A lény - egy másik világból - Kritika

Az 1982-es A dolog című John Carpenter film egy kiváló alkotás. Ehhez igazából kétség nem fér. Viszont tudni érdemes, hogy Carpenter filmje tulajdonképpen egy remake volt. Az eredeti történet ugyanis még 1951-ben mutatkozhatott be a vásznon.

A sztori első ránézésre hasonló. Habár annyi eltérés van, hogy míg Carpenter filmje a Déli-sarkon játszódik, addig az eredeti film eseményei az Északi-sarkon zajlanak. Na nem mintha ez releváns lenne, hiszen egyikben sem látunk se pingvint, se jegesmedvét.

Ezt leszámítva viszont inkább a hasonlóságok azok, amelyekre figyelmesek lehetünk. A lény – egy másik világból című filmben is felfedeznek egy jégbe fagyott repülőszerkezetet. Igaz esetünkben a becsapódásnál veszik észre, és a zuhanás után befagyva találják meg. Most is találnak egy utast, akit aztán körbe vágnak, és jegestől hurcolnak a bázisra. Valamint a havazásnak sem vagyunk híján. Sőt a kiolvadós jelenet sem marad el.

Azonban lényeges eltérés az, hogy szörnyünk, tulajdonképpen nem is szörny. Legalábbis, ami a vizuális megjelenését illeti, hiszen egy baromi magas emberi alakról van szó, akit James Arness (Ők!) alakít. Viszont ha már ugye a technika nem tette lehetővé a hasonlóan vérengzős és ocsmány szörnyet, annyival toldották meg az egészet, hogy főgonoszunk tulajdonképpen növény. Igen, picit mókás ez, de ettől függetlenül teljesen szerethető a történet.

A lény - egy másik világból - Kritika

Ezt a részt egyébként ki is használják, ugyanis elültetik a magokat, amikből fura élő-dobogó növények “születnek”, néhány órával a földbe helyezés után.

Ebben a változatban is megvan a tudós karaktere, aki megakarja ismerni az idegent, és nem feltétlen ellenségként, hanem tudományos értékként tekint rá, Igaz ez a karakter talán inkább a 2011-ben készült filmben volt ott. Rajta kívül adott egy kapitány is, pár beosztottal, plusz a telepen is elég sok karakter van, bár többségük nem kap túl nagy szerepet. Érdekes – legalábbis Carpenter filmjéhez képest -, hogy itt van két női karakter is.

Please doctor, I’ve got to ask this. It sounds like, well, just as though you’re describing some form of super carrot.

Természetesen gore-ra senki ne számítson, hiszen akkoriban még nem volt szükség ilyenekre, ahhoz, hogy a frászt hozzák a közönségre. Egy-két utalás van csak arra, hogy van pár elvágott torok és akasztott ember, de látni nem látjuk őket. Ellenben adott egy akciósabb, tüzes jelenet, ami a mai néző számára talán picit komikus lehet.

A lény - egy másik világból - Kritika

Érdekesség lehet még az is, amit a lény valószínűleg jelképez, illetve a film utolsó mondata is, amelynek a lényege, hogy figyeljük az eget, mindig figyeljük az eget. Nyilvánvalóan itt a hidegháborúra utalnak, hiszen az amerikaiak, azért rendesen be voltak ijedve attól, hogy a szovjetek ilyen módon próbálják felfűteni a háborút. Akkoriban egyébként sok hasonló, idegeninváziós film készült, amelynek a felszín alatti mondanivalója, félelme szintén ez volt.

A rendezés Christian Nyby és Howard Hawks nevéhez fűzödik. Előbbinek az első nagy filmje volt ez és ezenkívül többnyire tv sorozatokat rendezett. Míg utóbbi John Wayne és Bogart filmeket is készített. A forgatókönyvet Charles Lederer írta, aki az Ocean’s 11 alapjául szolgáló 1960-as eredeti történetét írta.

A szereplők közül Arness-en túl még három nevet említenék. Margaret Sheridan, Kenneth Tobey (Airplane!) és Robert Cornthwaite (Világok háborúja, Mi történt Baby Jane-nel?) nevét.

A lény – egy másik világból mindenképpen érdekes és izgalmas film lehet azok számára, akiket érdekelnek a régi filmek, amelyek tulajdonképpen megalapozták a horror mai formáját. Nyilván a film ma már nem feltétlen ijesztő és egy horrorrajongó talán ennél többet vár el. Nem is beszélve egy-két buta megoldásról. Viszont szerethető, a maga módján ijesztő és a poénokkal sem bántak csínján, tehát mosolyra is van okunk és nem csak a kezdetleges kivitelezés miatt.

6 pont

https://youtu.be/T5xcVxkTZzM