Vicces, hogy gyakorlatilag az év horrorját olyan csendben hozta el a Netflix, hogy alig vettük észre. Már a film előzetese is igencsak ígéretes volt, végül pedig egy feszes, mindvégig hátborzongató filmet sikerült elkészíteniük az alkotóknak, amire sokáig fogunk emlékezni, és hivatkozási pont lesz az új horror filmeket illetően.

Egy csapat afrikai menekült érkezik az Egyesült Királyságba, közülük pedig az egyik házaspár különleges ajánlatot kap: hozzájuthatnak egy házhoz. Egy lehetőség egy új, szép életre. Viszont a házzal van egy kis baj. Hangok szűrődnek át a falakból, mintha kísértetetek laknák, melyek megrémisztik és lesokkolják férfi főszereplőnket, míg az asszony kommunikál velük, és úgy hiszi hogy egy bizonyos “varázsló” visszahozhatja rég halott lányukat. Mivel menekültek, sehova sem tudnak menni, az őket felügyelő állami munkások pedig csak megnehezítik nyugalmukat, hiszen ha valami balul sül el, akkor bizony a házat elveszik. Ez esetben pedig mehetnek vissza a háborúba. Hőseink viszont úgy vannak vele, hogy inkább történjen bármilyen borzalom egy angliai házban, mint, hogy visszamenjenek oda, ahonnan jöttek, mivel az a hely a halálnál is rosszabb.

Ezen döntést nagyon is jól prezentálták, teljes mértékben érthető, hogy a házaspárnak mekkora megváltás ez a kis ház megannyi kín és szenvedés után. Természetesen nem csak ennyit tud felmutatni a Kinek a háza?, hiszen horror elemei kétségtelenül jól működnek, akkor is, ha egyébként inkább a jumpscarre épít, mint a véres tortúrákra, viszont ez nem is probléma. Hiszen nem a szokásos és semmilyen üres jumpscareket kapjuk, hanem tényleg a fotel karfáját szorítjuk, mikor a mesteri rendezés kiteljesedik abban, ahogy a frászt hozzák ránk. Továbbá a film mesteri módon építi az atmoszférát: Magával ragad, és egyszerűen nem ereszt, annak ellenére hogy ez a produkció olyat adott amit nagyon, de nagyon rég nem tapasztaltunk: nem akartuk nézni. És ez a nem mindegy, ha horrort készítesz. Mint amikor 10 évesen sunyiban horrort néztünk a barátainkkal, alig vártuk hogy nappal legyen a filmben, és egy kicsit megszabaduljunk az éjszaka démonjaitól. De nem, nincs menekvés!

Ugyanis a Kinek a háza? azért IS ilyen erős alkotás, mert nem egész egyszerűen csak horror, hanem filmdráma is. Ha nem éjszaka ugrálnak főszereplőnk hátára tucatjával a szellemek, akkor nappal kell szembenézniük a szereplőknek azzal a rengeteg, élhetetlen kínnal és szenvedéssel, amihez társul, hogy egy évvel korábban meghalt a lányuk. Feldolgozhatatlan fájdalom mellett kell kiállniuk azokat a próbákat, amiket az új otthonuk kínál. Pont emiatt meglepő, és szerintem sokkolóan drámai az utolsó jelenet, amire azt hittük hogy happy end… de bizonyára a koncepcióból is látszik, hogy itt nem lesz az. Mert egyszerűen lesokkol. És elgondolkodtat. A film persze nem rövid, viszont így is látszik, hogy a rendező nem mesélt el mindent, amit szeretett volna, de talán nem is baj. Érződik hogy szeretett volna azzal a hátránnyal is foglalkozni, azzal az előítélettel, amelyet a helyiek mutatnak feléjük. Lenéző, cinikus viselkedés. Vagy éppen a szomszédok: borzasztó társadalmi képet fest le bemutatásukkal a rendező. Valószínűleg ezt jobban megakarták nyomni, ez látszik rajta, de ez így volt jó, ahogy volt.

Mindent összevetve ez a film kiváló lett. Igazi horror élmény, drámai elemekkel, izgalmas megoldásokkal, kreatív rendezővel. Az év horrorja. Persze, idén kimaradt többek között a Kampókéz, az új Fűrész, vagy éppen a Démonok között 3., de ki tudja? Lehet hogy azok mellett is aranyérmes lenne. Mert hogy az elkövetkezendő években ilyen erős filmográfiailag kikezdhetetlen horror nem fog készülni, arra az egész házunkat fel mernénk tenni.

Kinek ajánlanánk?

Nos, egyértelműen azoknak, akik tényleges horror rajongók, mert sajnos már az is kivételes, ha egy horrorfilm félelmetes, de ez határozottan az. Azoknak is ajánljuk figyelmébe, akik oda vannak az emberi drámákért, és a jó sztoriért. Azoknak azonban, akik nem akarnak lelkileg taccsra kerülni 1-2 napra, azon olvasóink messziről kerüljék el a megnézést. Az utolsó jelenet pedig egész biztosan még évekig benne lesz az emlékeinkben, a szürreális soundtrackkel kísérve.

A film adatlapja.

https://i.ytimg.com/an_webp/NppV0fNijqE/mqdefault_6s.webp?du=3000&sqp=CKi8q_8F&rs=AOn4CLCrXwwFW6_d9r5IT643ahEU2WFuxw