Horrorfilmek 2019

A horrorfilmes felhozatalt tekintve egészen ígéretesnek tűnik a 2019-es évünk! Egy gyors szemlézést követően több mint 20 filmet összeszedtünk, amelyek tényleg nagyot szólhatnak idén, és amiket alig várunk, hogy befussanak. A lista ráadásul biztosan nem teljes, így aztán pontosan van miért dörzsölgetni a kezeinket. Számos film vár ránk idén is!

Üveg (Glass) – 2019. január 18. (Magyar premier)

M. Night Shyamalan annak idején igen ütős filmekkel örvendeztette meg a közönséget. Ott volt például a Sebezhetetlen, ami méltán a direktor egyik legnépszerűbb filmje. Shyamalan két évvel ezelőtt kópé módon előrukkolt a sztori „folytatásával”. Mondjuk leginkább az utolsó percekben tudatosulhatott a nézőben, hogy a Széttörve ugyanabban a filmes univerzumban játszódik, mint a Sebezhetetlen. Ami külön örömteli, hogy a Széttörve talán nem is ezért – vagy nem csak ezért – lett sikeres. Shyamalan pedig nem is várt sokat azzal, hogy bejelentse, elkészülhet a harmadik felvonás. Az Üveg még januárban megérkezik a mozikba. Természetesen Bruce Willis és Samuel L. Jackson is visszatérnek, de James McAvoy és Anya Taylor-Joy sem marad ki a buliból. Mondanám, hogy az év egyik első komoly meglepetése lehet az Üveg. Viszont ez, így azért sántít, mert ennek muszáj ütősnek lenni, az csak a minimum volna, nem meglepetés.

The Final Wish – 2019. január 24. (Amerikai premier)

Lin Shaye és Tony Todd is szerepet kapott a The Final Wish című filmben, ami akár már miattuk is várós darabnak nevezhető. Abszolút nem gondolnám, hogy a végeredmény az év horrorja lesz. Viszont, ha a végeredmény egy jól sikerült másfél óra, akkor már örülhetünk. A történet szerint egy fiatalember édesapja halála után haza utazik, hogy édesanyjának segítsen. Apja kacatjai között azonban egy különös tárgyra bukkan, ami képes kívánságokat teljesíteni. Ez azonban nem biztos, hogy minden esetben áldás.

Jákob lajtorjára (Jacob’s Ladder) – Egyelőre nincs premierdátum

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy fű alatt elkészült a Jákob lajtorjára című 1990-es film remake-je. Túl sokat nem lehetett hallani a projektről, amelyet a tengerentúlon február 1-én terveztek bemutatni, ám úgy tűnik, hogy ebből tényleg nem lesz semmi. Egyetlen előzetest vagy fotót nem kaptunk még, így szinte biztos, hogy ebből a premierből nem lesz semmi. A történet a jól ismert lesz: egy Vietnámból visszatérő katona szenvedéseit követhetjük végig. Az újragondolt változat rendezését David M. Rosenthal vezényelte. A főbb szerepekben pedig Michael Ealy, Guy Burnet, Karla Souza és Nicole Beharie tűnik majd fel.

Piercing – 2019. február 1. (Amerikai premier)

Nicolas Pesce debütáló alkotása a The Eyes of My Mother című horror volt, ami egészen hangulatosra és egyedire sikerült. A rendező most Ryu Murakami regényéhez nyúlt, amelyben egy Reed nevű pasas kapja a főszerepet. Hősünk egy családapa, aki otthon csókot lehel a felesége és a kisbabája arcára, majd elmegy a dolgára. Egy hotelbe siet, ahová egy kurvát hív – a terve az, hogy megöli a lányt. A férfit Christopher Abbot alakítja, míg a lányt Mia Wasikowska. A regényt állítólag egészen jó – naná, különben sosem merül fel a megfilmesítés ötlete. Pesce pedig az a fajta, akiben bízhatunk, hogy a végeredmény szerethető és jól sikerült lesz.

Csodagyerek (The Prodigy) – 2019. február 7. (Magyar premier)

Adott egy édesanya és egy kisfiú. Utóbbi egyre furábban kezd viselkedni, ami nyilvánvalóan kétségbeejti az édesanyát. Ráadásul a nő úgy gondolja, hogy bőven van félnivalója és a háttérben természetfeletti erők állnak. Tudom, kis híján én is legyintek, hiszen már láttuk. Viszont! A csodagyerek előzetese nem rossz – még ha a magyar cím valami elképesztően rosszul is hangzik. A forgatókönyvet Jeff Buhler írta, aki az Éjféli etetés forgatókönyvén is dolgozott és jelenleg egészen felkapottnak számít a tengerentúlon. Ő körmölte az új Kedvencek temetője film, az Átok remake és a Jákob lajtorjára remake forgatókönyvét is. Hátha nem véletlen hisznek benne annyira a producerek.

St. Agatha – 2019. április 20. (Amerikai premier)

Darren Lynn Bousman idén is igyekszik jól érezni magát a horror színtéren. A rendező szinteévről-évre egy-egy újabb filmmel jelentkezik a zsáneren belül. Ez alkalommal egy ’50-es években játszódó sztorit kapunk, amelyben egy állapotos fiatal nő egy zárdában keres menedéket. Úgy gondolja, hogy a hely tökéletes arra, hogy megszülje a gyermekét, azonban a falak súlyos titkokat rejtenek. Bousman filmjeire szerintem mindig érdemes odafigyelni, még ha olykor akadnak kevésbé jól sikerült darabok is. Hangulatos darabnak tűnik a St. Agatha, így egy próbát biztos teszünk vele.

Boldog Halálnapot! 2. (Happy Death Day 2U) – 2019. február 14. (Magyar premier)

Christopher Landon rendezése egészen betalált 2017-ben. A Boldog Halálnapot! első felvonása pont az a fajta volt, ami valahogy a címével sem győzött meg, így a mozis vetítésről bevallom lecsúsztam. Egy későbbi, unalmas délután, azonban mindent megváltoztatott. A Boldog Halálnapot! ugyanis egy ötletes és rendkívül szórakoztató film, amely a költségek tízszeresét termelte ki a stúdió számára. Nem is csoda, hogy a készítők hamar ismét munkához láttak és az eredeti szereplőgárdával ugrottak neki a folytatásnak. A hősnőnk ismét Tree Gelbman lesz, aki azt remélte, hogy az élete végre visszatérhet a régi kerékvágásba. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetne. Kálváriája ugyanis folytatódik, ismét többször meg kell halnia és mindannyiszor újra éli halála napját!

The Hole in the Ground – 2019. március 1. (Ír premier)

Európai, egészen pontosan ír alkotásról van szó. A történet sok újdonságot talán nem tartalmaz. Adott egy fiatal nő, aki a múltja elől menekül és egy új, természetközeli városkába költözik a fiával. A helyszín azonban lehet nem lesz tökéletes, hiszen a helyiek is elég furák, ráadásul a kisfiú is furcsa viselkedést tanúsít. Mindennek pedig jó eséllyel a közeli erdőben található irtózatosan nagy gödörhöz is köze van. Persze az is lehet, hogy főhősnőnk őrült meg. A The Hole in the Ground előzetese mindenesetre képes kilóra megvenni az embert.

Mi (Us) – 2019. március 14. (Magyar premier)

Jordan Peele a Tűnj el! című horrorjával meglehetősen magasra tette a lécet. A megugrásra szánt újabb filmje pedig a Mi lesz. A Lupita Nyongo’o főszereplésével készült horror már előzetest is kapott, így aztán joggal feltételezhetjük, hogy Peele ismét az év egyik legjobbját hozhatja össze. A történet szerint egy család a tengerparti nyaralót célozza meg, hogy kicsit pihenjenek és élvezzék az életet. A kirándulás azonban nem az a kacagtató élmény lesz, ugyanis hamar rémálomba torkollik, amikor felbukkannak hőseink démoni hasonmásai és megtámadják a békésségre és pihenésre váró családot.

Stephen King: Az – 2. fejezet (It – Chapter Two) – 2019. szeptember 5. (Magyar premier)

Sokat talán nem is kell indokolni a dolgot. Andy Muschietti eredetileg is úgy tervezte, hogy két részben meséli el Pennywise és a Vesztesek klubjának csatáját. Alapvetően ezt még a sztori is adja. Így aztán most hőseink már felnőttemberként néznek farkasszemet a 27 évente megjelenő démoni lénnyel. James McAvoy és Jessica Chastain is látható lesz majd a vásznon, ami csak tovább fokozza a várakozásainkat. Ennyi elég, tényleg kár fokozni.

Kedvencek temetője (Pet Sematary) – 2019. április 4. (Magyar premier)

Nem lesz hiány 2019-ben sem a Stephen King regény feldolgozásokból. Itt van például a Kedvencek temetője is, amely nem először mutatja meg magát a vásznon. Ráadásul a korábbi feldolgozás, legalábbis annak első része egészen szerethető volt. A történetet tehát ismerhetjük, a végeredmény pedig, az előzetest elnézve talán a korábbinál is sötétebb és elborultabb lesz. Ami talán nem is csoda, hiszen Stephen King is úgy nyilatkozott, hogy az egyik legszörnyűbb könyvéről van szó, amit jó ideig nem is akart megírni és bemutatni, mert ő magát is annyira elborzasztotta.

Hellboy – 2019. április 11. (Magyar premier)

Hmm… Őszintén szólva egy kicsit bajban vagyok a Hellboy filmmel. Az előzetes már megérkezett és nem az a fajta volt, ami kiverte volna a biztosítékot. Titkon viszont abba bízhatunk, hogy egy látványos, vérbő és szórakoztató, talán egy kissé bűnös élvezet beütésű produkció lesz a végeredmény. Ami biztos, hogy a korábbiakhoz képest durvább élményben lehet részünk. Milla Jovovich-t is láthatjuk gonoszkodni, így aztán jól is elsülhet a dolog. Fenntartásaink azért vannak, de bízunk a legjobbakban.

A gyászoló asszony átka (The Curse of La Llorna) – 2019. április 18. (Magyar premier)

James Wan szavazott bizalmat Michael Chaves rendezőnek, hogy filmje elkészítéséhez – sőt a bizalom addig terjed, hogy Chaves készítheti a Démonok között 3. részét is. Emiatt pedig már muszáj bíznunk ebben az alkotásban, a kicsit gyatra és közhelyes magyar cím ellenére is. (Most komolyan, nekem mindig az a poén jut eszembe, hogy ‘A vak asszony visszanéz’.) Az előzetes mindenesetre biztatónak tűnt. Egy kellemesnek ígérkező kirándulás kapja a főszerepet, ami hamar rémálomba fordul, miután a gyerekek úgy döntenek, hogy szüleikre támadnak. Persze talán nem teljesen saját ötlettől vezérelve döntenek így…

BrightBurn – 2019. május 24. (Amerikai premier)

A BrightBurn esetében nyugodtan megemlíthetjük James Gunn nevét is. Igaz ő ezen a produkción leginkább producerként működött közre, a rendezést és a forgatókönyvírást barátok és családtagok vezényelték. Viszont nem is csak Gunn neve az egyetlen, amely miatt a BrightBurn várólistás darab. A végeredmény ugyanis egy a Superman sztorira hajazó horrorfilm, ami mekkora menőség már. A gyermektelen Breyer család befogad egy kisgyermeket az otthonába, úgy döntenek, hogy felnevelik a gyereket. Hasonló történt Supermannel is, csak ő mondhatjuk földöntúli erejét a jó szolgálatába állította. Mi lenne azonban, ha egy hasonló szuperképességekkel rendelkező fiú nem így tenne, hanem úgy döntene, hogy erejét pusztításra és félelemkeltésre használja.

Godzilla: A szörnyek királya (Godzilla 2) – 2019. május 30. (Magyar premier)

Engedd meg, hogy teljesen őszinte legyek. Bírtam a Gareth Edwards féle újragondolt Godzillát, ami habár nem hajazott a ’98-as amerikai filmre, viszont tisztelettel adózott az eredeti filmek előtt. Ennek ellenére mégis bőven van ellenérzésem a második felvonást illetően. Pedig a rendezést Michael Dougherty vezényelte, ráadásul a klasszikusokból olyan más szörnyek is előkerülnek mint Mothra vagy Godzilla háromfejű nemezise. Persze nyilván egy CGI-ben tocsogó filmet kapunk, ami inkább lesz akció és látványorgia, mintsem horror. Ennek ellenére érdekes a sztori, hiszen Godzilla és King Kong kapják a következő filmet, arra pedig mindenképpen vevők lehetünk – A Kong feldolgozás ugyanis sokkal jobban sikerült, mint a Godzilla néhány évvel ezelőtti remakeje.

Gyerekjáték (Child’s Play) – 2019. június 21. (Amerikai premier)

Gyerekjáték filmekből tulajdonképpen az elmúlt években sem volt hiány. Don Mancini igyekezett a folytatásokról gondoskodni, amelyek ha nem is lettek az év legjobbjai, azért nem sikerültek annyira borzalmasra sem. A stúdió és az ötletgazda azonban úgy döntött, hogy érdemes lehet reboot formájában is újból a sztorihoz nyúlni. Miközben állítólag a folytatás sem marad el, sorozatformában ez utóbbira is lehet számítani. Nyáron viszont az újragondolt mozifilm is támad. Lars Klevberg rendezésében, aki a Polaroid című filmjével hívta fel magára a figyelmet. Ez utóbbi mondjuk annyira sikerült a norvég rendezőnek, hogy elmúlt évben saját alkotásának is elkészítette az újráját. A történet egyébként kissé változik, de alapvetően ismét egy kisfiú kerül pácba, akit az anyukája egy jópofa játékbabával szeretne megörvendeztetni. Csak ugye a játékbaba nem jópofa.

Grudge – 2019. június 21. (Amerikai premier)

Újabb Átok film is érkezik 2019-ben. Ami biztos, hogy a rendezést az a Nicolas Pesca vezényelhette, aki az Anyám szeme című filmjével hívta fel magára a szakma figyelmét. Érdekes, hogy habár a premier időpontja megvan és egyelőre csúszásról sem hallani, mégis elég keveset tudni arról, hogy mire is számíthatunk. Persze a sztorit ismerjük, ám egyelőre kérdés, hogy folytatásról vagy egy reboot-ról van szó. Először előbbi hírek röppentek fel, később viszont azt lehetett hallani, hogy az amerikai három Átok film folytatása lesz Pesca alkotása. Így vagy úgy, kellemes borzongás lehet a végeredmény.

47 Meters Down: The Next Chapter – 2019. június 28. (Amerikai premier)

Johannes Roberts 2017-es filmje, a 47 méter mélyen kellemes meglepetés volt. A szakma és a közönség is szerezte a cápás kálváriát, ami ráadásul jól is hozott a készítők konyhájára. Így aztán sajnos, vagy nem sajnos, nem is volt kérdés, hogy újabb felvonás jöhet. A rendezést most is Roberts vezényli, a sztori szerint most 5 fiatal merül alá, hogy a vízalatti városban tegyenek kiruccanást. A mélyben azonban nincsenek egyedül. Kicsit rókabőrnek tűnik ez tény, de az első rész sikere kapcsán szerintünk bizalmat érdemel a folytatás.

Annabelle 3. – 2019. július 3. (Amerikai premier)

A New Line Cinema nem tököl. Igyekszik a Démon között filmes univerzumából annyit kihozni, amennyit lehet. 2017-ben jött az Annabelle 2. része, ami bőven felülmúlta az első próbálkozást, 2018-ban pedig Az apáca futott be. Nos, 2019-ben ismét a szörnyűséges baba következik. A második felvonás sikere okán mindenképpen érdemes szemmel tartani a folytatást. Illetve izgalmas tény lehet az is, hogy Patrick Wilson és Vera Farmiga is feltűnik majd a harmadik Annabelle moziban. A rendezést ez alkalommal az a Gary Dauberman vezényelte, aki eddig a forgatókönyvekért felelt, de íróként az új Az feldolgozás is hozzá köthető. Az Annabelle 3 az első rendezése.

Új mutánsok (The New Mutants) – 2019. augusztus 1. (Magyar premier)

Egy kicsit vegyesek a várakozások az Új mutánsokkal kapcsolatban. Egyrészt a Fox részéről egy horrorba oltott X-Men film ötlete egészen jónak tűnik. Anya Taylor-Joy és Maisie Williams szereplése pedig szintén üdítő lehet. Azonban újraforgatások és premiercsúsztatások jellemezték Josh Boone rendezését. Részemről azért kérdés, hogy ebben mennyire volt benne a Disney keze, hiszen a Foxot felvásárolták és egyelőre nem egyértelmű, hogy a Fox durvább darabjaival mi a terv. Így aztán lehet az Új mutánsok is azok közé tartozik, amit nem akarnak erőltetni. Mindenesetre nem volt egyszerű az útja a filmnek, ám úgy néz ki augusztusban mégis megnézhetjük, mi sült ki ebből. Az előzetesnek korábban volt hangulata, a várakozásokkal viszont a fentiek fényében azért érdemes csínján bánni.

Zombieland 2 – 2019. október 11. (Amerikai premier)

Végre valahára úgy tűnik, hogy folytatást kap a Zombieland. Sőt, ebben egészen biztosak lehetünk, hiszen, ha minden igaz már a forgatások is megkezdődtek. Októberben jöhet a második felvonás. Ennek kérdése azért sokáig fejtörést okozott és tényleg várni kellett arra, hogy a stúdió és persze az eredeti csapat is beadja a derekát. Ez viszont megtörtént. Ruben Fleischer is visszapattan a rendezői székbe és persze Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone és Abigail Breslin sem mondtak nemet a lehetőségre. Ráadásul úgy tudni, hogy meglepetésre Bill Murray is visszatér, sőt Dan Aykroyd valamilyen felbukkanására is számíthatunk. Csak győzzük kivárni az októbert!

In The Tall Grass – Még nincs pontos premierdátum

Stephen King és Joe Hill, apa-fia munka eredménye A magas fűben. Ez a sztori is megkapja a maga filmes feldolgozását. A Kocka filmek rendezője, Vincenzo Natali vezényelte a forgatást és a néhány oldalas sztori alapján ő készítette el a forgatókönyvet is! A filmben Patrick Wilson is szerepet kapott. A sztori szerint pedig egy testvárpár áll meg utazás közben, ugyanis segélykiállításokra lesznek figyelmesek. A magasfűbe merészkedve azonban úgy tűnik, hogy végül ők lesznek azok, akiknek segítségre van szükségük!

The Lighthouse – Még nincs pontos premierdátum

A boszorkány rendezőjének új filmje is 2019-ben debütálhat a mozikban. Pontos premierdátumnak ugyan még híján vagyunk. Ami viszont biztos, hogy egy világítótorony őre lesz a főhősünk, az ő történetét ismerhetjük meg, ami Robert Eggers-t ismerve kellően hátborzongató lesz. A főszerepben a mindig zseniális Willem Dafoe mellett Robert Pattinson kapta. Infóból egyelőre kevés van a The Lighthouse kapcsán, de Eggers neve egyelőre elég garancia lehet arra, hogy a filmben nem fogunk csalódni.

Midsommar – 2019. augusztus 9. (Amerikai premier)

Ari Aster az Örökség rendezője 2019-ben is újabb filmmel jelentkezik. Aster-t sokan zseninek tartják és egyes vélemények szerint az Örökség az elmúlt év legjobbja volt. Mások szerint viszont unalmas és nézhetetlen. Dönteni most nem döntenénk, mindenesetre olyan filmről van szó, ami nevet szerzett magának, így aztán a direktor következő alkotása is izgalmas lehet. A Midsommar egy kirándulás történetét meséli el, ami nem a tervek szerint alakul főhőseink számára. A főbb szerepekben Will Poulter, Florence Pugh és William Jackson Harper lesz látható Aster újdonságában.

Rabid – 2019. március 25. (Egyesült Királyságbeli premier)

Kicsit fura lehet, hogy David Cronenberg 1977-es klasszikusának megfilmesítésére, újragondolására egészen mostanáig kellett várni. Pláne, hogy a remake hullám azért folyamatosan verdesi a filmes partokat… Mindenesetre a Soska-nővérek rendezésében most jöhet az újra hangolt Veszett, amelyben Laura Vandervoort bújik Rose bőrébe és mivel vannak álmai és céljai igyekszik ezeket véghez vinni… mint tudjuk bármi áron, mert az éhség nagyúr!