A horror filmek általában – persze jobb esetben – alapvetően is félelmetesek. Ám ezen történetek közül is azok a legparásabbak, amelyek igaz történeten alapuló horror filmek. Nézzünk pár igazán hátborzongató példát!

Biztos te is láttál már olyan horrorfilmet, amely a kezdő képsoroknál rögtön a tudtodra adta, hogy igaz történet alapján készült és valós eseményeket dolgoz fel. Ezek a történetek alapvetően még az átlagos horror filmeknél is ijesztőbbek tudnak lenni. Hiszen akár arra is gondolhatunk, hogy ez a sztori bizony velünk is megtörténhet. Persze más kérdés, hogy az ilyen szöveg láttán van, aki csak legyint és marketingfogásnak tekinti az egészet.

Ez alkalommal igaz történeten alapuló horror filmek lettek listánk áldozatai, amelyek a vásznon lehet, hogy kaptak egy kis színt, mégis igaz történet alapulnak és valós események inspirálták őket.

Démonok között

Gondolom nem új az infó, hogy a Démonok között franchise két főhőse, Ed és Lorraine Warren valóban léteztek. Az most persze egy kérdés, hogy te alapvetően hiszel-e a természetfeletti létezésében – ők biztosan hittek és különféle nyomozásokat folytattak a valóságban is. Az első Démonok között filmben azt az ügyiratot ismerhetjük meg, amelyben a Perron család otthonában szabadul el a pokol.

A Démonok között filmek persze jó eséllyel színesebbé és még eladhatóbbá teszik az eredeti ügyiratokat, de nem kérdés, hogy bőven vannak a filmben igaznak nevezhető pillanatok. A házaspár ugyanis démonológusnak tartotta magát, Lorraine ráadásul médiaum és tisztánlátó is volt. Ed Warren ugyan elhunyt a franchise megszületése előtt. Lorraine Warren viszont  még élt, amikor az első Démonok között film elkészült és 2019-es haláláig tanácsadója is volt a készítőknek.

Itt érdemes hozzátenni, hogy az Annabelle történetét is egy Warren ügy ihlette, a játékbaba, amelyet megszállt egy Annabelle nevű lány szelleme valóban létezett. Valamint a Démonok között 2. részének története is egy olyan eseté, amelyet Warren-ék jegyeztek fel, még 1974-ben történt. Így pedig talán nem lep meg, hogy a 2021-ben érkező Démonok között 3. is egy Warren ügyirat feldolgozása lesz.

A rettegés háza – Amityville Horror

Az egyik legismertebb az igaz történeten alapuló horror filmek közül talán az Amityville Horror, amelyet annak idején egyébként a fentebb említett Warren házaspár is vizsgált. Ronald DeFeo Jr. valóban lemészárolta az egész családját, egy évvel később pedig tényleg egy új család, George és Kathy Lutz, valamint a gyerekeik költöztek be a házba. Lutzék azonban csupán egy hónapot éltek a házban, mivel paranormális jelenségek gyötörték őket.

A filmek története általában az apa megszállását helyezte a középpontba. Ez talán a valóságban már nem így történt, hiszen Lutzék 28 nap után tényleg elhagyták frissen vásárolt házukat, nem bírták tovább. Az persze a mai napig kérdés, hogy mi történt velük, az viszont nem kérdés, hogy DeFeo Jr. mit tett abban az ingatlanban. Ez a történet már számos filmes feldolgozást kapott. A mi egyik kedvencünk a 2005-ös változat, amelyben Ryan Reynolds kapta a főszerepet.

Ördögűzés Emily Rose üdvéért

Egy nagyon érdekes, akár tárgyalótermi horrornak is nevezhető alkotásról van szó, amelyet szintén megtörtént eset ihletett. A filmben Erin Burner, egy védőügyvéd a főhősünk, aki egy tiszteletest véd, akit gyilkossággal vádolnak. A vád szerint a pap egy ördögűzést hajtott végre a címszereplő nőn, aki belehalt ebbe.

Nos, a történet alapja tulajdonképpen tényleg hasonló, egy fiatal német hölgy, Anneliese Michel volt az áldozat. Az elhunyt lány szülei pedig egy papot vádoltak azzal, hogy az általa végrehajtott ördögűzésbe halt bele a lányuk. Természetesen a filmes változat alaposan színezi a valós eseményt. Ám a végeredmény nagyon jól sikerült és voltaképpen ezt a filmet is igaz történet ihlette.

Gyerekjáték

Ha minden igaz Don Mancini, a Gyerekjáték ötletgazdája is egy városi legendából merítette az életre kelt játékbaba sztoriját. Az igaz történet szerint volt egy amerikai család, akik nagyon rosszul bántak szolgálójukkal, aki viszont jártas volt a voodoo varázslatokban és irányította a család gyerekének Robert nevű babáját. Ezt a babát jelenleg egy múzeumban őrzik. Sokan meglepődnek, hogy a Gyerekjáték is az igaz történeten alapuló horror filmek közé tartozik, pedig Mancini egy nyilatkozata alapján ez a helyzet.

Hívatlanok

Bryan Bertino horrorfilmje, meglehetősen erőszakos és paráztató. A sztori szerint egy pár egy pihentető hétvégére utazik, ám a pihenés egyáltalán nem jön össze, mivel három idegen jelenik meg a bérelt háznál és terrorizálni kezdik hőseinket. Bertino filmjét tulajdonképpen két történet ihlette. Egyrészt a Sharon Tate gyilkosság, amelyet a Manson család követett el. Ez mondhatni nem is véletlen, ugyanis Bertino gyerekként a gyilkosság helyszínének szomszédságában élt. A Hívatlanok talán pont azért is félelmetes, mert ez a sztori kis túlzással tényleg bárkivel megtörténhet, bármikor erőszak áldozataivá válhatunk.

Psycho

Alfred Hitchcock egyik legnépszerűbb filmje, a Psycho is bőven merít a valóságból. A történet főhőse Marion Crane, aki a Bates Motelben száll meg és megismerkedik Norman Bates-el, a dolgok pedig csak hamar nagyon rosszra fordulnak. A történet Ed Gein gyilkosságain és az általa elkövetett borzalmakat idézi. Gein is hasonlóan beteg viszonyt ápolt édesanyjával, mint a Psycho főhőse. Ez a film is talán pontosan azért annyira ijesztő, mert Gein személyében Bates karaktere tulajdonképpen egy húsvér emberről lett mintázva.

Rémálom az Elm utcában

Freddy halála - Az utolsó rémálom - Kritika

Freddy Krueger klasszikus horror gonosztevőnek számít, de talán nem gondoltad volna, hogy ennek a sztorinak is valós események szolgáltak forrásul. Egészen pontosan egy ázsiai eset, a ’70-es, ’80-as években ugyanis Ázsiában több ember is meghalt álmában. Akkoriban ezt ázsiai halál szindrómának nevezték. A készítők pedig tulajdonképpen válaszokat kerestek a halál okára és így született meg a sorozatgyilkos, aki az álmaiban vadássza le az embert.

A texasi láncfűrészes mészárlás

Ed Gein egy picit fentebb már szóba került, nos A texasi láncfűrészes mészárlásban is vannak olyan elemek, amelyek akár Gein karakterére utalnak. Emellett viszont a tengerentúlon azért rengeteg olyan esetet jegyeztek fel, amikor turisták tűntek el, akiket a különböző területeken élő elmebetegek kaptak el, akik javarészt vérfertőző módon szaporodtak generációkon át. Gondolom ez elég ismerősen hangzik, ha Tobe Hooper filmjére gondolsz.

Az ördögűző

Sokan úgy gondolják, hogy az 1979-es Az ördögűző a mai napig a legfélelmetesebb horrorfilm. Ez pedig talán nem is tévedés, valóban egy igazi klasszikusról van szó. Regan egy fiatal lány, akit megszáll az ördög és egy pap siet a segítségére és próbálja meg kiűzni a démont a lányból. Azt viszont már talán kevésbé gondolnánk, hogy ez a kaland is az igaz történeten alapuló horror filmek sorát erősíti.

A krónikák szerint egy 14 év körüli fiú története ihlette a készítőket, az eset pedig a ’40-es, ’50-es évek környékén történt. A fiúra a legtöbb leírás Rolandként vagy Robbie néven hivatkozik és többen is próbálták belőle kiűzni a gonoszt. A leírás szerint sok sikertelen próbálkozás után két pap el tudta végezni az ördögűzést a fiún. Igaz az egyiküknek az identitás az orrát is eltörte, de a srác később ismét egy átlagos amerikai srác lehetett.

Persze a démonokban és a természetfeletti létezésében nem kell hinnünk, ahogy ebben a történetben sem, azonban, ha mégis így teszünk még inkább hátborzongatóvá válik ez a klasszikus is.

Ezek az igaz történeten alapuló horror filmek olyanok, amelyeket bátran ajánlunk a figyelmedbe.