Örökség (2018) – Az első nagyfilmes Ari Aster jött, látott és győzött. Az Örökség igazi közönségkedvenc horrorfilm lett.

Örökség (2018) – Film adatlap

 

Magyar cím: Örökség
Eredeti cím: Hereditary
Műfaj: dráma, horror, misztikus
Premier (USA):  2018. június 7.
Mozipremier (Magyar): 2018. június 8.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Ari Aster
Forgatókönyvírók: Ari Aster
Filmstúdió: PalmStar Media
Forrás a film imdb adatlapja.

 

Örökség (2018) története:

Ellen Graham halála súlyos láncreakciót indít el a család életében. Nem csak a gyász az, amivel a családtagoknak meg kell küzdeniük. Sőt, talán pont az a legkevesebb. A kedves nagymama elvesztése után ugyanis egyre különösebb dolgok történnek. Ellen lánya a halálesetet követően egyre több és több furcsa és megmagyarázhatatlan jelenséggel találkozik. Ahogy egyre inkább elkezdi felfedezni az elhunyt családtag életét, annál baljósabb események történnek a család még élő tagjainak életében.

Szereplők:

Alex Wolff, Gabriel Byrne, Toni Collette, Milly Shapiro, Christy Summerhays, Morgan Lund, Mallory Bechtel, Jake Brown, Harrison Nell, BriAnn Rachele, Heidi Méndez, Moises L. Tovar, Jarrod Phillips, Ann Dowd, Brock McKinney

Előzetesek, videók:

Érdekességek:

Az Örökség forgatásai nem tartottak túl sokáig, a stáb 2017 februárjában látott munkának, egy hónap múlva pedig már végeztek is a felvételekkel. Persze az utómunkálatok még csak ezután következtek.

A végeredmény 2018 év elejére készült el, természetesen a készítők nem is akarták megkerülni a filmfesztiválos időszakot. Az Örökség végül 2018. január 21-én a Sundance Filmfesztiválon mutatkozhatott be, stílusosan a „Midnight” nevet viselő szekcióban. A siker nem is maradt el.

A mozis vetítésekre 2018 nyaráig kellett várni, a filmet pedig a fesztiválokról érkező remek beharangozóknak köszönhetően komoly várakozás övezte. Ennek ellenére talán az egyik ausztrál moziban mégis sokaknak nem nyerte el tetszését a promóció, amit a filmet kapott. Teljesen véletlen ugyanis a Nyúl Péter című családi film vetítése előtt lejátszották az Örökség előzetesét is. Mondani sem kell, hogy a szülők nem repestek az örömtől, hiszen Ari  Aster alkotása valóban jó, de aligha való a fiatalabb korosztály számára. Na és érdemes tudni, hogy az előzetes sem számít finomkodónak.

A produkció egyébként Ari Aster első egész estés alkotása.

Úgy tudni, hogy a vágószobában volt melója az illetékeseknek. Az első nyers változat ugyanis kicsivel több mint 3 órás volt. Ezen még muszáj volt egy kicsit faragni, a végeredményt végül olyan 2 órásra szabták – javarészt párbeszédes részek kerültek ki a vágás során.