legjobb boszorkányos filmek
THINKSTICK

A boszorkányos filmek ijesztőek, a bőröd alá másznak és belülre feszítenek. Nem csoda, hiszen az emberi képzelet szülte egyik legijesztőbb rémségekről van szó.

A boszorkányok története régre nyúlik vissza, nem csoda, hogy a filmesek is előszeretettel nyúlnak ezekhez a karakterekhez, természetesen elsősorban akkor, ha a frászt akarják ránk hozni. A boszorkányok néha komikusabbak, olykor pedig valóban a horrorfilmek legmocskosabb szörnyetegei.

Jöjjenek a legjobb boszorkányos filmek egy csokorba gyűjtve!

A boszorkány (2015)

A boszorkány című 2015-ös film, Robert Eggers debütáló alkotása, amellyel rögvest le is tette névjegyét a horror nagy asztalára. A végeredmény meglehetősen ijesztő, habár talán picit lassan építkező alkotása, amely az Egyesült Államokban játszódik, az ország születésének kezdetén és egy fiatal lány megpróbáltatásainak lehetünk tanúi. A végeredmény nem túl régi, de tényleg helye van a legjobb boszorkányos filmek között

Szereplők: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger

Boszorkányok (1990)

Roald Dahl munkássága tulajdonképpen igazán figyelemre méltó. A szerző történetei általában meglehetősen sötétek és borongósak, ugyanakkor alapvetően a gyerekeknek szóltak. Az ő sztorija adta az 1990-es Boszorkányok alapját is. Sőt nem rég újabb feldolgozása is készült a történetnek. Mi most mégis az első feldolgozást ajánlanánk a figyelmedbe, amelyben Anjelica Huston elég komoly alakítást nyújtott.

Szereplők: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Bill Paterson

Sóhajok (1977)

Sóhajok - Boszorkányos filmek

A Sóhajok bizonyos szempontból szintén zenész, hiszen nem régiben ez a film is kapott egy feldolgozást. Nem sikerült rosszul az sem, mi viszont mégis az eredeti Dario Argento rendezésre hívnánk fel a figyelmed, mégis csak ez az igazi klasszikus. A történet egy fiatal lányról szól, aki tánciskolába jár, majd kénytelen rájönni, hogy az iskolában nem mindenki az, aminek elsőre látszik. Mit kerteljünk, mivel a legjobb boszorkányos filmek vannak ezen a listán, így talán kitaláltad, hogy kikkel kell szembeszállnia hősünknek.

Szereplők: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bosé, Barbara Magnolfi

The Pale Door (2020)

A The Pale Door egy meglehetősen friss filmélmény, Aaron B. Koontz rendezésében. Ráadásul azon ritka műfajba tartozik, amikor a horrort és a westernt vegyítik. Ez nem gyakori, azonban a végeredmény általában jól szokott elsülni. Ez a helyzet most is, ráadásul egy kis boszorkányosdit is kapunk.

Szereplők: Melora Walters, Zachary Knighton, Stan Shaw, Noah Segan, Bill Sage

Don’t Knock Twice (2016)

A boszorkányos filmek sokszor megnevezik karaktereiket, akikben olykor sötét történetekből ismert alakokra vagy városi legendákban szereplő rémekre bukkanhatunk. Ilyen figura lehet Baba Yaga is, aki a Don’t Knock Twice gonosza. Ez a film ugyan nem váltja meg a világot, de mégis kellemes szórakozást képes nyújtani.

Szereplők: Katee Sackhoff, Lucy Boynton, Richard Mylan, Nick Moran, Pascale Wilson

Démonok között (2013)

A Démonok között tulajdonképpen egy picit csavar az egyébként is ijesztő boszorkányos sztorin. Esetünkben ugyanis egy boszorkány szellemével kell viaskodniuk hőseinknek. A Démonok között egyébként is a horrorfilmek egyik gyöngyszeme. Gondolom, már láttad is.

Szereplők: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston, Shanley Caswell

A hívatlan (2019)

Hívatlan

Egy kisebb költségvetésű, de igazán kellemes meglepetésnek számító filmről van szó, ami képes izgalmakat vinni a boszorkányos filmek világába. A főhősünk egy fiatal srác, aki rájön, hogy bizony a szomszédjukban egy boszorkány él, ha pedig így van, igyekszik is szembe szállni vele. Az elmúlt évek egyik jól sikerült filmje ez a témában

Szereplők: John-Paul Howard, Piper Curda, Jamison Jones, Azie Tesfai, Zarah Mahler

Ideglelés (1999)

Az Ideglelés elég megosztó film, de nem szerettük volna lehagyni a listáról, hiszen sokan mégis szeretik. Az egyik első kézikamerás kaland ez, ami talán a legismertebbek közé tartozik a zsáneren belül, ráadásul pont egy boszorkányos témát boncolgat. Akár a folytatását is ajánljuk a figyelmedbe.

Szereplők: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams, Bob Griffin, Jim King

Rosemary gyermeke (1968)

Rosemary gyermeke - Boszorkányos filmek

Roman Polanski filmjében is akad egy kis boszorkányság. A Rosemary gyermekében egy nő kapja a főszerepet, akinek a kisbabáját a környékbeli sátánisták szeretnék megszerezni, hogy életre hívják urukat. Néhány boszorkányszerű karakter azért ebben a történetben is akad.

Szereplők: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer, Maurice Evans

Scooby-Doo és a boszorkány szelleme (1999)

Scooby-Doo - Boszorkányos

Ez a Scooby-Doo kaland talán egy kicsit kakukktojás, de a horror rajongók azért sokszor pozitív emlékekkel gondolnak ezekre a kalandokra. Nem hiába, több jól sikerült és gyerekként azért piit legalább ijesztő történetet is kalandot éltek át hőseink. Az 1999-es boszorkányos sztori mindenképpen ezek közé tartozik.

Season of The Witch / Hungry Wives (1972)

Hungry Wives - Boszorkányos film

George A. Romero neve bizonyára ismerősen cseng. A kiváló rendező, aki sajnos már nincs köztünk, elsősorban talán zombis filmjeivel hívta fel magára a figyelmet. Azonban 1973-as, egyik korai rendezése pont boszorkányokat állít a középpontba. A film amúgy meglehetősen megosztó, sok kritika leszólja a rossz színészi játékot és a lassú tempót, ugyanakkor társadalomkritikai szempontból ebben az alkotásban is felfedezhető Romero, ilyen szemüvegen keresztül pedig érdekes alkotás lehet.

Szereplők: Jan White, Raymond Laine, Ann Muffly, Joedda McClain, Bill Thunhurst

Az ördög maga (1966)

Az ördög maga - Boszorkányos filmek

Jöjjön egy Hammer klasszikus, amely egy angol tanárról szól, aki egy boszorkányos kalandba keveredik. A történet alapját egy regény adta, Norah Lofts írása. A rendezést Cyril Frankel vezényelte, a főszerepben pedig a Hitchcock filmekből is ismerős Joan Fontaine-t láthatjuk.

Szereplők: Joan Fontaine, Kay Walsh, Alec McCowen, Ann Bell, Ingrid Boulting

The Lords of Salem (2012)

The Lords of Salem - Boszorkányos filmek

Rob Zombie boszorkányos filmjét is csúnya dolog volna lehagyni egy ilyen listáról. A rendező annak idején az 1000 halott házával hívta fel magára a figyelmet és a későbbiekben például két Halloween filmet is összehozott. Érdekes alkotásról van szó, amely modern szemszögből igyekszik a sátánizmust és a boszorkányságot bemutatni.

Szereplők: Sheri Moon Zombie, Bruce Davison, Jeff Daniel Phillips, Judy Geeson, Meg Foster

Night of the Eagle (1962)

Night of the Eagle - Boszorkányos film

A történetben egy házaspár kapja a főszerepet. A férj rájön, hogy a felesége boszorkánysággal igyekszik előmozdítani tudományos sikereit, megpróbálja lebeszélni erről, azonban ezt követően még nagyobb galibára számíthat a néző. A film alapját Fritz Leiber Conjure Wife című könyve adta, a forgatókönyvet pedig többek között Richard Matheson hozta össze. Remek kis klasszikusról van szó.

Szereplők: Peter Wyngarde, Janet Blair, Margaret Johnston, Anthony Nicholls, Colin Gordon

Bűvölet (1996)

Bűvölet - Boszorkányos filmek

A korábban említett Roald Dahl sztorihoz hasonlóan a Bűvölet is 2020-ban kapott egy újabb feldolgozást, ami egyébként speciel egyfajta folytatás volt. A sztori szerint adott néhány tinédzser, akik boszorkánysággal foglalkoznak, ebbe a társaságba keveredik bele Robin Tunney karaktere. Már persze, ha az eredeti filmről beszélünk.

Szereplők: Robin Tunney, Fairuza Balk, Neve Campbell, Rachel True, Skeet Ulrich

Bűbáj és kéjelgés (2013)

Bűbáj és kéjelgés - Boszorkányos filmek

Álex de la Iglesia filmjei mindig figyelemreméltóak, a direktor pedig szerencsére a boszorkányos filmek témájában is alkotott, egy könnyedebb és meglehetősen szórakoztató darabot. A történet Spanyolországban játszódik és néhány rosszfiúról szól, akik a rendőrök elől menekülve egy kis faluban próbálnak megbújni. A gond csupán az, hogy a település már a boszorkányperek idején is létezett és ma is boszorkányok lakják. Ráadásul a banyák kapnak is az alkalmon és szeretnék feláldozni hőseinket!

Szereplők: Hugo Silva, Mario Casas, Pepón Nieto, Carolina Bang, Terele Pávez

Boszorkányok (Häxan) (1922)

Häxan - Boszorkányos film

Egy igazi különlegességet is a figyelmedbe ajánlunk. A Häxan ugyanis egy 1922-es darab. Benjamin Christensen rendezése és egy olyan film, amelyet annak idején a meztelenség és a benne szereplő kínzások miatt betiltottak az Egyesült Államokban. Már a film létrejötte is érdekes sztori, Christensen ugyanis még 1919-ben talált egy régi könyvet, egy a 15. századból származó boszorkányvadász kézikönyvet, ezt követően két évig tanulmányozta és kutatta az ehhez fűződő babonákat és ezt követően jött lére a kicsit talán dokumentumfilmként is szolgáló Häxan. Állítólag elég elborult alkotás volt, főleg 1922-ben.

Szereplők: Maren Pedersen, Clara Pontoppidan, Elith Pio, Oscar Stribolt, Tora Teje

Az eastwicki boszorkányok (1987)

Boszorkányos filmek

Cher, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon és Jack Nicholson. A szereposztás remek, a végeredmény pedig nem horror, inkább egy fekete komédia. Ráadásul a Mad Max filmeket jegyző George Miller rendezéséről van szó, így többszörösen ajánlott darab. A produkció két Oscar-jelölést is kapott, igaz díjra váltania egyiket sem sikerült, de a mai napig nagy kedvenc számít, ez nem kérdés.

A démon maszkja (1960)

A démon maszkja - Boszorkányos film

Mario Bava filmje is olyan, amelyet az Egyesült Királyságban például betiltottak annak idején erőszakossága miatt, de az USA-ban is egy erősen cenzúrázott és megvágott változat volt az, amit a közönség láthatott. A sztori egy gyönyörű boszorkányról szól, aki máglyán égetnek el, ám évszázadokkal később visszatér, hogy bosszút álljon. Bármennyire is botrányos és ijesztő volt a film Mario Bava és a főhősnő, Barbara Steele karrierjét is beindította.

Szereplők: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checci, Ivo Garrani, Arturo Dominici

Ezek azok a legjobb boszorkányos filmek, amelyeket érdemes lehet csekkolnod!

Forrásunk a ScreenRant néhány ide vágó anyaga volt.