Meghalt Dick Miller

90 éves korában elhunyt Dick Miller, A Szörnyecskék, Az üvöltés vagy akár a Terminátor kiváló színésze.

Talán nehezebb olyan embert találni a világon, aki ne látott volna az élete során legalább egy Dick Miller filmet, mint akinek nem ismerős a színész arca.

A Szörnyecskék, Az üvöltés vagy az első Terminátor film, de az Ami sok, az sokk vagy a Spielberg-féle Meztelenek és bolondok. A Rémségek kicsiny boltja, a Flúgos futam, a Homályzónában. Majd 200 produkcióhoz adta az arcát és tehetségét. Egy legendával kevesebb él a Földön.

Miller első filmjét 1955-re datálhatjuk. Roger Corman Apache Woman című westernjében kapott egy kisebb szerepet. Corman viszont nagyon meg volt elégedve Dick Miller alakításával ezért a következő filmjéhez is szerződtette, ezzel pedig egy életre szóló barátságnak is megágyaztak.

Egy évvel később futott be az első horrorfilm, amelyben láthattuk a színészt. Természetesen ez is Corman rendezése volt, az It Conquered the World címet viselte az alkotás. Miller nem túlzás azt állítani, hogy felejthetetlen alakítást nyújtott, a legjobbat a színészgárdából. Sőt, egy évvel később a Not of This Earth-ben is megkínálta Roger Corman egy kisebb szereppel. Ebből a filmből is leginkább Dick Miller alakítása lehet ennek ellenére az, ami az agyunkba éghet. Ebben az évben több Corman filmben is láthattuk, jó eséllyel a rendező összes alkotásában, talán a The Undead címűt érdemes kiemelni, amely szintén horror alkotás volt.

1958-ban sem lettek hűtlenek egymáshoz a barátok, ekkor Dick Miller a War of the Satellites című filmben már földönkívüliekkel küzdött asztronautaként.

Meghalt Dick Miller

Ez már főszerep volt a részéről, de talán ikonikus alakításként az 1959-es Egy vödör vér című filmet emlegethetjük fel. Nem fogsz meglepődni, szintén Roger Corman rendezésében készült el az alkotás, amely a horrorelemek mellett a humort sem nélkülözte – Walter Paisley-ként tűnt fel ebben a produkcióban. Mi sem jelzi egyébként jobban azt, hogy mennyire klasszikus ez a színész részéről, hogy a későbbiekben több filmjében szintén Walter Paisley-ként bukkanhatott fel.

1960-ban jött a Rémségek kicsiny boltja, ahol Corman alapvetően Seymour szerepét ajánlotta Millernek, aki úgy érezte, hogy ez a karakter nagyon hasonló Walter Paisley-hez, így inkább Fouch bőrébe bújt.

A közös munkában pedig ezt követően sem volt megállás – Az idő előtti elhantolás, A vad angyalok vagy éppen Az utazás mind-mind olyan Corman filmek voltak, amelyekben volt hely Dick Miller számára.

Azonban nem Corman volt az egyetlen rendező, aki kiszemelte magának Dick Miller-t. Corman szárnyai alatt kapott lehetőséget egy Joe Dante nevű fiatalember, aki alapvetően Dick Miller játékát nézve nőtt fel. Így aztán első filmjéhez a Piranhához mindenképpen szerződtetni szerette volna az idolját. Így is lett, Buck Gardnerként köszönt vissza ránk a színész.

Sőt, a következő Dante alkotásban Az üvöltésben is láthattuk őt, el sem hiszed, de Walter Paisley néven. Persze a közös munka ezt követően sem ment ki a divatból. A Szörnyecskékben is jutott szerep Miller számára.

„Mindig kerestem egy szerepet neki. Nem csak azért, mert a barátom volt, hanem azért is, mert imádtam nézni a játékát” – emlékezett vissza Joe Dante.

Miller a szintén ’84-es Terminátorban is kapott szerepet, de a Chopping Mall-ban szintúgy Walter Paisley néven volt látható, sőt Fred Dekker is megkínálta egy szereppel a szintén klasszikusnak számító Rémes egy éjszakában.

Később a ’90-es években inkább sorozatok epizód szerepeiben találkozhattunk vele – igaz a Mesék a kriptából: Démon lovagból sem hagyták őt ki jó érzékkel.

Joe Dante pedig a későbbiekben sem feledkezett meg jó barátjáról. A 2009-es A rettegés mélyében és a 2014-es Burying the Ex-ben is jutott egy-egy kisebb szerep a színész számára, aki idős kora miatt ekkor már bőven lassabb tempót vállalt a filmes színtéren.

Úgy tudni, hogy Eben McGarr közeljövőben érkező horrorfilmjében még láthatjuk majd őt utoljára. A Hanukkah-ról mindenesetre keveset tudni, premierdátum nincs, de Dick Miller ebben kapott egy kisebb szerepet.

Nyugodjék békében.

A cikk forrása a Bloody-Disgusting megemlékező írása.