Az 1979-es A nyolcadik utas: A Halál a mai napig egy kötelező sci-fi-horrornak számít. Ridley Scott a saját névjegyét is letette, de ezzel együtt generációknak adott filmes mintapéldányt is. Sigourney Weaver pedig a világsztárok közé verekedte magát.

Magyar cím: A nyolcadik utas: a Halál
Eredeti cím: Alien
Műfaj: horror, sci-fi
Mozipremier (USA): 1979. június 22.
Mozipremier (Magyar): 1981. január 15.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyvírók: Dan O’Bannon, Ronald Shusett
Filmstúdió: Brandywine Productions, 20th Century Fox

A nyolcadik utas: a Halál – Kritika

A nyolcadik utas: a Halál története:

A Nostromo űrhajó legénysége már éppen hazafelé veszi az irányt, amikor a csapat egy új és igazán fontos küldetést kap. Egy ismeretlen eredetű vészjelzést kell kivizsgálniuk. Az űrhajó utasai egy lakatlan bolygóra tévednek, onnét jön a vészjelzés egy első ránézésre teljesen elhagyatott űrhajóból. A jármű azonban nem üres. Rengeteg tojás alakú kapszulát rejt. Az egyik ilyen tojás pedig kinyílik, a benne megbúvó idegen lény pedig az egyik űrhajós arcára ugrik. Emberünk ugyan túléli a támadást, ám mozdulatlanná dermed, a lényt pedig nem tudják leszedni az arcáról.

Megkönnyebbülést jelent azonban a pillanat, amikor az idegen lény önmagától leesik a férfi arcáról, aki ezt követően úgy tűnik, hogy eszméletét is visszanyerte.

A helyzet azonban koránt sem ilyen egyszerű. Étkezés közben ugyanis egy szörnyű lény tör elő a testéből, ami ezt követően módszeresen kezdi levadászni a legénység többi tagját. Ripley (Sigourney Weaver) azonban szembeszáll a lénnyl.

Szereplők: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Yaphet Kotto, Bolaji Badejo, Helen Horton

A nyolcadik utas: a Halál előzetes:

Érdekességek:

Hat perc után hangzik el az első emberi hang a filmben.

A filmben szereplő Nostromo űrhajó javarészét leselejtezett repülőgépek alkatrészeiből rakták össze a szakemberek. A hajó neve a sztoriban amúgy először Snark volt, majd Leviathan-ra keresztelték és csak ezt követően került szóba a Nostromo elnevezés.

Az arctámadót természetesen nem repülőből pakolták össze. Az, amelyiket Ash vizsgál halott tintahalból, osztrigából és bárány veséből készült. A cél a hitelesség volt.

A jelenet, amely során John Hurt gyomrából előtör a lény valóban meglepetésként hatott a színészekre. Csakis Hurt tudott arról, hogy mi fog történni.

Ez a jelenet a mozikban is elég hatásos volt. A legendák szerint volt, aki hányt a mozi teremben, míg mások csak egyszerűen kifutottak ennél a résznél.

Az alien jelmezbe egy nyurga és vékony fiatalembert kerestek. A győztes a nigériai születésű Bolaji Badejo lett, aki 218 centiméter magas – egy kocsmában figyeltek fel rá. Az úriember tai-chi és pantomin tanfolyamokra is beíratták, hogy minél jobban le tudja lassítani a mozgását.

Az idegen űrhajó meglehetősen nagy ködbe és homályba burkolózik. Ez nem véletlen. A stáb igyekezett spórolni, ahol tudott. Az ottani díszletek nem voltak a legjobbak, így próbáltak segíteni a dolgon.

A stúdió az idegen űrhajó irányítófülkéjén is igyekezett volna spórolni. Nem szerették volna, ha ez a díszlet elkészül. A Fox egyszerűen úgy gondolta, hogy nagyon drága megvalósítani. A stábtagok azonban meggyőzték a fejeseket, hogy pont az ilyen részletek miatt lehet jobb a végeredmény, mint a kor B sci-fijei.

Mondjuk az is tény, hogy amikor a stúdió illetékesei megkapták Ridley Scott zseniális vázlatait a díszletről, akkor rögvest megduplázták a költségvetést.

A rendezésre mondjuk nem ő volt az első számú jelölt. Viszont a nagymenők nem vállalták a dolgot. Ridley Scott pedig egy Cannes-i filmjével hívta fel magára a Fox figyelmét. Megkeresték, igen mondott, 24 óra múlva pedig már indult is munkába. Tegyük hozzá, hogy nem volt egyszerű dolga. Mivel a stúdió kezdőnek tartotta, ezért kilenc producert rendeltek mellé, akik folyton a nyakára jártak.

Az első tervek szerint az alieneknek lett volna szemük. Ezeket azonban később eltűntették, mert úgy gondolták, hogy így sokkal félelmetesebbek lehetnek. Bejött a dolog.

Sok külső díszletet meglehetősen kicsiben készítettek el, így a szkafanderekbe néhány jelenetnél gyerekeket bújtattak. Többek között Ridley Scott gyerekei is kaptak így szerepet a filmben.

Sigourney Weaver számára nem volt egyszerű a filmes közeg. Korábban a színházhoz szokott, az ottani szöveghűség azonban A nyolcadik utas: a Halál forgatásain nem éppen volt fő jellemző. Ráadásul azt is meg kellett szoknia, hogy ne nézzen bele folyton a kamerába.

Mondjuk Ripley szerepére nem ő volt az egyetlen jelölt. Meryl Streep is a jelöltek listáján volt. Végül azonban nem ő, hanem a filmes körökben akkor még abszolút ismeretlen Sigourney Weaver lett a befutó.

Neki és társainak sem volt egyszerű dolguk. Az űrruhák ugyanis nejlonból voltak, de légzőnyílás nem akadt rajtuk. A színészeket egy ápolónő olykor ellátta oxigénnel, de többen, többször elájultak munka közben.

Igaz érdemes megemlíteni az eredeti forgatókönyvet, amelyben még minden szereplő férfi volt. Habár a szkript tartalmazott egy megjegyzést, mely szerint bármelyik karakter lehet, akár nő is. Nem akarták, hogy a nemi hovatartozás döntő tényező legyen.

Dan O’Bannon forgatókönyvíró hamar kitalálta a sztorit. Viszont jó ideig ő maga sem tudta, hogy milyen lesz az idegen lény. Aztán Európában meglátta H. R. Giger svájci művész kiállítását, ami ihletet adott számára. Az író egy ideig a kreatív munkában is részt vett. Azonban egy idő után mindenbe beleszólt és többször sértegette is Ridley Scott rendezőt. A producerek ezt megelégelve nem kértek az ötleteiből.

O’Bannon amúgy a természetből vette a gazdatestet elfogyasztó lényt. Akad a világon egy darázsfaj, amely hernyókba és pókokba teszi a petéjét, az abból kikelő állatok pedig végeznek a gazdatesttel. Az viszont nem az ő ötlete volt, hogy savat vérezzen a lény. O’Bannon ugyanis nem talált semmilyen indokot, hogy miért ne lehetne egyszerűen lelőni az idegent. Az egyik tervező művész Ron Cobb állt elő a savas ötlettel.

Az Alien eredetileg a Star Beast azaz Csillagbestia címet viselte. Viszont mivel a szkriptben az idegenek végig az Alien elnevezést viselték, így a végeredményt is átkeresztelték.

Az idegen űrhajó fala igazi állatcsontokból készült. Ráadásul ezek annyira friss csontok voltak, hogy még hús is akadt rajtuk. Amikor ez rothadni kezdett, akkor iszonyú bűz terjengett a forgatáson.

A filmnek akadt egy szexis jelenete is Ripley és Dallas főszereplésével. Ez azonban a végleges változatba nem került be.