Hang nélkül - Kritika

Az idei év egyik nagy horror szenzációjának ígérkezett a Hang nélkül, amit az eddig elsősorban színészként tevékenykedő John Krasinski rendezett (és egy főszerepet is magára vállalt, azért biztos, ami biztos).

A produkció népszerűségét nem csak a kellően hatásos előzetesek és az ötletes koncepció alapozta meg, hanem a meglehetősen pozitív kritikai visszajelzések is. Nem is csoda, hogy a készítők már a folytatást is tervezik.

De ne szaladjunk ennyire előre, inkább lássuk is, miről szól nagyvonalakban a történet.
A nem is olyan távoli jövőben járunk, ahol az emberiség nagy részét titokzatos szörnyetegek elpusztították. Ebben az apokaliptikus helyzetben próbál túlélni egy család, de eléggé megnehezíti a dolgukat az, hogy a lények nagyon érzékenyek a hangra. És mivel gyerekeik még igen fiatalok, elkerülhetetlen az, hogy időnként ne csapjanak valami zajt.

Maga a sztori rendkívül egyszerű és nagyon sok kérdésre nem is kapunk választ. A készítők leginkább azzal foglalkoztak, hogy egy többgyermekes család hogyan tud érvényesülni egy olyan világban, ahol a legkisebb zaj is az emberek vesztét okozhatja. Ilyen téren pedig nagyon jól működik a Hang nélkül.

A felvezetésben betekintést nyerhetünk a főszereplők mindennapjaiba és fokozatosan rázódhatunk bele ebbe a néma világba. Eleinte még talán kissé furcsa lehet úgy követni az eseményeket, hogy szinte egyáltalán nem hangzik el párbeszéd, egyedül csak a természet zajait és az aláfestő zenét hallhatjuk, de a cselekmény ennek ellenére egyáltalán nem válik lapossá.

Sőt, Krasinski nagyszerűen építi fel a feszültséget és az őt körülvevő színészeket is pazarul instruálta. A gyerekszereplők játéka kiváló, nagyon erős és érzelmes alakítást nyújtottak, de az anyukát megszemélyesítő Emily Blunt-ot se érheti panasz (aki amúgy Krasinski felesége a való életben).

Ahogy fentebb már említettem, feszültségkeltés terén jelesre vizsgázik a film. Eleinte talán kissé komótosan zajlanak az események, de már itt is találkozhatunk hátborzongató képsorokkal. Viszont a játékidő második fele már egy igazi adrenalin löket, ahol egymást követik az ijesztgetések és az izgalmas történések.

Itt viszont gyorsan meg is említenék néhány negatívumot. Ahogy beindul az akció és elkezdődik a horror, több kiváltó esemény is erőltetettre sikeredett. A logika ezeknél a részeknél elég szabadosan lett kezelve és többször érződik az, hogy bizonyos dolgok csak azért történnek úgy-ahogy, mert azok jól néznek ki és kellően felborzolhatják a nézők kedélyeit.

Szó se róla, némi hatásvadászat sose árt és itt érzéseim szerint nem is estek át a készítők a ló túloldalára. Ám az eleinte felépített drámai hangulatot néhol felsérti egy-egy erőltetett horror elem.

De ezt leszámítva nincs különösebb baj a mozival. Annak ellenére, hogy a költségvetés nem verte a plafont, teljesen korrekt látványvilággal és technikai megvalósítással rendelkezik. Az operatőri munka rendben van. A vágás szintén és a CGI-effektek se mutatnak rosszul. Marco Beltrami zenei aláfestése pedig nagyon sokat hozzátesz az élményhez, remek dallamokat írt a képsorokhoz.

Mindent összevetve, a Hang nélkül egy nagyon szórakoztató és minőségi darab, ami persze nem tökéletes. Helyenként kissé erőltetett és logikátlan, de ezeket a szépséghibákat kompenzálják a meggyőző színészi alakítások, az elképesztően feszült képsorok és a biztos kezű rendezés.

Játékidő: 90 perc
Rendező: John Krasinski
Forgatókönyvíró: Bryan Woods, Scott Beck, John Krasinski
Szereplők: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds

Értékelés: 7/10