A Supernatural legutolsó része bővelkedett a jól sikerült pillanatoktól, de akadt benne néhány dolog, amely akár egy picit jobb is lehetett volna. Ezeket a momentumokat gyűjtöttük most össze.

15 évadot követően elbúcsúzott a rajongóktól a Supernatural. Dean és Sam az eltelt időszak alatt számtalan szörnnyel és istenséggel küzdött meg, démonokat és angyalokat szedtek ráncba és rengeteg embert mentettek meg, hiszen erről szólt az ő családi vállalkozásuk.

A finálé, a 15. évad 20. része bizonyos szempontból nagyon jól sikerült, több megható és fontos pillanat is helyet kapott benne, ám mégis akadtak olyan részek, ahol mintha kicsit elnagyolt vagy nem tökéletes megoldásokat választottak volna az írók.

Innentől SPOILEREK következnek!

Ami lehetett volna jobb: Az utolsó ügy

Sam és Dean, Chuck legyőzését követően egy darabig normális életet élnek, ám a vadászatról és az emberek megmentéséről továbbra sem akarnak lemondani. Így aztán, amint lehetőség van rá akcióba lendülnek, ráadásul egy olyan vámpírfészekre bukkannak, amely apjuk egy korábbi, befejezetlen ügye.

A gesztus hibátlan az írók részéről, hogy az utolsó ügy, John naplójából kerül elő. Viszont a helyzet az, hogy abban a naplóban sokkal ütősebb ügyek is voltak már a 15. évad során. Ez a mostani nem különösebben volt kiemelkedő. Ráadásul mivel 40 percbe kellett belesűríteni mindent, így a nyomózás is elnagyolt volt a megszokotthoz képest. Ez az ügy és ez a kaland nem volt a legtökéletesebb.

Ami tökéletes volt: A mennyország

Dean a mennyekbe kerül halála után, ám az a hely nem az, amit korábban megismerhettünk. Az ott lakók nem külön szobákban vannak és nem a legjobb emlékeit élik át újra és újra. Jack ugyanis ezt a részt is javította, miután megszerezte Chuck hatalmát. A lelkek együtt vannak és mint Bobby-tól meg tudjuk, ezt Chuck Castiel segítségével vitte véghez – akiről legalább így kiderül, hogy nem az Ürességben tengődik. A mennyország tényleg egy paradicsomi hellyé vált, olyanná, amit Dean, Sam és a hőseink érdemeltek.

Ami lehetett volna jobb is: Sam gyásza

Sam karakterét ismerve talán egy kicsit furcsa, hogy miként is éli meg Dean elvesztését. Bemegy fivére szobájába, ahol a nem rég beújított kutyussal gyászol. Furcsa az, hogy nincs senki a régi barátok közül, akire támaszkodhatna, Garth, Donna vagy akár Jody. Senki sem kerül elő. Talán jobb lett volna látni, hogy Dean-t többen gyászolják és Samnek is van támasza. Ráadásul ő mindig társasági lény volt. Persze jó eséllyel ezt is így volt könnyebb összehozniuk a készítőknek.

Ami tökéletes volt: A spin-off lehetőségének belebegtetése

Sajnos Sam életét, a Dean elvesztését követő éveket csak nagy vonalakban vázolták nekünk – megint az a fránya időhiány. Viszont mindenképpen érdemes megemlíteni Sam utolsó jelenetét, amikor a halálos ágyán fekszik és elbúcsúzik fiától. A fiú karján ugyanis ott a tetoválás, amelyet Dean és Sam is viselt. Ebből azért arra lehet következtetni, hogy Sam valahogy megtalálta az egyensúlyt a normális élet és a vadászat között, a fiát pedig utóbbira is megtanította – tovább vitte a családi vállalkozást. Ezzel együtt egy esetleg folytatás vagy spin-off lehetőségét is meghagyták a nézőknek, hiszen ifjabb Dean akár tovább is viheti apja és nagybátyja örökségét.

Ami jobb is lehetett volna: Sam felesége

Most speciel nem arra gondolunk, hogy Sam felesége jobb nő is lehetett volna. Inkább jó lett volna egy kicsit megismerni. A nőről nem sok mindent tudunk meg, még a nevét sem. Nem derült ki, hogy ő kicsoda. Esetleg egy vadász, akit Sam már ismert korábban? Hogyan ismerkedtek meg? Ő is vadászott Sammel? Hol volt, amikor Sam haldoklott? Rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban, pár percet talán megért volna a karakter, mert így vele kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Ami tökéletes volt: Dean és Bobby találkozása

Bobby mindig is egy apafigura volt a testvérek számára. Ha kicsit objektívek akarok lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy Bobby sokkal inkább volt apa a srácok számára, mint John. Persze egy kicsit morgós és zsémbes figura volt mindig is, de a nézők és a fiúk is imádták őt. Jim Beaver alapvetően már korábban is visszatért a sorozatba, de akkor ugye javarészt a másik világból érkezett Bobby-t alakította, aki azért kicsit más figura volt. Így aztán kifejezetten örömteli, hogy a készítők visszahozták nekünk az IGAZI Bobby-t, akivel Dean a mennyben összefutott és tőle tudta meg, hogy milyen változások is léptek életbe Jack és Castiel révén.

Ami jobb is lehetett volna: A mennyekben lévő emberek

Dean miután a mennybe jut csupán Bobby-val találkozik. Ez persze talán az egyik legfontosabb találkozás, mégis lehet hiányérzetünk. Persze a végén megérkezik Sam is, de szomorú, hogy Dean a többi baráttal, vadásztárssal nem nagyon fut össze – igaz megemlítik őket, például Rufus-t és a szüleit is. Ám Charlie, Jo, Ellen vagy Sam egykori szerelme Jessica is visszatérhetett volna. Akár Dean elhajthatott volna azelőtt a ház előtt, ahol Bobby szerint a szülei élnek, ők pedig a verandáról inthettek volna. Ezek még inkább szerethetővé tették volna ezt a jelenetsort.

Ami tökéletes volt: Sam normális élete

Sam mindig is arról álmodozott, hogy normális életet élhet. Nos, ez végül megtörtént. Alapvetően is főiskolára járt, volt egy szerelme, de mindezt elvesztette. Végül azonban mégis megkapta ezt az életet. Lehet, hogy közben a világ megmentésén is fáradozott, de családot alapított, született egy fia. Sam Winchester rengeteg rossz dolgon ment keresztül, de végül sok-sok boldog év és a normális élet is megadatott neki.

Ami jobb is lehetett volna: Dean halála

Dean annyi és annyi mindent túlélt. Komoly sérülésekből épült fel, megszállták, kijátszotta a Halált több alkalommal is. Ehhez képest viszont a fináléban látott halála erősen csalódást keltő volt. Dean harcos volt és habár vadászat közben halt meg, ahogy mindig is szerette volna. Viszont mégis szólhatott volna nagyobbat a dolog, lehetett volna ez egy nagyobb harc, egy komolyabb bunyó. Akár több vámpír együttesen győzhette volna le őt vagy valami epikusabb jelenetet is kaphatott volna, mint sem a random kiálló betonacélt.

Ami tökéletes volt: A végső búcsú

Dean halálos jelenete nem volt tökéletes, viszont a búcsú abszolút ilyenre sikerült. A sorozat évadai alatt azért több alkalommal is volt példa érzelmes búcsúra és jelenetre a srácok között. Ez a végső búcsú viszont más volt, a testvérek elengedték egymást és hagyták, hogy továbblépjenek. Ahogy Sam, úgy Dean is. Ez alkalommal Dean volt, aki búcsúzott, ő vitt bele több érzelmet és kérte a testvérét, hogy most fogadja el a helyzetet. Ez a búcsú szívből jövő és igazán szívszorító volt.