vámpíros filmek

Ha a vámpíros filmek a kedvenceid, akkor íme egy lista, amelynek az összes felsorolt filmjét érdemes megnézned. Igyekeztünk a legjobbakat egy helyre gereblyézni.

Az elmúlt időszakban a zombis filmek örvendtek talán a legnagyobb népszerűségnek. Azonban nem is olyan régen a vámpírokkal volt tele a padlás is. Persze ennek eredményeként születtek meglehetősen borzalmas alkotások is, sőt talán ezek voltak többségében. Most azonban nem is feltétlen csak az elmúlt néhány év vámpírfilmjeit szedtük össze, hanem azon vámpíros filmek találhatóak a listánkon, amelyeket kifejezetten érdemes csekkolni.

A legrégebbi alkotástól száguldunk a legújabb darabok felé.

Vámpíros filmek, amelyeket tényleg muszáj látnod!

Nosferatu (1922)

vámpíros filmek

Nem kérdés, hogy a Nosferatu eredeti változata a kötelező darabok közül való. A film lassan 100 éves, mégsem mondhatjuk, hogy eljárt felette az idő. Max Shreck játéka zseniális, a végeredmény pedig a mai napig borzongató. Ha a vámpíros filmek a kedvenceid, akkor úgy gondoljuk, hogy ezt mindenképpen érdemes megnézned, hiszen érdemes tisztában lenni az alapokkal. Bram Stoker regényének filmes feldolgozása pedig annak számít. Ha minden igaz a történet hamarosan új feldolgozást is kap. Bár ennek kapcsán a 2000-es évek elején készült John Malkovich filmet A vámpír árnyékában-t is érdemes lehet elővenni.

Drakula (1931)

vámpíros filmek

Drakula gróf számtalan filmes feldolgozást kapott. Szegről-végről ugye a Nosferatu is ezek közé tartozik, hiszen annak is Bram Stoker írása szolgáltatta az alapját. Az 1931-es film szintén alapműnek tekinthető. Ráadásul számunkra azért is lehet oly kedves a film, mivel Lugosi Béla kapta benne a főszerepet, ő játszotta a rendíthetetlen címszereplőt. Igazán karizmatikus figura volt a vásznon. Ráadásul ez a film is a hollywood-i horror úttörői közé tartozik, ahogy Frankenstein, A múmia vagy éppen a Farkasember.

Drakula (1958)

vámpíros filmek

Jó néhány évvel a Lugosi Béla-féle Drakula film után készült a brit feldolgozás. Még mindig Stroker regényének felhasználásával, ez alkalommal Jimmy Sangster forgatókönyve alapján. A címszereplő rémséget Christopher Lee keltette életre, míg Doctor Van Helsing szerepében a szintén legendás Peter Cushing látható. A dolog érdekessége lehet, hogy Christopher Lee karaktere nem sok játékidőt kapott a filmben, mégis szinte ellopja a show-t a többiek elől.

Martin (1978)

vámpíros filmek

George A. Romero a zombis filmek atyjaként ismert, ugyanakkor vámpíros horrort is rendezett. A Martin mondjuk ilyen szempontból egy kicsit érdekes, hiszen a főhősünk, Martin (John Amplas) ember, de vámpírnak képzeli magát és szörnyű rémtetteket hajt végre. George A. Romero egyébként ekkor dolgozott először együtt Tom Savini-vel, így emiatt is érdekes lehet a Martin, amely sokak szerint Romero legjobb munkája.

Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979)

vámpíros filmek

Jöjjön ismét egy európai produkció, egy német-francia közös munka eredménye. Nosferatu szerepében ez alkalommal Klaus Kinski játékát élvezhetjük. A filmet egyébként az Oscar-jelölt Werner Herzog készítette el és ezzel az alkotásával is hatalmas népszerűségre tett szert hazájában.

Frászkarika (1985)

vámpíros filmek

Tom Holland írta és rendezte a Frászkarika eredeti változatát. A filmből 2011-ben Anthon Yelchin és Colin Farrell főszereplésével egy remake is készült, az mondjuk sokkal felejthetőbb. Érdemes inkább az eredeti filmet választanod. A főhősünk egy fiatal srác, aki rájön, hogy a szomszédja vámpír. Csak, hogy senki nem hisz neki. Tom Holland filmje egy hamisítatlan horror-komédia, ami néhány év múlva egy kevésbé ütős folytatást is kapott.

Az elveszett fiúk (1987)

vámpíros filmek

Fiatalság bolondság, meg néha vámpírság. Michael pedig úgy gondolja, hogy ez buli lehet. A barátai azonban szeretnék megvédeni attól, hogy ökörséget műveljen. A film Joel Schumacher rendezésében készülhetett el, miután Richard Donner inkább a Halálos fegyvert választotta. Schumacher filmje meglehetősen vegyes kritikákat kapott, ám ennek ellenére jól teljesített a jegypénztáraknál és nem túlzás azt állítani, hogy a kötelező klasszikusok közé verekedte magát a film.

Alkonytájt (1987)

vámpíros filmek

Kathryn Bigelow filmje is mindenképpen említést érdemel. Lance Henriksen és Bill Paxton is szerepet kaptak a filmben, amelyben egy újdonsült vámpír eleinte vonakodik attól, hogy embereket öljön. Érdemes megjegyezni, hogy a ’80-as évek végén egyáltalán nem volt siker a film. Úgy is fogalmazhatunk, hogy megbukott. Érdekes módon viszont azóta sokan rájöttek, hogy egy értékes alkotásról van szó, amely talán a kultikus darabok közé is beverekedte már magát.

Cronos (1993)

vámpíros filmek

Guillermo del Toro neve talán ismerősen cseng. A népszerű mexikói rendező első nagyfilmje volt 1993-ban a Cronos, Ron Perlman főszereplésével. Egy vámpírfilm a rendező stílusjegyeivel felturbózva. A későbbi del Toro-filmeket is felfedezhetjük a Cronos-ban, amelyen ugyan látszik, hogy első alkotás, mégis kellően szerethető és említésre méltó.

Alkonyattól pirkadatig (1996)

vámpíros filmek

Robert Rodriguez filmjét aligha kell bemutatni. Ha van olyan film a listán, amiben szinte biztosak vagyunk, hogy láttad, akkor ez az. George Clooney és Quentin Tarantino kapták a főszerepet ebben az alkotásban, ami több folytatást is megélt. Sőt azóta már sorozat is készült a sztoriból, bőven továbbgondolva azt. Rendkívül szórakoztató és véres alkotás, amelyben Salma Hayek is az urak kedvére tesz.

Engedj be! (2008)

vámpíros filmek

John Ajvide Lindqvist regénye adta az Engedj be! alapját. A forgatókönyvet is ő készítette, majd Tomas Alfredson rendezésében készülhetett el a végeredmény. Többszörös díjnyertes, kiváló alkotás, amely hamar amerikai feldolgozást kapott. Ha teheted inkább az eredetit válaszd, szerintünk egy kicsivel jobban jársz. Elképesztően komor és sötét alkotás ez, amelyben két fiatal barátkozik össze, egyikőjük azonban egy vámpír. Ütés és bőralámászó dráma a jutalmunk.

Szomjúság (2009)

vámpíros filmek

Chan-wook Park és egy remek dél-koreai horror. Most nem szellemekkel, ahogy azt túlnyomó többségében megszokhattuk, hanem vámpírokkal. Park egyébként az Oldboy után döntött úgy, hogy a vámpíros filmek felé fordul, és nem tette rosszul. Dráma, horror és noir keveréke a film, amely nem hiába nyert díjakat és kapott zseniálisan jó kritikákat. Egy vagány és rémisztő történet egy vámpírrá váló főhőssel.

Halhatatlan szeretők (2013)

vámpíros filmek

Jim Jarmusch filmjét több szempontból is érdemes megemlíteni. Egyrészt kiváló a szereposztása. Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Anton Yelchin és Mia Wasikowska is feltűnik a díjnyertes produkcióban. Melankolikus, mégis emberi, ugyanakkor nyomasztó filmről van szó, amely meglehetősen sokoldalú és erősen drámai jellegű. Szerintünk érdemes vele egy próbát tenni.

Csadoros vérszívó (2014)

vámpíros filmek

Ana Lily Amirpour személyében egy hölgy a rendezője a Csadoros vérszívó című vámpíros filmnek. Díjnyertes és szintén sajátságos darab, amely a Közép-Keleten játszódik. Egy főhősnővel, aki megbünteti azokat, akik véleménye szerint megérdemlik azt. A forgatások ugyan az Államokban zajlottak, mégis az első iráni vámpíros filmként tartják számon az alkotást. Stílusos és hangulatos produkció, amely mindamellett fekete-fehérben készült el.

Hétköznapi vámpírok (2014)

vámpíros filmek

Jemaine Clement és Taika Waititi agyament és igazán humoros filmje, a Hétköznapi vámpírok egy elképesztően ütős film. Kis költségvetésű, de átgondolt és tényleg nagyon vicces. Tulajdonképpen egy áldokumentumfilm, amelyben egy vámpírcsalád kapja a főszerepet. Az új-zélandi páros maradandót alkotott, ráadásul Waititi a saját szerencséjének is kovácsa lett, hiszen azóta már a Marvel-nek is rendezhetett filmet.

Gondolom a lista nem teljes. Biztosan akad, ami lemaradt, szerencsére hozzászólás formájában pótolhatjuk ezeket a hiányosságot, ha esetleg kimaradtak olyan vámpíros filmek, amelyek szerinted még említésre méltóak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét