Shadow in the cloud Kritika

Árny a felhők között – Kritika! Chloë Grace Moretz a felhők között küzd egy B-kategóriás darabban.

Szóval, akkor az Árny a felhők között; Őszinte leszek: elég sokszor vagyok előítéletes a B-filmekkel szemben, és nem hiába. Régen megvolt a varázsuk, és néhány igencsak gyarapította a “bűnös élvezet” kategória hosszú sorát, ám mára ez nincs meg bennük. Sokszor mintha az alkotók meg sem próbálnának valamivel többet bele tenni, mint egy futószalagon legyártott ipari munka. Aztán itt van az Árny a felhők között, ami hamisítatlan B-film, de a jobbik fajta!

A történet a második világháború idején játszódik. Garrett, miután lekési a repülőjét, arra kényszerül, hogy egy másik géppel utazzon, ami tele van férfi katonával, akik küldetést teljesítenek. Garrett potyautas, tehát lezárják a gép alsó kabinjába, ahonnan továbbá nem is tud feljutni. Garrett csomagot kézbesít, melyet mindenféleképpen meg kell óvnia. Azonban az éjjeli utazásuk során egy lény is feltűnik, aki az életükre tör, míg Garrett múltjáról is kiderül néhány igen érdekes részlet.

A film nagyrészt egy helyszínen, Garrett kabinjában játszódik, és csak rádión keresztül tud kommunikálni a többi, fenti utassal. Nagyon jó volt a koncepció, az egyhelyszínes megoldás is remekül működik: A néző érzékeli a helyzet súlyát, és idővel egy stresszmozivá válik, hiszen ilyen magasban egy ilyen veszedelemmel szembenézni igazán félelmetes küldetés. Ezt tulajdonképpen ezt teljesen kimaxolja a film. A horror elemekkel ugyanis remekül bánik a Shadow in the Cloud, pont úgy az atmoszférával, mint a néha felbukkanó jumpscarekkel.

A történet főhősét, Garrett-t, a rendkívül szimpatikus és bájos Chloë Grace Moretz játssza, akiről egyáltalán nem gondolná az ember, ha egy erős, hősies női karakter megformálója lehet, nem hiába lesz az élőszereplős Tom és Jerry mozifilm főszereplője. De a játéka több mint korrekt, remekül játssza a kiszolgáltatott, végsőkig küzdő nőt, aki mindent megtesz, hogy egy bizonyos csomagot célba juttasson. Több karakter igazából nem is rajzolódik ki, rajta kívül senkit nem írtak, inkább amolyan kiemelt statisztákról van szó. Ám a filmnek nem is lenne ideje több karaktert kibontani, hiszen ezzel a nettó alig 80 perccel pontosan annyit lehetett kezdeni, mint amit itt alkottak.

Végül érdemes megemlíteni, hogy habár a film kifejezetten online felületekre készült, a kisképernyőn kifejezetten látványos 1-1 jelenet és nem csak a néha használt CGI miatt, hanem az operatőri munka is igen jól néz ki, és hozzáad a produkció élvezeti faktorához.

Összességében az Árny a felhők között egyáltalán nem egy zseniális mestermű, viszont egy teljesen korrekt élmény a horror rajongóinak. Több műfajba is lehet sorolni, ettől függetlenül egy stílusos és élvezhető film. Mivel újranézést nem tervezünk, így úgy fogalmazhatok, hogy egyszer meg lehet nézni.