Meghalt George A. Romero

77 éves korában meghalt George A. Romero, a modern zombifilmek atyja.

2017. július 16-án álmában halt meg a horrorzseni, akit a modern zombis filmek atyjának tartanak. Neki köszönhetően váltak a popkultúra részévé a zombik, akik korábban inkább a voodoo szertartásokhoz voltak köthetőek. Romero 1968-as filmje azonban mindent megváltoztatott.

Az élőhalottak éjszakája csak az első fecske volt, de már nyarat csinált. Megalapozta azt a műfajt, amelyet ma a zombis zsánernek hívunk. Az első filmet folytatások is követték, legalábbis a tematikát tekintve. 1978-ban mutatkozott be a Holtak hajnala, amely film aztán 2004-ben egy újrát is kapott.

1985-ben készült el A holtak napja, de a rendező a 2000-es években is folytatta zombis örökségét. Előbb a Holtak naplója, majd később a Survival of the Dead került ki a kezei közül. Habár ez utóbbi filmek már nem arattak akkora sikert, mint a korábbi gyöngyszemek.

Romero persze nem csak zombis filmeket készített. Ő vezényelte Az őrültek című horrort, amely később szintén remake formájában éledhetett újra .De a Martin című, mai napig zseniálisnak mondott vámpírmozit is Romero nevéhez köthetjük.

1982-ben Stephen Kinggel közösen dolgozott a Creepshow – A rémmesék könyve című filmen. Ne felejtsük ki a sorból a Majomszeretetet sem, de az 1993-as Halálos árnyék – szintén Stephen King feldolgozás – újfent korrektnek nevezhető alkotás volt.

Meghalt George A. Romero

George A. Romero hosszú hónapok óta vívott kemény harcot a rákkal, a tüdejét támadta meg a kór. Az LA Times értesítése szerint a direktor álmában halt meg, felesége, Suzanne Desrocher Romero és lánya, Tina Romero körében. A nyugodt férfi című 1952-es Joh Wayne film taktusait hallhatta utoljára.

Az első alkotását, Az élőhalottak éjszakáját lehúzták a kritikusok. Szadista és beteg alkotásnak tartották. A nézők azonban imádták a végeredményt. Romero úgy gondolta, hogy a kritikusok legnagyobb gondja az volt, hogy egy afro-amerikai színész kapta a főszerepet, holott ez nem volt szükséges lépés a készítők részéről.

Romero egyébként alapvetően inkább társadalmi metaforaként tekintett a zombikra, ezt több interjúban is kihangsúlyozta.

Béke poraira.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét