Kicsit zavarban vagyok, és nehéz is belekezdeni ebbe az ajánlóba, hiszen a Gonosz halott említése során általában ezek a szavak szoktak elhangzani: klasszikus, minden idők legjobbja, kötelező darab, látni kell és hasonlók. Ezekkel pedig nem is lehet vitába szállni. Nem is akarnék, hiszen még talán ahhoz a generációhoz tartozom, amely számára egy gyerekkori kedvencről, egy meghatározó horrorélményről van szó. Apró kis hibák ide vagy oda, a Gonosz halott egy mestermunka.

Magának a produkciónak a története már 1978-ban elkezdődött. Sam Raimi barátaival, többek között Bruce Campbellel és Scott Spiegellel együtt elkészítette a Within the Woods című félórás alkotást. Ez volt az a rövidfilm, ami tulajdonképpen az alapját képezte a későbbi, ’81-ben leforgatott változatnak.

A történetet nem is igazán tudom, hogy be kell-e mutatni. Talán azok kedvéért érdemes, akiknek tényleg gőzük sincs a filmről. Ezt a hibát egyébként tessék gyorsan orvosolni.

Néhány fiatal kibérel egy kis erdei házikót, a vadon mélyén, ahol bulizni, és ha az alkoholmámor úgy adja, akár dugni is tudnak. A megérkezés még nem is túl baljós – bár az odavezető hídon picit veszélyes az átkelés – viszont hamar érdekes dolgok történnek. Hőseink éppen az asztalhoz ülnek, hogy belekezdjenek az evéssel egybekötött vedelésbe. Ekkor azonban a kis lak pincéjének ajtaja láthatóan minden ok nélkül kivágódik.

A kalandvágyó fiatalok egy kicsit megijednek, de végül lemerészkednek a sötétbe, ahol egy szalagos magnót, néhány feljegyzést és egy rejtélyes könyvet találnak. Utóbbiról kiderül, hogy a Holtak könyve. A hangfelvételek pedig az azt felfedező professzor beszélő jegyzetei, amit meghallgatva világossá válik, hogy valami sötét és gonosz dolog szabadult el az erdőben. Egy démon, amely jogot kapott arra, hogy ember testbe bújjon és a világra törjön. Az eleinte viccnek tűnő dolog pedig se perc alatt véresen komollyá válik.

Az íze kedvéért talán még annyit, hogy a borzalmak sora azzal kezdődik, hogy a fák megerőszakolják az egyik csajt, aki csak hamar démoni lénnyé változik.

Sam Raiminek és kis bagázsának “csak” pár százezer dollár és egy remek ötlet kellett ahhoz, hogy klasszikust készítsenek. A végeredmény talán egy lapon emlegethető a Psycho-val vagy a szintén 80-as évek nagy horrorjaival, a Rémálom az Elm utcával. Jason Voorhees kalandjaival vagy akár a Halloween filmekkel. Igazából a Gonosz halottnak talán előnye is van az utóbbi néhánnyal szemben. Nem készült egy rahedli olykor-olykor gyenge folytatás, így pedig még mesteribb az egész.

Órákat lehetne anekdotázni a filmmel kapcsolatban, sok érdekesség van. Például valóban egy elhagyott kis erdei lak szerepel a történetben, amelyet aztán időközben leromboltak. Néhány lelkes rajongó viszont megtalálta azt az időkapszulát, amit a forgatás végén rejtettek el a készítők.

Aztán ott egy mókás történet arról, hogy az eredeti forgatókönyv szerint a terv az volt, hogy a démoni erők első megjelenésénél hőseink marihuána hatása alatt lesznek. A poén kedvéért úgy gondolták, hogy a legjobb az lesz, ha tényleg szívnak egy kicsit és úgy rögzítik a jeleneteket. Ezek a felvételek viszont később használhatatlanok voltak. A stáb ugyanis teljesen elvesztette az önkontrollt.

A remek maszkok egyébként Tom Sullivan munkáját dicsérik. Bár talán azt is fontos tudni, hogy a stábból többnyire mindenki csinált mindent. Megesett, hogy Campbell is a kamera mögé állt – már amikor ugye nem előtte kellett lennie.

Sötét és borongós film született, amiben néhány humorosabb momentum akadt. Ezt viszont túlzás volna vígjátéknak titulálni, ellenben a “folytatással”, ami már valóban picit paródia szagú volt.

A produkció eredetileg egyébként Book of the Dead címen került volna a közönség elé. Végül az egyik producer a The Evil Dead elnevezés mellett döntött. Félt, hogy a könyv szó elijeszti a fiatalabb korosztály tagjait.

Az pedig nem is kétség, hogy az alkotás mind Raimi, mind pedig Campbell számára sikert hozott. Tulajdonképpen mindkettőjüknek ez volt az első komolyabb és hosszabb alkotása. Igaz azt fontos tudni, hogy Ted Raimivel és olykor a már említett Scott Spiegellel kiegészülve készítettek néhány rövid alkotást a Within the Woods-on kívül is.

Ha kaphat csillagos ötöst egy horrorfilm, akkor a Gonosz halott pont ilyen. Ráadásul rögtön kettővel is jutalmazhatjuk. A Fűrészeken és társain felnőtt fiatalabb közönség számára pedig tényleg kötelező darabról van szó, hiszen a technikai megoldások kicsit visszafogottabbak. Bár véleményem szerint a kor színvonalát elnézve az élen járnak. Véres jelenetekből és hasonlókból azonban nincs hiány.

10/10