pókos filmek

Arachnophobia azaz pókiszony. Egy fóbia, ami teljesen jogos és érthető. Ha benned is megvan, akkor ez a lista nem neked szól. Vigyázat pókos filmek következnek!

A pókoktól való félelem talán nem is olyan ritka. Ráadásul teljesen érthető, hiszen a pókok furák. Indokolatlanul sok a szemük, lábból sincs nekik kevesebb és a mozgásuk is eléggé para. A kicsik még hagyján, de nyilván, ha egy madárpókkal futsz össze, hazafelé egy sötét sikátorban, akkor azért gatya- vagy bugyimosás lesz a vége. Csípnek, hálót szőnek és szeretik a sötét helyeket. Maradjunk abban, hogy ez se normális.

A pókok viszont pont ezen iszonytató tulajdonságaik miatt horrorfilmek, sci-fik és fantasyk kedvelt rémségei. Az sem véletlen változott például pókká az ominózus filmben, de bőven akadnak még alkotások, amelyekről érdemes szót ejteni.

Pókiszonyosok vigyázat! Pókos filmek következnek!

Most Beautiful Island (2017)

Kezdjük egy kakukktojással, ami nem feltétlen horrorfilm, igazából egy sötétebb tónusú drámával van dolgunk. A történet egy női főhőssel bír, aki a Nagy Almában igyekszik boldogulni. Viszont a filmnek vannak kellemetlen és borúsabb pillanatai, például egy pókos jelenet is adott. Ebben a jelenetben főhősünknek mozdulatlanul kell feküdnie, miközben egy mérges pók mászik végig a testén. Pókfóbiásként ez azért tuti, hogy egy hátborzongató jelenet.

Harry Potter és a Titkok Kamrája (2002)

A Harry Potter filmek alapvetően nem mindig állnak messze a horrorfilmektől. Oké, nyilván könnyedebb történetek, de lássuk be, hogy azért akadnak benne olykor elég nyugtalanító, sőt kifejezetten ijesztő jelenetek is. A Titkok Kamrája című részben nincs hiány pókokból, egy egész seregnyi akad belőlük, sőt hőseink egy kifejezetten nagyra nőt példánnyal is találkoznak, akit egy seprűvel sem tudnánk lenyomni.

A pokol hét kapuja (1981)

Egy olasz horrorról van szó, amelyben nem csak és kizárólag pókok vannak, alapvetően is érdekes a sztori, amelyben egy szállóhely kapja a főszerepet, amelyet a Pokol kapuja fölé építettek. A filmben viszont akad egy tarantuláktól hemzsegő jelenet, ráadásul áldozatot is szednek. A film kulisszatitkait kutatva kiderül, hogy a jelenetben látható pókok közül voltak igaziak és műanyag pókok is – ez persze semmit nem von le abból, hogy a pókfóbiásoknak takarniuk kell a szemüket.

Gonosz lélek közeleg (1983)

Egy egészen sötét történet, pontosabban regény szolgáltatja ennek a filmnek az alapját, viszont a sztorit a Walt Disney Pictures dolgozta fel, így az eredeti alapanyaghoz képest nem véres és nem is annyira erőszakos, de azért ijesztőnek nevezhetjük. A film egyik jelenetében egy gyerekszobában járunk, ahol található egy fal, azon pedig egy repedés. Mit gondolsz mi, vagyis mik jönnek ki onnét? Ha pedig ez nem volna elég, akkor a pókok az ágyra is feljutnak, bemásznak a lepedő alá és az ott lévő gyerkőcre is igyekeznek rámászni. Háh!

A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003)

Ha azt mondom: Shelob, a pókiszonyos ember rögvest elmond egy imát. A Gyűrűk Ura trilógiában, pontosabban a harmadik filmben ugyanis felbukkant ez a jó nevű pókocska. Tulajdonképpen csak szépítjük a dolgokat, Shelob akkora pók, hogy akár lovakkal is hálhatna. Frodónak pedig, miután becsapjak, farkasszemet is kell néznie a pókkal. Shelob természetesen nem egy barátságos óriás pók, ó nem, őt nem az angyalpókok hozták a világra.

Arachnophobia – Pókiszony (1990)

E sorok írójának egyik első rémfilmes élménye volt az Arachnophobia. A helyzet az, hogy kisgyerekként és teljesen véletlen. Nem csoda, hogy 2-3 hét rémálmokkal zsúfolt időszak következett. Az Arachnophobia nem árul zsákbamacskát. A pókos filmek borzalmas sorát erősíti, hiszen pókok vannak benne, nem egy, nem kettő és nem is három. Sok pók! Iszonytatóan sok pók!

Ellenség (2013)

Dennis Villeneuve alkotása egy egészen érdekes film. A történet szerint adott egy fickó, aki rábukkan egy másik fickóra, aki a kiköpött mása, ráadásul hamarosan kapcsolatba is kerülnek egymással. Az Ellenség meglehetősen érdekes befejezést kapott, sokak szerint elég zavaros, de talán pont emiatt emlékezetes. Illetve talán azért, mert a befejezésben egy pókos látomás is szerepet kap.

A filmről itt írtunk bővebben.

A hihetetlenül zsugoródó ember (1957)

Egy klasszikus rémfilmnek is helye van a pókos filmek listáján. A hihetetlenül zsugoródó ember egy régi tudományos-fantasztikus film, amelyet a retro rajongóknak mindenképpen érdemes csekkolniuk. Hősünk a történet során egyre kisebbé és kisebbé válik, míg végül például pókokkal is meg kell küzdenie. Érdekes alkotás, ami mai szemmel is tud szórakoztató lenni.

Possum (2018)

A Possumban is vannak pókok, de talán egy picit másként, mint azt elsőre gondolnánk. Ez a horror ugyanis egy bábosról szól, akinek van egy különleges és rémisztő bábja, aminek pókteste és emberi feje van. Elég para. Persze ez nem igazi pók, de ha féled ezeket az ízeltlábúakat, akkor tuti, hogy a Possum közben is kényelmetlenül érzed magad.

Kingdom of the Spiders (1977)

Képzelj el egy vidéki várost, aztán képzeld el, hogy a helyet elárasztják a pókok. Elég szar ügy, mi? Nos, a pókos filmek már csak ilyenek. A főhősünk amúgy egy állatorvos, aki igyekszik választ találni a pókinvázióra, mielőtt talán túl késő lenne.

Ezek lennének tehát azok a pókos filmek, amelyeket érdemes lehet messziről elkerülni, ha pókiszonyban szenvedsz.

Cikkünk ihletője a Screenrant írása volt.