halálom napja kritika

Ti mondtátok, hogy ne nézzük meg, mi viszont nagy levegőt vettünk! Jön a Halálom napja kritika!

Mivel a horror műfaj a 2010-es évek beköszöntével átállt a supernatural mozik tömkelegévé, nem csoda, hogy eredeti ötleteken alapuló horror mozik alig kapnak helyet, és kiszorítja őket a Warner Démonok között univerzuma.

Szerencsére nagyobb térhódítást kapott azóta a streaming, melynek köszönhetően olyan filmek is elkészülhettek, mint a A platform, a Kinek a háza, vagy éppen a Vivarium. Ezek jó filmek voltak, és igenis kísérleteztek a horror készítés eszközeivel, és sikert arattak.

Van viszont az a másik véglet, mikor egy horrornak jó a sztorija, de összességében kukába való. Igen, sajnos utóbbiak közé sorolható a Halálom napja című ezoterikus színészmentes szenvedés.

Az alapszituáció nem rossz, sőt, kifejezetten sokat ki lehetne belőle hozni. Egy messzi szigeten nyaraló házaspár, Christine és Neil, egy reggel a szálláson arra ébred, hogy nem emlékeznek semmire az elmúlt éjszakából, és haza jutni se fognak, mert az útleveleik sincsenek meg. Ezután megtalálják az egyik telefonjukat, amin egy olyan két és fél órás videó található, melyen egyértelműen látszik, hogy Neil megerőszakolja, majd megöli a feleségét. Próbálnak rájönni mindez hogyan történhetett, és ennek ellenére, hogy lehet életben Christine, de a válaszok a sziget sötét titkaihoz vezetnek.

Nos, mint mondtam a sztori jó, és lehetett is volna vele játszani és jól előadni. Ráadásul egy olyan rendezőtől, mint amilyen Darren Lynn Bousman, el is vártuk volna, hogy kihozza a maximumot a történetből. Persze a direktor semmi extra munkát nem végzett eddig, de közepes, és jó horrorokat készített. A Halálom napja viszont az eddig legnagyobb szakmai tévedése. Persze, nyilvánvaló, hogy nem csak rajta bukott el a film: haladjunk szépen sorba:

Először is a Christine-t alakító Maggie Q nagyon rossz választás volt. Átnézve az IMDB adatlapját, nem is találkozhattunk vele sokszor a filmvásznon, de ezek után nem is leszek rá kíváncsi. Ellenben itt van Luke Hemsworth, aki a film egyetlen pozitív pontja: Nem hoz olyan kimagasló teljesítményt, de bőven korrekt a játéka, és kedvelhető a karaktere. Ilyen az, amikor a közepest dicsérjük a gagyiban. 

Ahhoz képest hogy a film 94 perc hosszú, meg mertem volna esküdni, hogy több mint két órát ültem a képernyő előtt. Bitang hosszúnak tűnik a Halálom napja, és nem csak a töltelék vágóképek miatt, hanem amiatt is, mert bár a fentebb említett videó után igenis érdekesnek tűnik a végeredmény, és figyelünk. Ám amint elkezdenek nyomozni, és furcsábbnál furcsább események történnek, az embernek leesik, hogy ez a sztori a semmibe fog kifutni, és ezen a ponton – tehát úgy a 25. percnél – egyszerűen érdektelenné válik a Halálom napja.

Bizonyára szeretnéd tudni, hogy kapunk-e válaszokat vagy a film csupán metaforával próbál rásegíteni minket a megfejtésre. Nos, nem mindenre, de kapunk válaszokat, viszont mire azok jönnek, minket már egyáltalán nem érdekelnek.

Szóval, ha horror rajongó vagy, ha nem, semmiképpen sem ajánlanám a Halálom napját. Egy öncélú, hosszúnak tűnő “thriller”. Horrornak készült, de mivel még jumpscare sincs a filmben, csak úgy megközelítőleg másfél deci művér, és a hangulata pedig nagyon gyenge, így nem lehet annak nevezni. Thrillernek is inkább limonádé film.

Csak abban reménykedünk, hogy Mr. Bousman nem ugyanilyen szaktudással készítette el a Spirál: Fűrész hagyatéka című filmet, mert akkor bizony nincs miért reménykedni egy újabb jó Fűrész filmben.

Halálom napja kritika – A vélemény: lesújtó, inkább hagyd ki!

A film adatlapját erre keresd.