kannibál filmek

A legjobb kannibál filmek egy helyen, a műfajba tartozó összes említésre méltó filmet megtalálod ezen a listán!

A kannibál filmek a horror zsáner talán tabunak számító témái közé tartoznak. Amikor az ember embert eszik, lássuk be nem egyszerű feldolgozni és általában meglehetősen nehéz darabok születnek. A kannibál filmek reneszánsza mindenképpen a ’70-es évek végére, a ’80-as évek elejére tehető, amikor az olasz filmesek rákattantak erre a témára. Alkotásaik közül sok akár klasszikusnak is nevezhető. Ezen a listán viszont nem csak ezek, hanem akár korábbi kannibál filmek is helyet kapnak. Valamint olyan filmekkel is találkozhatsz, amelyek nem kimondottan kannibálokról szólnak, hanem a kannibalizmust mutatják be.

Tüzek a síkságon (Fires on the Plain -1959)

kannibál filmek

Ha a kannibalizmus a téma, akkor a japán 1959-es Tüzek a síkságon című filmjét is érdemes lehet megemlíteni. A végeredmény egy háborús dráma, amely a második világégés végnapjaiban játszódik, ám nem mellőzi teljesen a kannibálos témát sem Kon Ichikawa rendezése.

Múlt nyáron, hirtelen (Suddenly, Last Summer 1959)

kannibál filmek

Tennessee Williams darabja ihlette az Elizabeth Taylor főszereplésével készült filmet, amelyet annak idején három Oscar-díjra is jelöltek. Egy érdekes darab a végeredmény, amelyben szintén megesik, hogy emberhús kerül terítékre.

Blood Feast (1963)

kannibál filmek

Herschell Gordon Lewis rendezőt szokás a gore filmek keresztapjának nevezni. Nem véletlen, hiszen meglehetősen durva darabok fűződnek a nevéhez, amelyek azért javarészt nullás költségvetésből készültek. A Blood Feast sem finomkodik, igaz a praktikus effektjei nem mindenhol tökéletesek és a vér színe is kissé furcsa, de hiány az egyáltalán nincs belőle. A történet főhőse egy élelmezéssel foglalkozó figura, aki egy ősi egyiptomi istent szeretne életre kelteni, ehhez pedig emberi alapanyagokra van szüksége, ezeket pedig szorgosan gyűjteni kezdi. Női ujjak, nyelv és agy is szerepel a különleges recepten, hősünk pedig ezeket mind-mind elkezdi összegyűjteni, természetesen emberáldozatok árán. A Blood Feast Véres lakoma címen 1987-ben kapott egy feldolgozást, de 2016-ban is készült egy újabb remake.

Spider Baby (1968)

kannibál filmek

Jack Hill horror vígjátéka meglehetősen szürreális történet, egy őrült történet, ami manapság klasszikusnak számít. Nem mellesleg a fiatal Sid Haig is szerepet kapott benne. A sztori szerint adott egy furcsa család, akinek több tagja is különös genetikai betegségben szenved. Ez talán még csak sajnálatos volna, ám amikor egy ügyvéd érkezik a családi kúriába megölik őt és a pincébe dobják, ahol bizony emberhúsra éhező lények élnek.

Disznóól (Porcile 1969)

kannibál filmek

Az olasz Disznóól című film inkább dráma, mint horror, két egymáshoz kapcsolódó történetet mesél el, amelyből az egyikben egy férfi gyilkos kannibálok közé keveredik. A rendező Pier Paolo Pasolini később a Salo, avagy Szodoma 120 napját is megrendezte.

Búcsúzás Tamás bátyától (Addio zio Tom 1971)

kannibál filmek

A film, amely tulajdonképpen a Cannibal Holocaustot is ihlette, stílusában szintén dokumentumfilmszerű darabra számíthatunk, amelyben az amerikai rabszolga kereskedelem kerül előtérbe, természetesen egy olasz produkcióról beszélhetünk.

Death Line (1972)

kannibál filmek

Donald Pleasence kapta a főszerepet ebben a brit horrorban, amely egészen eredeti ötlettel operál, ráadásul Edgar Wright író-rendező egyik kedvenc horrorjáról van szó. A történet szerint a brit metróalagutakban egyre több ember tűnik el, a nyomok pedig egy sorozatgyilkoshoz vezetnek, aki az emberhúst sem veti meg.

La montagna del dio cannibale (Slave of the Cannibal God 1972)

kannibál filmek

Egy újabb olasz film, ez alkalommal már erősen súrolva a horror zsánerét, Sergio Martino rendezésében. Érdekesség lehet, hogy a producerek ennek ellenére a kor két ismert tengerentúli színészét, Ursula Andress-t és Stacy Keach-t is leszerződtették a főszerepekre. Hőseink Új-Guineába repülnek, hogy megtalálják a nő ott eltűnt férjét, azonban csak hamar kiderül, hogy a dzsungelt rémes kannibálok lakják.

Zöld szója (Soylent Green 1973)

kannibál filmek

Charlton Heston főszereplésével, Harry Harrison regénye alapján készülhetett el a Zöld szója. Alapvetően nem egy klasszikus kannibál filmre kell gondolnod, de azért van helye a listán. A jövőben járunk – pontosabban 2022-ben, egy nem túl fényesen megálmodott idúszakban. A világ sötét és csúnya hely, ráadásul élelmiszerből is hiány van. A kormány azonban szerencsére előrukkol egy fehérjében gazdag, szójababból készülő finomsággal. A baj csak az, hogy főhősünk hamar rájön, hogy a táplélek egyáltalán nem szójából készül. Egyet tippelhetsz, hogy mi adja a tápértékét.

Cannibal Girls (1973)

kannibál filmek

Ivan Reitman neve talán kétségtelenül a Szellemirtók kapcsán ugrik be, viszont azt megelőzően a Cannibal Girls is az ő munkája volt. Ráadásul a főszerepben az Amerikai pite filmek „apasztárja” Eugene Levy tűnt fel. Érdekes történetről van szó, amelyben egy fiatal pár egy városi legendával szembesül, amely három csábító nőről szól, akik könnyedén cserkészik be a férfiakat, hogy aztán elfogyasszák őket.

Die Zärtlichkeit der Wölfe (Tenderness of the Wolves 1973)

kannibál filmek

Még az NSZK-ban készülhetett el Kurt Raab forgatókönyvet alapján és főszereplésével ez a német történet, amelyben egy meleg sorozatgyilkos kapta a főszerepet, aki nem csak megölte áldozatait, hanem el is fogyasztotta őket. Fritz Haarman legalább 24 embert ölt meg, a Hannoveri mészárosként vagy vámpírként is emlegették, 1925-ben végezték ki.

A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre 1974)

Tobe Hooper rendezése számos filmes listán megállná a helyét, így talán a kannibál filmek között is. Bőrpofa családja ugyanis erősen szereti az emberhúst. A film mára igazi klasszikusnak számít, horror mérföldkőnek, ha úgy tetszik. Bőrpofa karakterét amúgy Ed Gein sorozatgyilkosról mintázták. A film elején pedig ugyan feltüntették, hogy igaz történet alapján készült, ez azonban nem igaz, inkább marketing célokat szolgált, mintsem a valóságot takarta volna.

A fiú és a kutyája (A Boy and His Dog 1975)

kannibál filmek

Don Johnson 1975-ös filmje egy érdekes sztori, egy kietlen jövőben, ahol egy fiú a kutyájával téblábol a világban. Egyszer aztán találkoznak egy lánnyal is, aki inkább szebb, mint okos. Hősünknek pedig egy ponton döntenie kell arról, hogy ha elfogy az étel, akkor melyik útitársból lehet finomabb falat. Szőrmentén ezt is meg kell említenünk a kannibál filmek kapcsán.

Az utolsó kannibál világ (Ultimo mondo cannibale – 1977)

kannibál filmek

Ruggero Deodato, a Cannibal Holokauszt rendezője, már 1977-ben boncolgatta a kannibálos témát, ez volt az első ilyen darab az életében. Érdekesség lehet, hogy a filmet egy Umberto Lenzi alkotás folytatásának szánták, viszont végül másfelé kanyarodtak a dolgok. A Fülöp-szigeteken járunk, ahol egy kannibál törzs fogságából igyekeznek kiszabadulni filmünk főhősei.

Sziklák szeme (The Hills Have Eyes 1977)

kannibál filmek

Wes Craven horrorjában sem maradunk degenerált, kannibál életmódot folytató lények közül, így a kannibál filmek listájáról ezt az alkotást sem szerettük volna lehagyni. A film folytatást is kapott, valamint a 2000-es években egy elég vérgőzös és intenzív remake is készült belőle.

Motel Hell (1980)

kannibál filmek

Eredetileg Tobe Hooper rendezőnek szánták a Motel Hell-t, aki azonban a forgatókönyvet elolvasva inkább dobta a projektet, túlságosan furcsának ítélte a sztorit. Talán nem véletlen, hiszen egy furcsa páros áll a középpontban, akik embereket rabolnak el, füstölőjük is van és húst is árulnak. Azt hiszem ez alapján könnyű összerakni ezt a kirakóst. Érdekesség, hogy a filmben egy láncfűrészes jelenet is van, ez eredetileg nem volt ott a szkriptben, azt követően került bele, miután Tobe Hooper fityiszt mutatott a forgatásra.

Mangiati vivi! (Eaten Alive! 1980)

kannibál filmek

Umberto Lenzi filmje eléggé beleillik a kannibálos filmek sorába. Durva, brutális, kínzásoktól sem mentes olasz darab, amely egy primitív emberevő törzset és az előlük menekülő embereket mutatja be.

Cannibal Holocaust (1980)

kannibál filmek

Ha kannibálos filmek kerülnek szóba, akkor szinte biztos, hogy elsőként a Cannibal Holocaust lesz, amit bárki megemlít. Nem véletlen. Ruggero Deodato Kannibál-trilógiájának második filmje a zsáner meghatározó és gyomorforgató darabja. Kasztráció, megerőszakolt nő és emberhús fogyasztás minden mennyiségben. Ráadásul a jelenetek nagyon durván reálisak és elborzasztóak. Jó példa erre az, hogy a rendezőt 10 nappal a film premierjét követően letartóztatták – azzal vádolták, hogy a forgatásokon három színésze is az életét vesztette. Persze kiderült, hogy ez nem igaz, de a jelenetekből teljesen hihetőnek tűnt.

Apocalypse domani (Cannibal Apocalypse 1980)

kannibál filmek

Érdekes koncepciót boncolgat John Saxon filmje, amelyben a kannibalizmus vírusszerűen képes emberről emberre terjedni – harapás útján. Így aztán a kór Vietnámból kiszabadulva már Atlantát is fenyegeti, így filmünk hősei sincsenek biztonságban.

Cannibal Ferox (1981)

kannibál filmek

Egy újabb Umberto Lenzi film, amelyben főszereplőink az amazóniai dzsungelbe utaznak, hogy megcáfolják a kannibalizmust. Gondolhatod, hogy nem járnak sikerrel. A filmben rengeteg állatkínzásos jelenet is van, akár olyanok, amikor kígyó fogyaszt el rágcsálót vagy tigris támad majmokra – ezek mind valódi felvételek. Tabu döngető film volt ez maga korában, de talán ma is annak számít.

Raul a terítéken (Eating Raoul 1982)

kannibál filmek

Annak idején nem aratott nagy sikert a Raul a terítéken, viszont a végeredmény beért és van, aki szerint minden idők egyik legjobb feketekomédiája ez a film. A történet tekintetében nem spoilereznénk, elég talán annyi, hogy adott egy étterem, amelynek üzemeltetői érdekes megoldást találnak a húsárú beszerzésére.

Amazonia (1985)

kannibál filmek

Egy az Amazonas mentén tervezett családi kirándulás sül el rosszul. Anya és apa kannibálok étke lesz, míg a 18 éves Catherine fogságba esik. A lány azonban igyekszik túlélni és a törzs tagjává válni. Mindeközben viszont bosszút forral és szeretné megkeresni szülei gyilkosait.

Paradiso infernale (Green Inferno 1988)

kannibál filmek

Újabb dzsungeles film, elveszett professzorral, gyilkos kincsvadászokkal és egy nagyon kevés kannibalizmussal. Ami miatt viszont helyet kapott a listánkon a film, mivel annak idején Cannibal Holocaust II. címen is bemutatták. Igazából ez marketingfogás volt semmi több. A filmnek nincs köze az 1980-as darabhoz, ráadásul ahhoz képest talán még barátságosnak is nevezhető.

A halál amazonjai az Avokádó dzsungel mélyén (Cannibal Women int he Avocado Jungle of Death 1989)

kannibál filmek

Kétségkívül egy könnyedebb darabbal van dolgunk, hiszen inkább kaland vígjáték ez a film, mintsem egy Cannibal Holocaust szellemi örököse. A főszerepben a Piranha Nők vannak, akik az Avokádó dzsungelben élnek – a cím nem rejteget zsákbamacskát. A kormány azonban felbérel egy feministát, hogy a csoportot Malibura tereljék és lakást adjanak nekik, mivel az avokádó nagy nemzeti kincs lehet.

A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs 1993)

kannibál filmek

Hannibal Lecter történetét aligha kell bemutatni, egy ilyen listáról pedig az ő filmje sem hiányozhat, leginkább A bárányok hallgatnak az, amelyben bizony előkerül a kannibalizmus, még ha természetesen a produkció nem is az őserdőben játszódó kannibál filmek sorába tartozik.

Farkaséhség (Ravenous 1999)

kannibál filmek

Egy két évszázaddal ezelőtt játszódó film a Farkaséhség, ami inkább a vámpírfilmek elemeit felhasználva helyezi középpontjába a kannibalizmust és a csillapíthatatlan éhséget. Antonia Bird rendezése egy picit talán lassú folyású, de mindenképpen megér egy próbát.

Jöjjenek kannibál filmek és kannibalizmust taglaló filmek az új évezredből.

Amerikai pszichó (American Psycho 2000)

Amerikai pszichó - Kritika

A Christian Bale főszereplésével készült őrült ámokfutás mindenképpen egy izgalmas film. A listán a jelenléte egy picit talán furcsa lehet. Viszont érdemes hozzátenni, hogy az alapul szolgáló könyvben, Patrick Bateman embereket is evett, habár a filmben efféle dolgokat nem feltétlen művelt főhősünk.

Dans ma peau (In My Skin 2002)

kannibál filmek

Ez a francia film is beleillik a sormintába. Marina de Van rendezésében, írásában és főszereplésével készülhetett el ez a horror, amelyben hősünk mondhatni saját magát falja fel, megrázó és felkavaró történet a végeredmény.

Ördög bújt beléd (Jennifer’s Body 2009)

kannibal filmek

Megan Fox horrorját inkább egy démonos filmeket taglaló listán érdemes ellőni, de emlékeink között kutatva azért néhány olyan jelenet is eszünkbe jutott, amelyben kannibálos dolgok történnek, így aztán szőrmentén ezt a horrort is figyelmedbe ajánljuk.

Csontok és skalpok (Bone Tomehawk 2015)

Kurt Russel, Patrick Wilson és Matthew Fox, valamint egy különleges western-horror, amelyben csúnya gonosz kannibál népek is szerepet kapnak. Nem pörög túl ez a film sem, de kellemes meglepetést képes okozni.

He Never Died (2015)

kannibál filmek

A Netflix egyik korai sajátgyártású alkotása a Henry Rollins főszereplésével készült He Never Died, amelyben egy vámpírszerű figura a főhősünk, viszont emberhúst is fogyasztanak a filmben, így felférhet a listára. Ráadásul nem is feltétlen rossz darabról van szó.

Nyers (Raw 2016)

Adott egy lány, akit kiskora óta vegetáriánusnak nevelnek, ám később mégis megszereti a húst, talán a kelleténél is jobban. Julia Ducournau horrorja az elmúlt évek egyik meglehetősen gyomorforgató darabja – a svédországi vetítésen például annak idején többen rosszul lettek vagy hánytak a képsorokat látva. Valamint a torontói vetítésen is legalább ketten rosszul lettek. Gyenge idegzetű és gyomrú nézőknek így nem ajánlott ez a modernkori kannibál „mese”.

The Bad Batch (2016)

kannibál filmek

Meglepő módon egy újabb női rendező – mint a Nyers és a Farkaséhség esetében – és egy újabb kannibálos film, amely a sivatagban játszódik és egy elrabolt fiatal lányt helyez a középpontban. A főszerepben Suki Waterhouse látható, de mellette Jason Momoa, Keanu Reeves és Jim Carrey is szerepet kapott.