A Blumhouse, Vince Vaughn és egy horror vígjáték. Működhet ez?! Járjunk a végére!

Ha Bloumhouse horror kerül a mozikba két opció szokott fennállni, középút szinte sosincs. Vagy valami teljesen felesleges hulladékot gyártanak. Vagy egy olyan remek filmet, ami visszaadja a horror zsánerbe fektetett hitet. A stúdió ugyanis olyan alkotásokkal szolgált mint a Boldog halálnapot vagy a 2018-as Halloween, de csak hogy a rosszabbakból is kiemeljük a két legrosszabbat, volt itt Fekete karácsony, és A vágyak szigete is. Mivel a Fekete karácsony minden kétséget kizáróan a 2019-es év legrosszabb filmje volt, nem csoda, hogy fenntartásokkal kezeltük mai filmünk, a Freaky érkezését. Nos, örömmel jelentjük, hogy a Freaky a jobb Bloumhouse filmek sorát erősíti.

A történet szerint Millie, az egyetemista lány teljesen átlagos életet él. Szétcsúszott családjával és iskolai barátaival. Egy este azonban, mikor anyja nem érkezik meg érte az iskola elé, Millie összeakad a városi legendának hitt sorozatgyilkossal. Azonban a dolog elég furcsa fordulatot vesz. Ugyanis Millie és a gyilkosa testet cserélnek. Szóval míg a gyilkos Millie testében szabadon gyilkolászik, addig a lánynak menekülnie kell a gyilkos testében.

A végeredmény pedig egy bámulatos “moziélmény”, hiszen a végeredményben minden megvan, amit egy jó horrorkomédiától elvár az ember.

Jó karakterek, akik nincsenek túl tolva, de nem is klisések

Persze a családi drámázás a filmben vagy átjön vagy nem. Ám valószínűleg senkit sem fog zavarni ez a pár képkocka, amiben szimbolizálják az alkoholista, szeretethiányos anyukát vagy a munkamániás, aggódó, ugyanakkor nagyon is cinikus nővért. Pont elég volt mindenki, pont szerethető volt mindenki a maga módján. Tudtunk értük izgulni. Vince Vaughn mindkét karaktert remekül hozta, és nagyon szerettük ebben a testcserés szerepben. Egyrészt, mert nagyon rég láttuk őt nagyvásznon, másrészt pedig zseniálisan szállította a félénk, csajszi lelkű, nagydarab sorozatgyilkost.

Horror elemek – amik működnek, de  nem csak a 12 éveseknél

A Freaky ebben a tekintetben ZSENIÁLIS! Ugyanis egyáltalán nem jumpscare elemekkel tarkított, csatornából felkúszó bohóc parádé elevenedik meg. Inkább azokkal a slasher motívumokkal telepakolt filmélmény, ami leginkább a 2 évvel ezelőtti Halloweenra emlékeztet. Mindezek mellett egyszer sem csattantunk fel a film nézése közben, hogy az áldozatok hülye döntéseket hoznak. Egész egyszerűen reális a reakció, reális a döntés. És a vér. A Freaky bizony, véres film. Nagyon. Szóval csak akkor tessék sertés pörköltet nokedlivel és tejföllel  fogyasztani a nézése közben, ha az nem ugrik vissza a tányérba. Csak, hogy példát is hozzunk, látjuk ahogy egy gépi fűrésszel egész egyszerűen kettévágnak hosszában egy fizika tanárt, akit előtte úgy nyakon szúrtak egy csavarhúzóval, hogy az már amúgy se menne sehova.

A Gyilkostól félni AKARUNK

A Freaky olyan mintha a Boldog halálnapot elvette volna a Halloweent feleségül és nászéjszakán összehozták a Freaky-t. Ugyanis nem csak a Boldog halálnapot csavaros gondolata jut eszünkbe a mozi kapcsán, de a gyilkos karakter – bárkinek a bőrében is mutatkozik – olyan mint Michael Myers ikertestvére. A gyilkos kegyetlen, félelmetes, hatásos. Soha rosszabbat.

Legyen benne jó poén is!

Mivel ez egy horror-vígjáték elvárható, hogy azért lehessen rajta nevetni. Persze ez manapság a vígjátékok 80%-nak sem jön össze, de a Freaky igazság szerint humoros film. Oké, persze nem lehet rajta annyit nevetni, mint amennyit egy betépett egyetemista a Ted nézése közben szokott. Ám igazán laza, kis megmosolyogtató filmecske ez.

Ne legyen értelmetlenül hosszú!

Na, és itt a baj. Ezen a ponton ugyanis, ha a film nem is kifejezetten hosszú, mert IMDB mércével az a 102 perc tényleg nem a világvége, de érezhetően vágni kellett volna még belőle. Egy 10 perc mínuszt simán elbírt volna a Freaky. Az atmoszférateremtés kellett, de néhány értéktelen és értelmetlen iskolai jelenetet ki lehetett volna vágni, vagy rövidíteni rajta.

Mindenesetre a Freaky mindenkinek abszolút ajánlott filmélmény, akár téli szünetre, akár februárra, mikor is elvileg a film megérkezik a magyar mozikba.  Mindenképp ajánlott a horror rajongóknak. Mi a 10-ből 8 pontot adnánk a Freakynek, ami ugyan nem tökéletes, de a Blumhouse legalább kiengesztelt minket A vágyak szigetéért. Persze a Fekete karácsonyt még nem bocsátottuk meg.