2020. Alapvetően nem negatív szám, de talán mégis csak negatív dolgok jutnak róla eszünkbe. Hirtelenjében talán azt is gondolhatnánk, hogy egyetlen épkézláb horrorfilmet sem mutattak be idén. Nos, ezt a dolgot most cáfolnánk, és 10 jól sikerült horrort ajánlanánk a figyelmedbe!

Gyilkos Halloween. Off. Kampókéz. Off. Spirál. Off. Hang nélkül 2. Off. A listának pedig koránt sincs vége, de nem szeretnénk tovább fájdítani a szíved. A helyzet ugyanis az, hogy a 2020-ra tervezett horror premierek – és alapvetően szinten minden épkézláb film premier – jövőre, vagy talán még későbbre tolódott. A horrorfilmes felhozatal pedig talán alapvetően sem nevezhető igazán erősnek, így különösen ínséges idők ezek a zsáner rajongóinak. Ellenben azért a streaming szolgáltatók igyekeztek menteni a menthetőt. Nem meglepő, hiszen a mozis bezárások abszolút kedveztek a szolgáltatóknak, akik igyekeztek ontani magukból az újabb és újabb alkotásokat, amelyek között szerencsére a horror zsáner kedvelőinek is jutott pár finom falat. Így aztán most adott a teríték: horrorfilmek 2020-ból, amelyeket talán kihagytál, de hidd el, nem fogsz bennük csalódni!

The Pool

A The Pool címe thai horror kicsit talán kakukktojás, hiszen hazájában már 2018-ban bemutatták, viszont a tengerentúlon csak 2020-ban került be a Shudder kínálatába. Egy egészen elborult sztorival állunk szembe, ami viszont megéri a havidíjat. Ping Lumpraploeng rendezésében ugyanis egy hatalmas medence kapja a főszerepet, ami nagyon mély és esetünkben nagyon üres, így aztán főhőseink mondhatni a leeresztett medencében rekednek. Ez alapvetően sem annyira szórakoztató szituáció, a helyzetet pedig csak fokozza, hogy egy aligátor is feltűnik a színen, aki a csatornából mászik elő. Oké, tény, hogy elborult, de mint fentebb említettük, ínséges időket élünk, a The Pool pedig annyira nem rossz darab!

A platform (El hoyo)

Galder Gaztelu-Urrutia rendezése jó eséllyel azon filmek közé tartozik, amibe azért már belefuthattál a Netflixen. Nem hiába, hiszen az elmúlt évek egyik legjobb spanyol filmjéről van szó, amelyet talán nem a legkönnyebb megemészteni, mégis piszok jó sztorival bír, ami egyben elgondolkoztató is. Egy furcsa, függőlegesen megépített börtönben járunk, ahol az ételek felszolgálása sem mindennapi. A fent élők mondhatni luxus módon étkezhetnek, az alsóbb szintek lakói számára azonban csak a maradék jut. Brutális már-már gyomorforgató darab volt ez, ami nem feltétlen csak a szűk kínálat miatt nevezhető a 2020-as év egyik legfontosabb horrorjának – egy erős mezőnyben is megállta volna a helyét.

Get Duked!

Ninian Doff első egész estés filmje a Get Duked!, ami eleinte Boyz in the Wood címen futott. A Prime kínálatában tették elérhetővé. A végeredmény remekül elegyíti a műfajokat, hiszen bőven akadnak benne vicces momentumok, amelyek elsősorban a felnőttebb nézőket célozzák meg, illetve túlélő thrillerként is remekül funkcionál a Get Duked! Erőszakból és agyamentségből tehát nem szenvedünk hiányt. A főhősünk néhány fiatal bűnöző, akik egy túrára indulnak, a felvidéken azonban összefutnak a helyi erőkkel, akik még náluk is megátalkodottabbak, oh, de még mennyire.

The Witch: Part 1 – Subversion

Ez a dél-koreai film talán inkább thriller akciódús elemekkel, ráadásul szintén kakukktojás kissé, mivel Dél-Koreában még 2018-ban mutatkozott meg, a Netflix kínálatába viszont idén került be. A The Witch tényleg az a darab, amivel érdemes lehet próbát tenni, hiszen elég zúzós és zsigeri, a főszerepben egy gimnazista lánnyal, aki szeretné felidézni elvesztett emlékeit, miközben néhány veszélyes alak is a nyomában van, persze nem véletlen, hiszen Ja-yoon nagyon különleges lány.

Synchronic

Jamie Dornan és Anthony Mackie filmje több okból is különleges. Egyrészt azért, mert a tengerentúlon október 23-án néhány filmszínházban elkezdték vetíteni, de nyilván a járványhelyzet miatt nem aratott osztatlan sikert, így aztán a streaminges premier lehet a megoldás. Legalábbis Justin Benson és Aaron Moorhead rendezők (Újjászületés, A végtelen) azt ígérték, hogy megoldják ezt a helyzetet, hogy minél többen lássák a filmet. Nos, azért ehhez képest még ez utóbbi nem valósult meg, nem pontosan tudni, hogy mikor mutatkozhat be a Synchronic. A film, ami viszont a története miatt is különleges. Dornan és Mackie ugyanis mentősöket alakítanak, akik nincsenek könnyű helyzetben, hiszen egy új kábítószer bukkan fel a városban, ami furcsa baleseteket okoz és komolyan szedi áldozatait. A legnagyobb baj pedig, akkor történik, amikor egyikőjük lánya is eltűnik. Anthony Mackie karaktere így belekerül a sűrűjébe és minden megváltozik, amit eddig a valóságról hitt, akár a tér és az idő fogalma is. Horrorelemekkel is vegyített sci-fi a végeredmény, ami a beérkezett kritikák szerint elég komplex és izgalmas.

The Swerve

Dean Kapsalis első egészestés filmje sem járt be feltétlen könnyű utat, hiszen már 2018-ban dobozban volt, akkoriban néhány filmes fesztiválon mutatkozott be, majd szeptemberben a tengerentúli streaming kínálatba is behömpölygött. Erős drámai vonallal bíró filmről van szó, amelyben Azura Skye kapja a főszerepet, egy nő, akinek úgy tűnik, hogy tökéletes az élete. Ez viszont csak a cukormáz, hiszen a nő az őrület határán táncol és ennek mi bizony szemtanúi lehetünk!

Peninsula: Holtak szigete (Train to Busan: Peninsula)

A dél-koreaiak zombis filmjének folytatása tulajdonképpen szeptemberben a magyar mozikba is eljutott, így nem kizárt, hogy már találkoztál vele. Nem meglepő módon viszont a produkció hamar bekerült a streaming kínálatba is. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor azért bőven vannak indokok a Peninsula ellen is. Egész egyszerűen az első felvonás talán sokkal feszültebb és jobban sikerült darab volt. Ugyanakkor a kínálat továbbra sem erős, a Peninsula pedig így esetleg képes felfelé kilógni. Tény, hogy zúzósabb és akciódúsabb lett a végeredmény, amit emiatt lehet jobban szeretni és kevésbé kedvelni is, mint az első felvonást. Az viszont kétségtelen, hogy a zombiktól hemzsegő világot jól sikerült tovább építeni.

Attack of the Demons

Eric Power produkciója egészen 1994-ben kalauzol minket vissza, ahol mutáns démonok, néhány vadász és igazán apokalipszist idéző hangulat kapja a főszerepet. A végeredmény egy különleges animációs horror, amelyet stop-motion megoldással alkottak meg. Így aztán ha bírod a horrorisztikus rajzfilmeket, akkor az elmúlt időszakot tekintve ennél a produkciónál keresve sem találhatsz jobbat.

Kinek a háza? (His House)

A Netflix a Halloween időszakban dobta be a közösbe vadiúj alkotását, a brit földön készült Kinek a háza? című horrort. Remi Weekes rendezése az idei év egyik kellemes meglepetése, amelyben két menekült kapja a főszerepet, akik abban bíznak, hogy az Egyesült Királyságban végre megmenekülnek a háború borzalmaitól. A számukra kiutalt házban azonban úgy tűnik, hogy ha háború nem is, de borzalmak bőven várnak rájuk.

Anything for Jackson

Az Anything for Jackson-t a cikk megírásának pillanatában még hiába keresnénk bármelyik streaming szolgáltatónál, ugyanis Justin G. Dyck alkotása majd csak december 3-án érkezik meg a Shudder kínálatába. Viszont szeretnénk rá felhívni a figyelmed, mivel egy igazán ígéretes darabról van szó, ráadásul az eddigi megírt kritikák többnyire agyondicsérték a filmet. A sztori tényleg izgalmas, egy idős pár kapja benne a főszerepet, akik unokájukat gyászolják, a gyász pedig néha szörnyű dolgokat hoz elő az emberből. Esetünkben például az idős pár eldönteni, hogy feltámasztják unokájukat, ehhez pedig elrabolnak egy terhes nőt és sátáni rituáléba kezdenek, hogy végre hajtsák kétségbeesett tervüket. Az Anything for Jackson sátáni horror, de a beszámolók szerint sötét komédiaként is megállja a helyét. A főszerepben pedig Julian Richings is látható, aki többek között az Odaátban a Halált is alakította egy időben, ráadásul igazán emlékezetesen.

Írásunk forrása.
A borítókép a Get Duked! című filmből van.