Krampuszos horrorfilmek

Habár a tengerentúlon a gonosz krampusz karaktere nem feltétlen része a karácsonyi ünnepkörnek, mi azért pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a rémséges figura kiváló horror alapanyagnak számít. Ennek ellenére mondjuk viszonylag kevés filmben találkozhatunk az osztrák földről származó ördögi alakkal.

Habár a Mikulást szokás felcímkézni a jóságos jelzővel, azért pontosan tudjuk, hogy a Nagyszakállúnak is lehet sok minden a rovásán. Azonban talán egy horrorfilmben sokkal kézenfekvőbb a Mikulás oldalán felbukkanó gonosz krampuszt beállítani szörnyetegként. Egész egyszerűen adja magát a dolog.

Amerikai filmekben viszont talán mégsem annyira bevett szokás ez, talán egész egyszerűen azért, mert inkább osztrák eredetű figuráról beszélhetünk, ezért is állhat közelebb hozzánk. Nyilván nem is a karácsony, mint inkább a Mikulás és a december 6 illetve 5-e kapcsán.

John Squires, a Bloody Disgusting szerkesztője kutakodott egy kicsit a témát illetően és összegyűjtött néhány olyan horrorfilmet, amelyben gonosz krampusz kapja a főszerepet. Lássuk a medvét!

Rare Exports (2010)

Krampuszos horrorfilmek

Kópé, mert ez a film igazából a Télapós horrorfilmeket felsoroló listán is helyet kapott. Persze, aki már látta a végeredményt tudja, hogy joggal emlegetünk a finn film kapcsán Krampuszt is. A Rare Exports-ban felbukkanó gonosz ugyanis akár így is azonosítható.

Krampus: The Christmas Devil (2013)

Krampuszos horrorfilmek

Szerencsére azt ígértük, hogy krampuszos horrorfilmek kapnak helyet ezen a listán. Arra már egyáltalán nem esküdtünk fel, hogy az itt felsorolt filmek jók is lesznek. Az amerikai Jason Hull rendezése ugyanis akár becsületsértésként is felfogható. Kifejezetten rossz film, ami legalább nem hosszú, ha esetleg az előnyeit próbáljuk keresgélni. A történet főhőse egyébként egy rendőr, aki eltűnt gyerekek ügyében nyomoz és egy idő után kénytelen rájönni, hogy valami egészen misztikus dolog áll a háttérben. A jó öreg Krampusz keze van a dologban, akinek talán csak a halála hozhat megváltást a gyerekek számára.

Krampusz (2015)

Krampuszos horrorfilmek

Jöjjön Michael Dougherty elképzelése a gonosz lényt illetően. Amerikai filmről beszélhetünk, így a történet karácsony idején játszódik, Dougherty pedig ha nem is alkotott még egy akkora közönségsikert, mint az Adsz vagy kapsz, könnyen lehet, hogy a legjobb krampuszos horrorfilmet készítette el. Tény, hogy a léc, amit átugrott nem volt magasan, sőt az is lehet, hogy ezt követően ő csinált kedvet más filmesek számára a téma boncolgatásához. A vicceskedő Krampusz viszont úgy gondolom minden körülmények között képes célba érni.

Krampus: The Reckoning (2015)

Krampuszos horrorfilmek

Szintén 2015-ben mutatták be Robert Conway témába vágó horrorfilmjét is. Sajnos a Krampus: The Reckoning egészen felejthető és egészen rémes alkotás lett. Sajnos nem abban a jó, horrorfilmes, emberre frászt hozós értelemben. A történet főhőse egy Zoe nevű gyerkőc, aki legnagyobb bánatára megismerkedik a Krampusszal, aki lehetőségeihez mérten igyekszik mindenkit levadászni.

Karácsonyi horrormese (2015)

Krampuszos horrorfilmek

Új fent egy 2015-ös alkotás, ráadásul olyan, amelyik szintén ott volt azon a bizonyos Télapós listán. Bizony, hiszen a Karácsonyi horrormesében nem csal a Télapónak kell megküzdenie a szörnyen megváltozott segítőivel, hanem bizony egy krampusz is előkerül a sztoriban. Ez az antológia amúgy kifejezetten jól sikerült. Bátran ajánlom.

Krampus Unleashed (2016)

Krampuszos horrorfilmek

Robert Conway 2015-ben megérezte a krampuszos horrorfilmek ízét és nem akart betelni vele. Talán ennek lett eredménye, hogy egy évvel később újabb filmmel jelentkezett. Persze ez alkalommal is szigorúan egy független filmről beszélünk, amelynek minőségét nem igazán lehet kettes számjeggyel mérni. Ebben a sztoriban is jön a Krampusz, aki a változatosság kedvéért itt is vérre szomjazik.

Krampus: The Devil Returns (2016)

Krampuszos horrorfilmek

Újabb bizonyíték arra, hogy a krampuszos téma foglyul ejti a rendezőket. Nem csak Robert Conway duplázott krampusz fronton, hanem Jason Hull rendező is. Tulajdonképpen első filmje folytatását készítette el, gondolom anélkül, hogy arra valós piaci igény lett volna. Ennek fényében az újabb krampusz film is jellemezhető a kifejezetten gyenge jelzővel, már ha szofisztikáltak akarunk lenni. Ismét a seriffnek gyűlik meg a baja a rémséges lénnyel.

Mother Krampus (2017)

Krampuszos horrorfilmek

Friss, még szinte ropog a Mother Krampus. A brit alkotás mondjuk szintén nem akar és fog versenybe szállni az év legjobb horrorfilmje címért. Igaz más kérdés, hogy egyéb induló hiányában a 2017-es év legjobb krampuszos horrorfilmje címre még lehet esélye. A sztori szerint a krampusz nő, egészen pontosan Frau Prechta, aki karácsony előtt jelenik meg és természetesen bevásárló listáján a gyerekek szerepelnek az élen.