Legijesztőbb horror filmek

Gyöngyöző homlok, a karfa vagy a mellettünk ülőbe történő eszeveszett kapaszkodás és a kellő időben szájon át kiengedett sikkantás. A legijesztőbb horror filmek valami ilyesmit váltanak ki az emberből. Nézzük hát a legkeményebb alkotásokat a zsánerből.

Felkészültél?

Íme a legijesztőbb horror filmek harmincas listája!

1. Az ördögűző (1973)

2020-at írunk, mégis a világ legijesztőbb horrorfilmje talán kétségtelenül egy 1973-as darab, Az ördögűző. Nem különösebben gondolnám, hogy az alkotást a zsáner fanatikusainak be kell mutatni. Már biztosan láttad, jó eséllyel nem is egyszer, a véleményed pedig szinte biztos, hogy ez: egy örökzöld klasszikusról van szó, ami ma is képes a bőrünk alá mászni. William Peter Blatty történetét rendkívüli módon sikerült a vászonra álmodnia William Friedkinnek. Max von Sydow és Linda Blair pedig remek alakítást nyújtottak, ahogy persze a film többi színésze is. Kortalan és zseniális. Talán nem csak a világ legijesztőbb horrorfilmje, hanem a világ egy legjobbja is. Ha esetleg mégsem láttad, ne hagyd ki! Pótold! Ezt neked is látnod kell!

2. Démonok között (2013)

Maradjunk démonok között. James Wan egy igazán remek rendező, ennek bizonygatása talán szükségtelen. A Leigh Whannellel közösen megalkotott Fűrész kétségtelen, hogy szintén leg-ként említhető. Naturális, durva, meglepő és ez adja a sava-borsát. A néhány évvel később leforgatott Démonok között, Chad és Carey W. Hayes forgatókönyvéből viszont sokkal elemibb, démonibb és ijesztőbb. Ha a 2000-es évek eddigi horroralkotásait nézzük, akkor kétségtelenül number one. Erre bizonyíték az is, hogy időközben egy egész franchise épült erre a világra, ráadásul javarészt jól sikerült darabokkal – még ha az első film sikerét nem is múlták felül.

3. Stephen King: Az (1990)

Stephen King a horrorsztorik koronázatlan királya. Olvasóként hálásak lehetünk a kiapadhatatlan fantáziájáért, ami azért Hollywoodnak sem jön rosszul. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi történetét dolgozták fel, sőt, fogalmazunk úgy, hogy kicsit könnyebb azokat a sztorikat összegereblyézni, amelyek még nem kaptak mozgóképes feldolgozást. Érdekes kérdés lehet, hogy melyik a legjobb Stephen King könyv. A dolog, mint minden hasonló, szubjektív, de az biztos, hogy az Az a legjobbak között szerepel minden ilyen listán. A történet nem rég új feldolgozást kapott, két részben, ráadásul egy jól sikerült feldolgozásról van szó, amely akár az 1990-ben forgott filmet is képes bizonyos elemeiben felülmúlni. Az újdonság viszont érthető módon az elmúlt időszakban komolyabb hype-ot kapott, így mi most inkább a Tim Curry-s változatot ajánlanánk a figyelmedbe. Nem különben érdekes és izgalmas. Természetesen vizuális effektjeiben más, kevésbé modern, de nem mindig ez a lényeg. Ne hagyd ki ezt a filmet se! Hidd el, jó lesz!

4. A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

A texasi láncfűrészes gyilkos, alias Bőrpofa, számos alkalommal hozta már ránk a frászt. Az idők során néhány kifejezetten jól sikerült és néhány egészen botrányos folytatást/feldolgozást is kapott ez a történet. A sztori atyja azonban Tobe Hooper és Kim Henkel és az 1974-es filmjük, A texasi láncfűrészes mészárlás. Korát megelőző horror alkotás volt ez, ami nem csak a ’70-es években volt képes a frászt hozni a nézőre, hanem ma is a legijesztőbb horror filmek között emlegethetjük.

5. Rémálom az Elm utcában (1984)

Ha nem vagy egy hatalmas horror fan, akkor is tuti, hogy hallottál már a Rémálom az Elm utcában filmről. Wes Craven sztorija és annak központi karaktere, a rémséges Freddy Krueger ma már a popkultúra része. Robert Englund neve egybeforrt a karakterével, nem hiába. Zseniálisan hozta a figurát, ezért nem is irigyeljük azt a színészt, akinek a soron következő feldolgozásban kell ezzel próbát tennie. A kiváló Jackie Earle Haley sem feltétlen ugrotta meg ezt a lécet – tudom nézőpont kérdése, de nagyon nehéz elvonatkoztatni Englund alakításától. Nem mellesleg Johnny Depp egyik korai filmje is ez, de persze nem ezért ijesztő, hanem a légkör, az elemi gonosz és a mai napig kiváló effektek és maszkok miatt. Ha pedig egyszer nekiugrasz, tuti, hogy a folytatásokat sem fogod kihagyni!

6. A bárányok hallgatnak (1991)

Az eddigieket figyelembe véve, A bárányok hallgatnak talán nem is horror. Remélem azért érted a film listán való létjogosultságát. Jonathan Demme filmje, amelyhez Thomas Harris regénye biztosította a tökéletes alapot kellően hátborzongató. Adott egy remeklő Jodie Foster és Anthony Hopkins velőt rázó alakítása. A bárányok hallgatnak bizonyos jeleneteiben is erős, mégis a hangulata az, ami miatt nem ereszt és ha egyszer láttad, egészen biztos, hogy sokáig a hatása alatt maradsz.

7. A rettegés háza (1979)

Újabb film a listán, ami már kapott feldolgozást. 2005-ben, Ryan Reynolds főszereplésével, ráadásul az sem sikerült annyira rosszul. Viszont esetünkben is inkább az eredetit ajánlanánk jó szívvel. Stuart Rosenberg rendezése, James Brolin főszereplésével  a maga nemében egészen remek. Persze ha az elmúlt évek horrorjain szocializálódtál, akkor meg lehet, hogy hiányérzeted lesz, azonban ha nyitott vagy a ’80-as évek horror felhozatalára és szívesen veted össze ezeket az alkotásokat az újdonságokkal, akkor ezzel a filmmel is próbát kell tenned.

8. Ragyogás (1980)

Ha a legijesztőbb horrorfilmek listájáról kérdeznénk Stephen Kinget, kötve hinnénk, hogy a Ragyogást megemlítené. Nem is csak azért, mert a saját gyereket nem illik dicsérni, inkább azért, mert King nem feltétlen díjazta azt, ahogy Stanley Kubrick az általa megálmodott sztorihoz nyúlt. Ha ezt nézzük, akkor talán a ’90-es években készült feldolgozás valóban jobb. Ha viszont Jack Nicholson játékára gondolunk és arra, hogy mennyire állati az 1980-as Ragyogás, még akkor is, ha nem minden sikerült megfelelni a könyvnek, akkor már más a helyzet.

9. Insidious (2010)

Mielőtt James Wan összehozta a Démonok között című horrorját, azért komoly edzésmunkát vitt véghez. Ennek kétségtelenül része volt a Leigh Whannel forgatókönyvet alapján készült Insidious. Itt is Patrick Wilson kapta a főszerepet, igaz Rose Byrne oldalán. Az a durva, hogy alapvetően egy PG-13-as besorolással bíró film lett a végeredmény, ami így is tökéletesen működött. Nem kérdés, hogy a legijesztőbb horror filmek listáján helyet szerzett magának. Most, hogy picit felidéztük a látottakat, kicsit libabőrösek is lettünk!

10. Halloween (1978)

Nem múlhat el egy ilyen lista John Carpenter film nélkül. A rendező számos remek alkotással jelentkezett, érdemes ezek mindegyikét bepróbálni. Viszont, ha a legijesztőbbeket keressük, akkor talán a Halloween a favorit. Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis és egy eszement gyilkos Michael Myers. Ráadásul a Blumhouse révén ez a film közvetlen folytatást is kapott – hiszen azért 1978 óta készült több újabb felvonás is, ám ezek javarésze felejthető. Na és, ha az új Halloween filmet láttad, akkor mégis elég fura volna, ha pont az első részt hagynád ki. Szóval uzsgyi, keress magad mellé valakit, akihez odabújhatsz, aztán kezdődhet a borzongás!

11. Ómen (1976)

Ezen a listán úgy tűnik, záporoznak a klasszikusok. Viszont tényleg nincs mit tenni, az 1976-os Ómen is egy olyan alkotás, amit vétek volna lehagyni. Richard Donner rendezése egy elképesztően érdekes történet, a srácról, aki maga az Antikrisztus. Főhősünk, Damien egy ok a gyermekvállalás ellen, a kis Harvey Stephens pedig hátborzongató alakítást nyújtott. A témát pedig azóta számos formában feldolgozták, így, ha az Óment nem is láttad, hasonló darabhoz biztosan volt szerencséd. Az Óment viszont érdemes pótolnod, hiszen alfája és iskolapéldája a hasonló témára épülő zsánerfilmeknek.

12. A kör (2002)

A film, ami után, ha csörög a telefonod, tuti, hogy falhoz vágod a készüléket. Esetünkben már a feldolgozást ajánljuk, mert ez valóban egy jól sikerült amerikai remake. Gore Verbinski jól dolgozott az alapanyaggal, Naomi Watts pedig imádnivaló főhős. A 2000-es évek egyik legjobbja ez a film, érdekes nyomozással és kellően ijesztő és hátborzongató pillanatokkal. Sajnos a folytatásokra már sokkal kevesebb szót érdemes pazarolni, de a 2002-es filmet bármikor érdemes lehet újra elővenni!

13. Kedvencek temetője (1989)

Egy kicsivel fentebb említettem, hogy az Az Stephen King egyik leghátborzongatóbb regénye. Miközben ezeket a sorokat begépeltem, végig azon agyaltam, hogy oké, de a Kedvencek temetője talán még őrjítőbb sztori. Ráadásul erről King is többször anekdotázott már, elárulva, hogy amikor elkészítette ezt a sztori, fogta és a fiók leghátsó részére rejtette, mert ő maga is megijedt attól, hogy milyen sztorit alkotott. Ez pedig tényleg igaz. Szerencsére az 1989-ben készült, első filmes feldolgozás is hozta a könyv hangulatát. Azóta Kedvencek temetője egy kicsit átértelmezett feldolgozást is kapott. Érdemes azzal is egy próbát tenni, illetve ez fordítva is igaz, ha az új filmet láttad, ne hagyd ki az 1989-es produkciót sem, egy kis eltérés is van és valljuk, hogy ez a változat azért hátborzongatóbb.

14. Poltergeist (1982)

Tudni érdemes, hogy alapvetően egy 10-es lista volt a terv, ám egyre csak előkerültek azok a filmek, amelyeket vétek volna lehagyni. Tobe Hooper részéről már volt egy filmünk, viszont a Steven Spielberggel közös munkájáról van szó. Ráadásul a közös munka története is érdekes. Spielberg szerette volna rendezni a Poltergeistet, de az E. T. miatt ez nem jött össze – viszont elképesztően lenyűgözte őt A texasi láncfűrészes mészárlás című, 1974-es film, bizonyos Tobe Hooper rendezésében, ezért őt kérte fel a szellemes őrület levezénylésére. Tökéletes választás volt, egy igazi klasszikus és megunhatatlan alkotás, számos lélegzetelállító effekttel, amelyek még mai szemmel is simán látványosnak számítanak.

15. A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Tuti, hogy rosszul aludnék, ha lemaradna a listáról Ridley Scott Alien mozija. Persze, ha megnézed ezt a filmet, akkor majd te fogsz rosszul aludni. Egy őrületes űrkalandról van szó, amely sokak kedvence a mai napig. Ráadásul talán az összes Alien film közül is az egyik legjobb. Sigourney Weaver számára is világsikert és elismerést hozott film, nem hiába. Igazi élmény elmerülni ennek a filmnek a részleteiben és átélni a benne rejtőző feszültséget. Rémisztő!

16. Evil Dead – Gonosz halott (1981)

Sam Raimi és Bruce Campbell szerelemprojektje is helyért kiált magának a legijesztőbb horrorfilmek listáján. Habár a folytatások sokkal könnyedebbre sikerültek, az első felvonásban bőven volt kraft. Persze egy kis költségvetésű alkotásról van szó, amelyben azért már megvillant Raimi zsenialitása, remek effektek és maszkok láthatóak és a mai napig a hideg ráz, ha meglátom, ahogy a „kamera” átsuhan az erdőn, annak a bizonyos effektnek a kíséretében. Fiatalként imádtuk ezt a filmet, és ez azért napjainkra sem sokat változott.

17. Fűrész (2004)

James Wan és Leigh Whannell első közös produkciójának is szeretnénk helyet szorítani. Tény, hogy James Wan legijesztőbb filmje a Démonok között. Sőt, ha már Whannell forgatókönyveit nézzük, akkor a korábban említett Insidious is jobb. Azonban a Fűrészben is bőven van kraft. Ijesztően naturális a film, ráadásul egy elképesztő csavart is tartalmaz a sztori – legalábbis 2004-ben ezt így éltem meg, csak ültem és nem győztem visszatenni az állam a helyére. Nyilván második megnézésre ez a báj kevésbé van jelen, de nem változtat azon, hogy Wan és Whannell egy állati franchise alapjait tették le – és talán a Fűrész nívóját csak emeli, hogy habár talicskányi folytatás készült, az első felvonást nem igazán sikerült überelni.

18. Psycho (1960)

A legijesztőbb horror filmek listája egy kis izgalmas időutazás is, hiszen a ’70-es évek néhány alkotását már érintettük. Azonban az igazi klasszikusok kedvelőinek a Psycho is igazi, nagybetűs, KÖTELEZŐ darab. Alfred Hitchcock ráadásul számos remek filmet rendezett, így  a munkásságában érdemes egy picit elveszni, de a Robert Bloch regénye alapján készült Psycho az egyik legismertebb és legjobb Hitchcock film. Ráadásul, ha egy kicsit is át tudjuk élni azt, hogy 1960-ban mit válthatott ki egy ilyen alkotás a nézőből, akkor még inkább felértékeljük ezt a filmtörténelmi jelentőségű, négy Oscarra jelölt csodát!

19. A dolog (1982)

John Carpenter sem először tűnik fel a listán. Említettem is, hogy számos remek alkotás fűződik a nevéhez. A dolog is egy ezek közül! A Kurt Russell főszereplésével készült film egészen letaglózó, zseniális effektekkel és irtó jó történettel. Talán kevesen tudják, hogy az alapul szolgáló John W. Campbell Jr. sztorit már az ’50-es években is megfilmesítették, azt a változatot is érdemes csekkolni, bár az inkább megmosolyogtató, mint ijesztő. Az 1982-es feldolgozása a műnek azonban nem a cukiság faktort igyekszik kiakasztani, hanem a félelemfaktort villantja át hamar a piros tartományba!

20. Aki bújt, aki nem (2001)

Victor Salva rendezését sincs szívem lehagyni a legijesztőbb horror filmek listájáról, hiszen az Aki bújt, aki nem igenis elég ijesztő alkotás. Jonathan Breck gonosza igazán említésre méltó és a végeredmény egy jól kivitelezett darab. Talán nem emelkedik olyan magasságokba ez a történet, mint sok másik a listáról. Igazi klasszikusnak sem feltétlen nevezném, de a képernyő elé szögez és képes borzongást okozni.

21. Sinister (2012)

Scott Derrickson annak idején egy Hellraiser filmmel indította a filmes pályafutását – nem olyan régen pedig Doctor Strange filmet rendezett a Marvelnek. Nem hiába, remek szakember, aki talán legjobban ezt a 2012-es Sinisterrel bizonyította. Ehhez mondjuk egy remek Ethan Hawke alakításra is szükség volt, de nyilván Derrickson sztorija is adta magát. Szokás panaszkodni, hogy az elmúlt években nagyon kevés igazán ijesztő horrorfilm volt – megbotránkoztató persze akad néhány, de az más – nos a Sinister lassan tíz éves, ám jó szívvel ajánljuk, hiszen az elmúlt évek egy igazán ijesztő horrorfilmjéről van szó!

22. 28 nappal később (2002)

Danny Boyle rendezői munkássága igazán elképesztő. Szerencsére sok más mellett egy kis horror utazásra is szakított időt, 2002-ben. Ekkor hozta össze a 28 nappal később című zombis filmet, ami remekül beleillik zseniális munkásságába. Állatira hátborzongató film a végeredmény, egy modernkori klasszikus, ami egy picit máshogy tálalja a zombi kórságot, mint megszokhattuk, de pont emiatt Jolly Joker!

23. A barlang (2005)

Végy néhány imádnivaló női főhőst, vidd el őket egy barlangba, kerüljenek pácba és derüljön ki, hogy a pác még annál is nagyobb, mint azt gondolták – eressz rájuk valami szörnyű ragadozót. A barlang talán nem egy agytröszt forgatókönyvvel bíró alkotás, ám a végeredmény kétségtelenül működik. A szereplőink tényleg szimpatikusak, a barlang olyan hely, ahol kellően hat ránk a klausztrofóbia és ezt a film tényleg remekül adja át, nem beszélve a felbukkanó ragadozóról. Lehet most elő is keressük és gyorsan újra nézzük ezt a filmet!

24. Átok (2004)

Takashi Shimizu 2002-ben, még saját hazájában készítette el A harag című filmet, amelyből természetesen az amerikaiak is szerettek volna egy saját színészekkel készülő változatot. Szerencsére ezt is Takashi Shimizu rendezte, így tulajdonképpen a siker borítékolva volt. A széria több folytatást is kapott, amerikai, sőt japán feldolgozásokat is, több-kevesebb sikerrel. Mindenesetre, ha ázsiai horrorfilmek amerikai feldolgozásaira vágyunk, akkor a már említett A kör mellett, az Átok mindenképpen olyan, ami viszi a pálmát!

25. Hellraiser (1987)

Kis túlzással talán abakusz kell ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hogy folytatása készült már a Hellraisernek. Azt viszont álmunkból felébresztve is tudjuk, hogy Clive Barker pokoli kalandja 1987-ben indult útnak. Bevallom, hellyel-közzel az összes Hellraiser filmet szeretem, ám nem kérdés, hogy a kezdő darab bír a legnagyobb hatással. A felbukkanó karakterek már önmagukban is borzongást okoznak, de egy remek történetet is kapnak maguk köré, amitől a Hellraiser atmoszférája csak még erősebb tud lenni!

26. A cápa (1975)

Bizonyos értelemben Steven Spielberg ezen korai rendezése nem horror film, de remélem megérted, hogy helyet kapott a legijesztőbb horror filmek listáján. Ez a film ugyanis a maga módján piszkosul ijesztő és elképesztő az atmoszférája. A gyilkos cápával, a karaktereivel és speciális effektjeivel Le a kalappal! Ha valamiért eddig kihagytad ezt a filmet, kérlek pótold be. Hiszem, hogy nem fogod megbánni!

27. Tortúra (1990)

Újabb Stephen King mű következik. A Tortúra írott változatban is egészen tökéletes, de talán azon kevés King feldolgozások közé tartozik, amely filmes valójában még ütőképesebb. Ez kétségtelen Kathy Bates érdeme, aki élete egyik legzseniálisabb alakítását nyújtotta ebben a produkcióban. Ráadásul ezt az Akadémia is elismerte, hiszen Oscar-díjjal jutalmazták, nem hiába. A Tortúra pedig pontosan az általa életre keltett Annie Wilkes-től lesz az egyik legijesztőbb film!

28. Rosemary gyermeke (1968)

Nagy kár és eretnek dolog volna kihagyni a legijesztőbb horror filmek listájáról Roman Polanski rendezését! Ira Levin története remek alapanyag, amit Polanski Mia Farrow főszereplésével kiválóan tudott kiaknázni. Az elmúlt időszakban ez a történet is kapott már feldolgozást. Ez utóbbit is lehet szeretni, de ha ebbe nem csúszott hiba, akkor bátran ajánljuk az 1968-as változatot is, szinte biztos, hogy nem érzed majd elnyűttnek és kopottasnak, inkább beleborzongasz!

29. Motel (2005)

Eli Roth horrorfilmje bizonyos szempontból kilóghat erről a listáról. Igazi nagy klasszikusok sorakoznak itt, mégis a Motel annyira jól tálalja témáját, hogy muszáj megemlíteni. Egy európai kirándulás fordul szörnyűséges kalandba – Roth egy hétköznapi szituációt öltöztet rémséges köntösbe, ráadásul a Motel nem sok mindent hagy a képzeletünkre, így emiatt is van okunk a hidegrázások átélésére, így simán helyen van Eli Roth alkotásának a legijesztőbb horror filmek listáján.

30. Sziklák szeme (2006)

Wes Craven munkássága már szóba jött ebben a posztban. Nos, eredetileg a Sziklák szeme is az ő alkotása volt, még 1977-ben. Alapvetően egy kiválóan sikerült film volt a végeredmény, azonban úgy hiszem, hogy a francia Alexander Aja feldolgozásában készült remake talán még ijesztőbbre sikerült. Persze lehet azért, mert elképesztően brutális ábrázolás móddal bír a film. Itt sem bíznak semmit a képzeletünkre és erősen feszegetik a határokat. Az eredeti Sziklák szeme talán nem ezen a módon volt ijesztő, így azt se hagyd ki, de ha egy picit másabb látásmódra és vérgőzös darabra vágysz, akkor a 2006-os feldolgozás lesz a te barátod.

Ezek volnának tehát szerintünk a legijesztőbb horror filmek a világon. Persze nyilván egy lista sem lehet teljes, így itt is bizonyára vannak hiányzók.