A Péntek 13 franchise legendás gonosza általában ikonikus hoki maszkban teszi a dolgát, ám a filmek során több alkalommal is láthatjuk az ő arcát. Ezeket a pillanatokat gyűjtöttük most össze!

Az első Péntek 13 film mindenképpen kakukktojásnak számít, hiszen ott jól tudjuk, hogy tulajdonképpen nem Jason Voorhees a gonoszunk, hanem szerető szívű édesanyja lendíti akcióba magát. A folytatásokban viszont már egyértelműen a Kristály-tó réme kerül előtérbe, aki általában hoki maszkban akciózok, azonban szinte minden folytatásra jellemző, hogy egy-egy jelenet erejéig, főleg az utolsó felvonás környékén az a bizonyos hoki maszk lekerül, Jason Voorhees pofija pedig előkerül. Mi pedig megértjük, hogy egy hoki maszk ápol és eltakar!

Ez alkalommal lerántjuk a maszkot Jason Voorheesről és kronológia sorrendben állítjuk azokat a filmeket, amelyekben láthatjuk az édesnek cseppet sem nevezhető pofiját!

Péntek 13 – II. rész

Az első filmben, ahol magát Voorhees-t is láthattuk még nem volt annyira komoly elképzelés az ő megjelenését illetően. A folytatásokat nézve ez a pofa talán ki is lóg a sorból. Inkább kicsit olyan, mintha a Halálos kitérő vagy Sziklák szeme filmek csúnyaságai kerülnének elő, persze azért ez a fizimiska megágyazott a későbbiekben megismert Jasonnek. Kinézete azért is lehet picit meglepő, mert szakállal és hosszú vörös hajjal jelenik meg a karakter.

Péntek 13. –III. rész: Véres kirándulás

A harmadik filmben több alkalommal is láthatjuk Jasont maszk nélkül – magasról tesz ő a járványügyi előírásokra. Itt viszont a készítők már határozott elképzeléssel rendelkeznek a figura kinézetét illetően. Magas, kopasz, izmos és határozott gyilkológépet álmodtak a vászonra, aki igazából csupán az eldeformált szemét örökölte a 2. részből. Itt már elég hátborzongató megjelenéssel van dolguk. Ez Richard Brooker munkáját dicséri.

Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet

A franchise negyedik felvonásában már Ted White felelt Jason ábrázolásáért, valamint a különleges effektek egy bizonyos Tom Savini hatáskörébe tartoztak. A White által megálmodott Jason meglehetősen hasonlít az eggyel korábbi változatra, talán annak a tökéletesített formája. Ráadásul Savini abban a bizonyos jelenetben, amikor Trish leüti Jason maszkját, majd a machetet is használja ellene, bőven megcsillogtathatja szaktudását.

Péntek 13. – V. rész: Az újrakezdés

Az ötödik részben látható Jason Voorhees is tulajdonképpen egy kakukktojás, hiszen a hoki maszk alatt tulajdonképpen egy Roy Burns nevű fickó lapul, aki Jason neve alatt és látszatát keltve követi el a gyilkosságokat, hogy bosszút álljon a fia haláláért. Ezt viszont a néző egészen a csúcspontig nem tudja meg, amikor viszont Burns meghal, lehull róla a lepel. Ez a leleplezés amúgy a franchise egyik legnagyobb csalódását is keltette a rajongókban. Burns mondjuk kitesz magáért, hiszen valóban úgy öltözik és viselkedik, mint Jason, még egy protézist is beszerez, hogy a feje is Jasonére hasonlítson. A film végi csavar viszont alapvetően nem okozott olyan katarzist, mint azt vélhetően szerették volna a készítők.

Péntek 13. – VI. rész: Jason él

A Péntek 13. franchise hatodik részében, a korábbi fiaskót javítani igyekeznek a készítők, így Tommy Jarvis ha nem is szándékosan, de visszahozza az életbe Jasont. Ebben a részben meglehetősen keveset láthatjuk Jason arcát, tulajdonképpen az elején, félhomályos felvételeken láthatjuk gonoszunkat maszk nélkül. Sok minden nem kivehető, de javarészt egy zombiszerű figura az, aki felbukkan a színen.

Péntek 13.  – VII. rész: Friss vér

A sorozat 7. része az előbb említett zombivonalat viszi tovább, ráadásul rá is erősít arra. John Carl Buechler volt az, aki elkészítette az arcot, Kane Hodder pedig remekül alakította a figurát. Kifejezetten egy zombi kinézetű Jasont kapunk, akit sokkal jobban láthatunk is, mint a hatodik részben. A korábban még emberi formának tűnő Jason itt már tényleg egy élőhalottra hasonlít, na persze nem hiába, hiszen tulajdonképpen az.

Péntek 13. – VIII. rész: Jason Manhattan-ben

A franchise 8. része meglehetősen kis költségvetésből jöhetett össze, ami tulajdonképpen az egész filmen tetten érhető, akár a maszkokon és az effekteken is. Ez alkalommal a korábbihoz képest kicsit csalódást keltő Jason megjelenése, hiszen egy nyálkás külsőt kap, amit javarészt tényleg a költséghatékonyság rovására írhatunk. Mintegy megolvasztott műanyag maszk, talán így jellemezhető Jason arca, ami kevésbé kifinomult és látványos, mint mondjuk a zombis megjelenés. Nem meglepő, hogy talán a legkevésbé népszerű felvonása ez a sorozatnak. Persze nem csak Jason megjelenése miatt, alapvetően is több sebből vérzik ez a rész.

Jason X

A Jason X-ben kevés alkalommal láthatjuk a karaktert hoki maszk nélkül. Igazából az elején, a boncolásos jelenetnél tűnik fel, ragacsos és nyálkás pofa az övé itt, inkább tűnik valamiféle mutánsnak, mintsem a zombi Jasonnek. A későbbiekben aztán nem is láthatjuk az arcát, de ugye itt egy átalakulást is kapunk, amelyet követően nem is meglepő, hogy nem látjuk őt többé.

Péntek 13. (2009)

A széria 2009-es felélesztése nem lett igazán tökéletes, pedig bizonyos jeleneteiben azért van benne potenciál. Ekkor már Derek Mears formálta meg a karaktert, ráadásul egy kis tisztelgésre is futotta a készítők részéről, hiszen az elején Jason egy zsákmaszkot visel, mint annak idején, ezt tépik le róla és ekkor láthatjuk az arcát. Érdekesség, hogy ha láttunk a filmről kulissza mögötti fotókat vagy videókat, akkor jól látszik, hogy Jason arcát egészen jól álmodták meg, jók volt a speciális effektek, ehhez képest a filmben ebből keveset láthatunk, javarészt árnyékban marad Voorhees arca.