Julia Ducournau, francia rendezőnő első nagyfilmje érdekes és élvezetes alkotás. Elgondolkoztató, mondanivalóval rendelkező, mégis kendőzetlen darab.

Magyar cím:  Nyers
Eredeti cím: Grave aka. Raw
Műfaj: dráma, horror
Mozipremier (USA): 2016. szeptember 25. (Fantastic Fest)
Mozipremier (Magyar): 2017. április 7.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Julia Ducournau
Forgatókönyvírók: Julia Ducournau
Filmstúdió: Petit Film, Rouge International, Frakas Productions

Nyers története:

Justine (Garance Marillier) vegetáriánus lány. Azonban az élete egy csapásra megváltozik, amikor egy vad iskolai rituálén húst eszik. A véres beavatást követően a mohóság egyre inkább eluralkodik rajta, az élete pedig fenekestől felfordul.

Szereplők:

Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss, Bouli Lanners, Marion Vernoux, Thomas Mustin, Marouan Iddoub, Jean-Louis Sbille, Benjamin Boutboul, Virgil Leclaire, Anna Solomin, Sophie Breyer, Danel Utegenova

Nyers előzetes:

A film előzetesét ide kattintva érheted el.

Érdekességek:

A magyar közönség előtt is bemutatták a Nyers című filmet. Ez a Titanic Filmfesztiválon történt meg.

A beszámolók szerint a Gothenburg-ban rendezett filmes fesztiválon több néző is rosszul lett a filmvetítésekor. Több mint harminc néző akadt, akik idő előtt távoztak a teremből. Nem történt ez másként Torontóban sem. Az ottani vetítésen állítólag orvosi stábot is riadóztatni kellett, olyan hatással volt néhány nézőre a film. Los Angelesben már igyekeztek okulni ezekből a tapasztalatokból. Ott a jegy mellé hányászacskókat is biztosítottak a nézők számára.

Gondolom így nem is meglepő, hogy korhatáros a film. Sőt először az NC-17 jelölést kapta meg az USA-ban. Ez a legszigorúbb korhatár besorolás, az ilyen filmeket kizárólag a felnőtt nézők számára ajánlják. Később aztán az eggyel enyhébb, R-es besorolást nyerte el a Nyers.

A visszajelzések a filmmel kapcsolatban ennek ellenére kiválóak voltak. A kritikusok ódákat zengtek Julia Ducournau rendezéséről. Igaz ez az egyszeri nézőkre és a szakemberekre is. A Nyers a Cannes-i Filmfesztiválon is elismerésben részesült.

A Nyers Julia Ducournau első nagyfilmje. Korábban egy rövidfilmet (Junior) és egy tévéfilmet (Mange) készített. A Nyers esetében a teljes forgatókönyv is Ducournau nevéhez köthető.