https://horror-filmek.hu/szellemek-haza-2018/

Szellemek háza (2018) – Az Időhurok és a legutóbbi Fűrész film rendezőinek legújabb alkotása, Helen Mirren főszereplésével a magyar mozikba is bemutatkozhat.

Szellemek háza online film adatlap

Szellemek háza (2018)

 

Magyar cím: Szellemek háza
Eredeti cím: Winchester
Műfaj: horror, fantasy
Mozipremier (USA): 2018. február 2.
Mozipremier (Magyar): 2018. március 15.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Michael Spierig, Peter Spierig
Forgatókönyvírók: Michael Spierig, Peter Spierig, Tom Vaughan
Filmstúdió: Blacklab Entertainment, Imagination Design Works

Szellemek háza története:

A Szellemek háza főszerepében természetesen a címszereplő ház áll, amelyet Sarah Winchester (Helen Mirren), a híres ismétlőfegyver feltalálójának özvegye épített fel. A Winchester vagyon örököse már-már beteges és mániákus módon pénzt és évtizedeket áldozott arra, hogy a ma San Francisco közelében található ház felépüljön. A hét szintes házban több száz szoba található, zegzugos folyósok és már-már útvesztőnek nevezhető lakrészek között. A házat azonban Sarah Winchester nem magának vagy a családjának épített. Ó, nem. Nem élő embernek szánta.

A nő ugyanis szentül hiszi, hogy a Winchesterrel fegyverekkel megölt emberek szellemei bosszúszomjasak és rávadásznak, hogy végezzenek vele. Nekik készült a ház, hogy Sarah Winchester szabadulni tudjon a vérszomjas démonoktól.

Szereplők:

Helen Mirren, Sarah Snook, Jason Clarke, Angus Sampson, Eamon Farren, Laura Brent, Tyler Coppin, Emm Wiseman, Dawayne Jordan, Jeffrey W. Jenkins, Xavier Gouault, Homero Lopez, John Lobato, Adam Bowes, Jeff Lipary

Hírek:

2018. 02. 02. 

Megérkeztek az első kritikák a Spierig testvérek új filmjével kapcsolatban. Nem csoda, hiszen a tengerentúlon már bemutatkozhatott a film, a magyar mozikban viszont erre még egy kicsit várnunk kell. Nálunk március 15-én debütálhat a Szellemek háza.

Az amerikai IGN tízes skálán 4,9 pontot adott a filmnek, ami nem valami briliáns. Hibaként leginkább azt rótták fel az alkotóknak, hogy a ház legendája nagyon rejtélyes és igazán megmagyarázhatatlan. Ennek ellenére a film mégis racionális és következetes. Szerintük ez a két dolog így nem fér össze, pláne annak fényében nem, hogy a végeredmény még így is egy sablonos horrorfilm.

A Total Film sem volt kíméletes. Náluk a skála ötös, az eredmény pedig egyes. A kritikus keményen fogalmaz, szerinte a Spierig-testvéreknek fogalma sincs arról, hogy mitől lesz működőképes egy kísértettörténet. A szellemek tulajdonképpen nem is viselkednek szellemekként. A ház adta különleges környezetet pedig meg sem próbálják pozitívan kihasználni.

A The Wrap is odaszólt. Szerintük Helen Miren olyan, mintha unatkozna. Kitérnek arra is, hogy elég példátlan, hogy a szellemeket csak úgy be tudják zárni a szobákba. Másrészt a The Wrap szerint is komolyabb szerepet kellett volna kapnia magának a háznak.

Hasonlóan gondolta a Variety kritikusa is. Hozzáteszik, hogy a Spierig alkotásokhoz képest sokkal visszafogottabb az egész film. A párbeszédek mesterkéltek, mintha csak azért alkották volna meg őket, hogy két jumpscare között is történjen valamit.

A The Hollywood Reporter dicséri írásában a díszleteket és a látványtervezők munkáját. Viszont ennyi az annyi, klisés kísértetsztoriként emlegetik a Szellemek házát.

Kicsit aggasztóak ezek a kritikák, hiszen bízhattunk benne, hogy Helen Mirren sokat tesz majd a filmhez és valami izgalmas sztorit kapunk. Az alap megvolt ehhez, de benne van, hogy a rendezők nem tudtak élni a lehetőséggel.

Képek, plakátok:

Előzetesek, spotok, videók:

Érdekességek:

A filmben szereplő Winchester ház valóban létezik. San José-ban található és úgy hiszik, hogy tényleg a Winchester fegyverekkel megölt emberek szellemei kísértik. A hely nem meglepő módon manapság turistalátványosságként működik. Sarah Winchester a valóságban 38 évig építette a házat.

A házat természetesen a film kedvéért egy stúdióban újra alkották, de a csapat néhány felvétel erejéig az igazi házban is dolgozhatott.

A forgatókönyvet Tom Vaughan készítette el, aki korábban az Atomhajszát és A megállíthatatlant is jegyezte, de az elmúlt időszakban a Channel Zero sorozaton is volt lehetősége dolgozni.

A stúdió végül a Spierig testvéreket bízta meg a rendezéssel, akik emellett kicsit át is alakították és ráncba szedték Vaughan forgatókönyvét. A német születésű testvérpáros nevéhez korábbról A zombik városa vagy éppen a Daybreakers – A vámpírok kora köthető, de az Időhurok vagy a legutóbbi Fűrész-film az Újra játékban is az ő kezeik közül került ki.