Télapós horrorfilmek

Habár Magyarországon a Mikulás érkezését hagyományosan Szent Miklós napjához kötjük, azért pontosan tudjuk, hogy nem minden országban december 6-án érkezik a Nagyszakállú. A tengerentúlon például eleve a kéményeket célozza meg és a karácsonyi ajándékosztásért felel. Viszont tudod mit? Száraz történelmi áttekintés helyett jöjjön néhány horrorfilm, amelyben a piros kabátos fószer kapja a főszerepet.

You Better Watch Out / Christmas Evil (1980)

Télapós horrorfilmek

Lewis Jackson harmadik és mindmáig utolsó filmje volt az 1980-as Christmas Evil, amelyet eredetileg You Better Watch Out címen mutattak be.

A történet főhőse egy Harry nevű fickó, aki gyerekkorában szörnyű felfedezést tett: rájött, hogy a Télapó nem létezik. Harry felnőttként is a téma megszállottja lesz és professzionális naplót vezet arról, hogy kik a jó és kik a rossz gyerekek. Minek után pedig ki nem rúgják munkahelyéről úgy dönt, hogy magára önti home-made Télapó jelmezét és megbünteti a rossz gyerekeket.

Lewis Jackson filmjében talán az a legjobb, hogy alapvetően nem egy klisés karácsonyi vagy Télapós horrorfilm. A gonosz karaktere is egész jó motivációt kap és a sötét tónus, a beteg humor is jól illik az összképbe. Emellett emlékezetes gyilkosságok és egy szürreális finálé is kerekké teszi a Christmas Evil-t.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Télapós horrorfilmek

Egy újabb beteg Télapós horrorfilm. A Silent Night, Deadly Night-ra ez annyira igaz, hogy Charles E. Sellier Jr., karácsonyi slasherre meglehetősen nagyport kavart. Több konzervatív család is lobbizni kezdett amellett, hogy ez a film ne kerülhessen be a mozikba. Megbotránkoztatónak és szörnyűnek találták. Az érdekesség az, hogy igazából a kritikusok sem voltak oda annak idején a végeredményért. Azóta talán egy kicsivel jobb lett a Télapó fekvése ebben a filmben. Igaz hozzá kell tenni, hogy meglehetősen érdekes lélektannal rendelkezik az alkotás. A sztori főhőse ez alkalommal is egy fiatal fiú, aki szemtanúja lesz annak, hogy egy Télapó ruhás fazon megöli a szüleit. A srácot ezt követően nővérek nevelik fel, ám a szigorú rend csak árt neki és felnőttként ő maga is Mikulás jelmezt ölt és akcióba lendül. A film 5 folytatást is kapott, ezek mondjuk eléggé felejthetőre sikeredtek. 2012-ben pedig jött egy remake is, arról viszont egy kicsit később értekeznék.

Véres karácsony – Santa’s Slay (2005)

Télapós horrorfilmek

Ha Télapós horrorfilm, akkor Santa’s Slay. Szinte kizártnak tartom, hogy ezt a filmet be kelljen mutatni. A David Steiman rendezésében készült filmben a pankrátor Bill Goldberg alakítja a Télapót. Ezzel pedig talán mindent el is árultam az alkotásról. Esetünkben a piros ruhás egy démon, aki elveszít egy fogadást egy angyallal szemben és ezért kell Télapónak állnia. Persze saját gonosz természetének nem tud ellenállni, így bőven terem hulla amerre a nagyszakáll leng.

Sint (2010)

Télapós horrorfilmek

Eddig többnyire a tengerentúli Mikulás kalandok kapták a főszerepet. Ezért is lehet üde színfolt a listán a Sint. Egy holland alkotásról van szó, amely december 5-én játszódik. A híres-neves Szent Miklós történetét ismerhetjük meg. A legendás alak azonban úgy néz ki, hogy úgy szerette a gyerekeket, ahogy arról a mai regék szólnak. Inkább elrabolta és megölte őket. Dick Maas, A gyilkos felvonó rendezője egy egészen kellemesnek és egyedinek nevezhető filmet alkotott, amelyet kár volna kihagynod, ha eddig nem volt hozzá szerencséd.

Rare Exports (2010)

Télapós horrorfilmek

Maradjunk Európában. Az öreg kontinensen Télapó ügyben talán a finnek számítanak a legszakavatottabbnak. Naná, nekik van sajátjuk, ráadásul az igazi. A sztori szerint pont őt találják meg a kutatók jégbe fagyva. Ez a figura azonban cseppet sem hasonlít a kedves és jóságos Télapóra. Ráadásul amikor különös esetek történnek, akkor egy vadász rögtön a különös leletre kezd gyanakodni és milyen igaza lesz.

Kicsit talán furcsa a végeredmény, ám most a szó jó értelmében. A maga nemében humoros és abszolút igényes alkotás. Ha esetleg nem láttad, akkor ugye tudod mi a dolgod?

Silent Night (2012)

Télapós horrorfilmek

Emlegettem korábban az 1984-es Silent Night, Deadly Night című filmet. Nos, a 2012-es sztori ennek egy újragondolt változata. Steven C. Miller rendezése egy kicsit másabb, mint az eredeti, ám néhány motívumot mégis átment. Jól sikerült és teljes egészében szerethető, bizonyos jeleneteiben kifejezetten ígéretes alkotás. Ha Télapós horrorfilmet keresel, akkor ne is menj tovább.

Karácsonyi horrormese – A Christmas Horror Story (2015)

Télapós horrorfilmek

A 2015-ös Karácsonyi horrormese tulajdonképpen egy antológia, amelyben több sztorit is megismerhetünk. Témáját tekintve természetesen mindegyik rémmese kapcsolódik az ünnepkörhöz. Nem maradtunk fenyőfa, Krampusz és Télapó nélkül sem. Naná, hogy számunkra most utóbbi karakter ténykedése az érdekes, ráadásul szerintem a történet legjobb jelenetei köthetőek a Mikuláshoz, aki a kis segítőivel kénytelen farkasszemet nézni.