A halál kocsisa - Kritika

Nem olyan régen, filmek után kutatva akadt meg a szemem ezen a század eleji gyöngyszemen és azonnal tudtam, hogy tökéletes alkotás lesz szilveszter estére. A filmet Selma Lagerlöf azonos című elbeszélése alapján készítették. Nem mellesleg az írónő 1909-ben Nobel-díjat is kapott.

Nem is hinné az ember, milyen különös dolgok történhetnek újév előestéjén. David Holm csavargó cimboráinak mesél el egy történetet erről, melyet egy igencsak művelt jó barátjától hallott. A sztori szerint, aki szilveszter éjjelén hal meg, nem nyugodhat a sír ölelésében, mert a Halál rendelkezik lelke felett. Egy éven át az ő szolgálatában kell alvilági lovas kocsiján begyűjtenie a holtakat.

Hősünket aztán még az éjfél beállta előtt hívatják Edit nővér halálos ágyához, de David nem hajlandó menni. Barátai nem nézik jó szemmel ezt, összeverekednek, és szerencsétlen fordulatot vesz az este, a férfi holtan terül el az utcán. Érte jön a Halál kocsisa, aki nem más, mint régi cimborája. Mielőtt David betöltené posztját, még szembe kell néznie való világbeli tetteivel és lelkiismeretével.

A halál kocsisa - Kritika

Egészen eddig a pontig az járt a fejemben, hogy inkább főbe lövöm magam, minthogy még egyszer egy ilyen régi filmet nézzek. Viszont itt kezdett az addig sokszor nehezen érthető cselekmény értelmet kapni, és egy tényleg majd 100 év után is értékes alkotássá válni. Spoileres lesz ettől kezdve az írás!

Ugyanis a mi drága David-ünket mindennek nevezhetjük, csak jó embernek nem. Megvolt mindene: feleség, gyerekek, de családja iszákos és balhés természete miatt elhagyta. Utcára kerülve kutatta őket, egyre jobban lezüllött, és barátait is erre a sehová nem vezető útra terelte. Pont egy éve, szilveszterkor betoppan a város frissen felállított üdvhadseregi szállásra. Csak egy kiadós alvást szeretne, de Edit nővér a szívébe zárja, megfoltozza a férfi kabátját és egész éjjel imádkozik érte, hogy jóra forduljon sorsa. Viszonzásként csak gúnyolódást és cinizmust kap, és egy kósza ígéretet, hogy egy év múlva ismét találkoznak. Csakhogy Edit nővér beleszeret, és mindent megtesz azért, hogy a goromba férfinak jobb sorsa legyen. Feleségével is megpróbálja újra összehozni, de ez a próbálkozás is kudarcba fullad David ordenáré viselkedése miatt.

Sokkal inkább egy meggyötört férfi drámája ez a film, mint kísértettörténet. Egyszerre nézzük végig David önpusztító viselkedését, és az emiatt érzett gyötrődését. Egyszerre felháborító és szánalomra méltó, a végkifejlet meg majdnem zseniálisra sikeredett. Sajnos csak majdnem, mert az előre vetített tragikus finálé helyett legnagyobb bánatomra heppi end lett.

A halál kocsisa - Kritika

A század eleji film révén fekete-fehér, sárgás és kékes árnyalatú képvilággal rendelkezik, annyira nem zavaró, mint elsőre gondoltam. Amit viszont nagyon eltaláltak, az a zene. Tényleg kirázott tőle a hideg. Kár, hogy a mai horrorfilm zenék nem tudnak ilyen hatást kelteni. A holtak és a kocsi átlátszó, a két világháború között biztosan hatásos lehetett ez a trükk.

Minden dicséretem ellenére is csak 6 pontot adok neki, más befejezéssel többet kapott volna. De ez senki kedvét ne szegje, mindenképp érdemes erre a filmre szánni az időt.

6/10

https://www.youtube.com/watch?v=kbA9FNMJnLg