A legjobb démonos horror filmek egy helyen, ezeket gyűjtöttük össze. Igyekeztünk nem lehagyni semmi olyat, amit kár volna kár volna kihagynod.

Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005)

Scott Derrickson egyik első rendezését mindenképpen meg kell említeni, hiszen talán ez volt az a film, amivel a saját munkásságát is megalapozta. Annak ellenére, hogy azért a 2000-es Hellraiser: A pokol démonjai sem volt tőle rossz. Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért talán azért is lehet kiemelkedő, mert CGI és bármi ehhez hasonló varázslattól mentes volt. Ráadásul egyfajta tárgyalótermi filmként is hivatkozhatunk rá és ebben a műfajban is képes újat mutatni. Jennifer Carpenter alakítása pedig szintén említést érdemlő. Talán klasszikusnak nevezni sem túlzást ezt a filmet.

Az ördögűző (1973)

Ha örökérvényű és igazi klasszikust keresünk a démonos zsáner berkein belül, akkor kétség nincs, hogy Az ördögűző lesz az első számú „gyanúsított”. William Friedkin rendezése egy mestermű, ami nem csak a legjobb démonos horror filmnek nevezhető, hanem alapvetően is a zsáner egyik legjobbja és meghatározó darabja, Max von Sydow és Linda Blair játékával. Alfája és ómegája a démonos filmeknek, kihagyhatatlan és kötelező darab, ráadásul több mint 40 év távlatából sem vesztett semmit a bájából.

Ragyogás (1980)

Jack Torrance kalandjára is bőven hivatkozhatunk démoni megszállásként. Habár Stanley Kubrick filmje nem lett olyan, mint Stephen King könyve. Ráadásul a szerző ezt több interjúban is leszögezte, mégis klasszikusként emlegethetjük és egy jól sikerült horror film. Jack Nicholson hibátlan alakítást nyújtott, ez viszont kétségtelen és King véleménye ellenére, azért a horror kedvelők közül sokan úgy vélik, hogy a Ragyogás az egyik legjobb Stephen King adaptáció.

Démonok között (2013)

James Wan a Fűrész első felvonását követően sem pihent és igazi fenegyerekké vált a horror zsánerén belül. Nem kis szerepe van ebben a Démonok között című filmnek. Esetünkben természetesen nem csak az első részt, hanem a másodikat is erősen ajánljuk megnézésre, szintén Wan rendezésében. Ráadásul e sorok írása közben már a harmadik film premierje is közeleg. Modern mégis a klasszikusokat képes idézni és elképesztően tudja a frászt hozni az emberre. Az elmúlt  időszak egyik legjobbja a témában és a horror zsáneren belül is. Parádés alakításokkal, hatásos jelenetekkel – nem hiába, hogy egy egész franchise-t kanyarintottak a Démonok között történet köré.

Insidious (2010)

James Wan és Leigh Whannell a Fűrész után ismét egyesítették erőiket és a sorozatgyilkost bemutató kaland után egy démonos őrületbe kergetés mellett tették le a voksukat. Érdekesség lehet, hogy az Insidious első felvonásában éppen úgy Patrick Wilson a főszereplő, mint a Démonok között esetében. A végeredmény egy több mint korrekt démonos horror, ami remek sztorival bír és nem csak az egymás mögé hányt jumpscare jelenetekkel igyekszik hatást elérni. Az Insidious számos folytatást kapott, amelyekkel szintén megéri próbát tenni, annak ellenére is, hogy talán az első film nyomába egyik folytatás sem érhet fel.

Az utolsó ördögűzés (2010)

Daniel Stamm filmje címében talán nem kelti fel az ember érdeklődését – kivéve persze, ha ördögűzős, démonos horror filmek szerepelnek a keresési listán. Talán legyintünk is, viszont ne hagyd ki ezt a horrort sem. A végeredmény ugyanis képes újat mutatni a zsáneren belül, elgondolkoztat és egyúttal megrémiszt. Nem reformálja meg a démonos, ördögűzés filmek sorát, de mégis nyomot hagy az emberben.

Pokolba taszítva (2009)

Sam Raimi-t aligha kell bemutatni a horror kedvelőknek. Az a helyzet, hogy a 2009-es Pokolba taszítva nem a rendező legjobb horror filmje. Nyilván a dolog szubjektív, de a Gonosz halott filmek talán nagyobbat szóltak. Ugyanakkor mégis izgalmas és hatásos és Raimi stílusához jól passzoló alkotásról beszélhetünk. Szórakoztató és talán könnyednek is nevezhetjük, mégis képes az idegszálainkon táncolni – mindezt pedig úgy teszi, hogy az arányok remekül eltaláltak.

Sinister (2012)

Scott Derricksontól nem állnak távol a démonos témák. Az egyik első rendezése, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért is ebbe a kategóriába esik és a listán is szerepeltettük. Viszont az Ethan Hawke főszereplésével készült Sinistert sem szabad lehagynunk. A végeredmény talán kiforrottabb és izgalmasabb is. Ellison Oswalt megpróbáltatásai egészen embertelenek – a filmben látható kisfilmek talán a leghátborzongatóbbak. A feszültséget mesterien adagolják nekünk. Ráadásul ne feledjük, hogy egy kis költségvetésű filmről van szó, ami így is rendkívül hatásos tud lenni.

Annabelle (2014)

A Démonok között franchise-ból kinőtt Annabelle filmek szintén izgalmasra sikerültek. A poszt írásakor már három Annabelle filmről is beszélhetünk, amelyek közül talán a második rész sikerült a legjobban, a harmadik is egészen velőt rázó, míg az első próbálkozás, John R. Leonetti rendezésében talán nem a legtökéletesebb – pláne a Démonok között film ismeretében. Ám ennek ellenére a trilógiát mindenképpen látnod kell, ha a démonos horror filmek a kedvenceid – esetünkben egy megszállt és mindenre kész játékbabával.

Gonosz halott (1981)

Sam Raimi klasszikusa, amely egy rövidfilmből nőtte ki magát, Bruce Cambpell főszereplésével. Rendkívül kis költségvetés, hatásos megoldások és oltári démoni maszkok. Az első film természetesen említésre méltó, de talán Raimi és Cambpell munkásságának csúcsa a második, kicsit szórakoztatóbbra sikerült rész volt. Nem meglepő, hogy Ash és a démonok sztorija sorozatként is folytatódhatott. A filmből aztán néhány éve Fede Alvarez rendezésében újabb feldolgozás készült, ami azt gondolom hű az eredetihez és bitang véres démonos horror. Ráadásul nem is az utolsó a sorban, hiszen jelenleg is készülőben van egy újabb Gonosz halott film.

Örökség (2018)

Ari Aster számára komoly hírnevet hozott az Örökség, ami nem csak egy démonos horror, inkább egy ördögi családi dráma. A végeredmény amúgy nagyon megosztó. Nem egy jumpscare jeleneteket pumpáló sztorira kell számítani. A tempó lassú, a horror és a dráma viszont remek egyveleget alkot. Az atmoszféra hibátlan és nem egy szokványos darab. Ennek ellenére, ha szeretjük az újító történeteket, akkor az Örökség akár egy szenzációs filmélmény is lehet.

Hellraiser (1987)

Ez alkalommal is az első film dátumát emeltük ki, viszont természetesen bőven akad Hellraiser film, így érdemes őket szépen sorban bepróbálni. Clive Barker írásában és rendezésében készülhetett el az első Hellraiser film, ami talán az egyik legjobban sikerült. Rémisztő és azóta hírhedt démonok szabadultak a kockából a világra, a végeredmény pedig egy klasszikus, ami tuti a bőröd alá mászik. A folytatásokban persze akadtak felemás sikerek, sőt talán kijelenthetjük, hogy az elmúlt években nem sikerült jó Hellraiser filmet összehozni. Talán az HBO sorozat terve jól sül majd el és lesz annyira beteg és elvetemült, mint Barker eredetije.

Paranormal Activity (2007)

Paranormal Activity vagy Parajelenségek, ha úgy tetszik. Engedd meg, hogy őszinte legyek: a sorok írója abszolút nem rajongója ennek a franchisenak – viszont kétségtelen tény, hogy műfajt teremtett. Oké, nem az első kézikamerás horror film volt ez, viszont az első olyan, ami elképesztő bevételt termelt és ami nagyüzemet indított be a hasonló alkotások esetében. A Paranormal Activity így megkerülhetetlen és talán az sem kizárt, hogy a műfaji adottságai miatt könnyen beleélhetjük magunkat a helyzetbe és egy igazán parás filmélményt éljük meg az aktuális családi megpróbáltatásokat, hiszen ez a film is számos folytatást élt már meg.

Rosemary gyermeke (1968)

Az ördögűző mellett érdemes Roman Polanski klasszikusát is megemlíteni a listán. A horror kedvelők számára szintúgy egy kötelező darabról beszélhetünk, Rosemary megpróbáltatásai pedig valóban őrjítőek. Az azonos című könyv is izgalmas, Polanski pedig jól ragadja meg a lényeget, remekül álmodta vászonra a sztorit. Persze a kivitelezés és a hangulat más mint a modernkori démonos horror filmek esetében. Ez viszont talán néhány előnyt is jelenthet.

Verónica (2017)

A 2017-es Paco Plaza rendezte Verónica is olyan démonos horror, amit kár volna kihagyni. Erős története, jól kidolgozott karakterek és remek színészi alakítások, a történet pedig nem kétség, hogy a képernyő elé bilincsel – mindehhez pedig remekül komponált zenei aláfestés dukál. A tempó feszes, jumpscare ugyan akad, de esetünkben minden a helyén van és indokolt. Talán az egyik legjobb spanyol horror filmről beszélhetünk.

A rettegés háza (2005)

Az Amityville történet számos feldolgozást kapott. Ezek között akad néhány jó és még több pocsékul sikerült feldolgozás. A 2005-ös Andrew Douglas rendezésében készült változat a jobbak közé tartozik, Ryan Reynolds és a fiatal Chloe Grace Moretz főszereplésével. A sztori kellően félelmetes és ügyesen fokozzák a feszültséget, Reynolds játéka pedig egészen kiváló – itt is.