Fotó: mtv.com

Január 6-án ünnepli születésnapját Norman Reedus, a The Walking Dead sztárja, ez alkalommal néhány talán kevésbé ismert tényt gyűjtöttünk össze vele kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban született, egészen pontosan Hollywoodban. Na, mondjuk nem abban a Hollywoodban, amire most gondolsz. Florida környékén van egy ilyen nevű város, Norman Reedus ott látta meg a napvilágot. Később aztán számos országban élt. Például az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Japánban is.

Gyerekkorában teniszezett, ráadásul nem is csinálta rosszul. Különféle ifjúsági tornákon vett részt, volt olyan, amikor a fiatal Andre Agassival gyakorolt. Ebben a sportban végül Agassi bizonyult tehetségesnek, de Reedus bevallása szerint neki kitartása sem volt ahhoz, hogy még jobb legyen. Ráadásul egy alkalommal a bokája is megsérült, ezzel pedig fel is adta ezt a sportot. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a szállodai szobájában ült, a lába egy jéggel teli vödörben pihent és rájött, hogy ő nem is élvezi ezt az egészet.

Fiatal korában a zene is érdekelte. Egy iskolai punk-rock bandának volt a tagja, a csapat az impozáns Vicious Prick nevet viselte. Reedus szerint a zenekar botrányos volt, de menő logót találtak ki maguknak. Javarészt Black Flag dalokat dolgoztak fel a maguk módján.

Norman Reedus fiatal korában viszont dolgozott Los Angelesben. Talán teljesen a The Walking Dead karakteréhez illik, hogy annak idején egy motorboltban kereste a kenyérre valót. Ez mondjuk nem volt könnyű és ütős kereseti lehetőség, hiszen 7,5 dolláros órabért kapott. Manapság a The Walking Dead egyetlen epizódjáért ennek a nagyon sokszorosát keresi meg. Egyébként az ő kérése volt az, hogy Daryl lehetőség szerint a sorozatban motorra pattanhasson, pont emiatt az élménye miatt, szereti ezeket a járgányokat.

A színészet érdekes módon jelentkezett az életében. Reedus sosem volt szégyenlős fazon, egy alkalommal egy buliban alaposan felöntött a garatra, egy hatalmas napszemüveggel a fején sikoltozott és hívta fel magára a figyelmet. Mind kiderült sikeresen, ugyanis ekkor kérdezte meg tőle valaki, hogy esetleg a rivaldafény, a színpad nem-e érdekelné.

Igen, tényleg a színpad volt az első Norman Reedus életében. 1991-ben a Sunset Boulevardon a Tifanny Theaterben lépett fel. A Maps for Downers című darabban, amely egyébként egy komédia volt, ami az AIDS-ről szólt. Ebben a darabban egyébként például a Jóbarátok sztárja, Lisa Kudrow is szerepet kapott.

A színpadról a videoklipek világába vezetett Norman Reedus útja. Keith Richards As Wicked as It Seems című dalának klipjében is láthatjuk, de Björk egyik zenei videójában, sőt egy Lady Gaga videóban is szerepet kapott, a Judas címűben. Összességében egyébként hét zenei videóban láthattad őt.

A modellkedés is munka volt Reedus számára. A Levi’s, a Prada, a Durban és a Lexus egy-egy kampányához is az arcát adta már.

Az első filmje a Mimic- A júdás faj volt. Ezt a filmet Guillermo del Toro rendezte, Reedus pedig egy Jeremy nevű fazont alakított.

2005-ben nagyon súlyos balesetet szenvedett, a dolog kis híján az életébe került. Németországban történt a dolog, egy R.E.M. koncertről tartottak hazafelé, amikor egy kamionnal ütköztek. A színész a szélvédőn át zuhant ki az autóból. Az arca csúnyán megsérült az orrát csavarokkal kellett rögzíteni, a szeme környékén pedig a mai napig van egy titániumbetét. A sérülése olyan csúnya volt, hogy egy ideig az édesanyjának sem engedte, hogy meglátogassa. A kórházi napok során amúgy megtervezett egy rövidfilmet.

Apropó Norman Reedus édesanyja. A kedves anyuka, Marianne Yarber Reedus volt Playboy Nyuszi. Ezt Reedus egy interjúban fecsegte ki, aminek állítólag az anyukája nem igazán örült. Emellett azért Marianne sok mindennel foglalkozott, volt óvónő, tanár és árvaházban is dolgozott, de volt, hogy koporsókat értékesített.

1999-ben megszületett Mignus nevű fia, akinek Helena Christensen, dán modell az édesanyja. Christensen volt Victoria Secret’s modell és Miss Dánia is, még 1986-ban. Azóta mondjuk elválltak. Norman Reedus párja most Diana Kruger színésznő, a közös kislányuk 2018-ban született meg.

Amúgy igazi művészlélek, festeni, szobrászkodni és fotózni is szeret. Ráadásul nem is feltétlen ügyetlen, hiszen New Yorkban, Berlinben és Frankfurtban is mutatták már be munkáit. Sőt, rövidfilmek is fűződnek a nevéhez, ennek kapcsán pedig Big Bald Head néven egy produkciós cége is van.

Komoly gyűjtő is, maszkokat és álarcokat gyűjt, igyekszik minél különlegesebbeket. Ez viszont semmi ahhoz képest, hogy megőrizte a sorozatbeli Hershel haját és Andrew Lincolnc szakállát is. Ezeket amolyan relikviaként őrzi. Illetve a rajongóitól kapott ajándékoktól sem szokott megválni, ez a gyűjteménye is különleges dolgokat tartalmaz, például mellimplantátumok is vannak ezek között. Ez utóbbit amúgy a The Walking Dead forgatásai során kézbesítették neki. Amikor kibontotta a csomagot a Glennt alakító Steven Yeun is jelen volt. Reedus meglepődött a csomagtartalmán, amihez egy kis üzenetet is mellékeltek: „depisnek tűntél” – állt a papíron. Reedus jót nevetett az egészen, majd Yeunhoz dobta az implantátumot, aki ezt követően ki akarta azt dobni. Reedus viszont megtartotta és telefontartóként használta, szerinte erre tökéletesen alkalmas volt. Később aztán újabb mellimplantátum is érkezett a gyűjteménybe.

A rajongói tehát furák, de talán még ennél is érdekesebb az a sztori, amit egyszer Jimmy Kimmel műsorában mesélt el. Egy The Walking Dead rajongói rendezvényen ugyanis egy női rajongója megharapta őt. Éppen vele és Michael Rookerrel akart egy közös fotót csinálni, amikor a nő felüvöltött és mellkason harapta Reedus-t. A nőt a rendőrök vitték ki a helyszínről. Később persze bocsánatot kért a színésztől, aki ma már valószínűleg jót nevet az egészen.

Ma már vegetáriánus. Saját bevallása szerint a The Walking Dead miatt, az élőhalottak maszkírozása, meg a belezések ugyanis ilyen hatással voltak rá. A pletykák egyébként is úgy szólnak, hogy a forgatási szünetekben javarészt húsmentes kajákat fogyasztanak a stáb tagjai.

A The Walking Dead producereit lenyűgözte annak idején a meghallgatáson. Merle Dixon szerepére jelentkezett – a szerepre végül mást választottak, viszont a producerek úgy döntöttek, hogy megalkotják Daryl Dixon karakterét, akit kifejezetten Reedus kedvéért írtak a történetbe. Ezért lehet az, hogy Daryl Dixon a The Walking Dead képregényekben nem is létezik.

Az AMC-n nem régiben saját műsort is kapott, Rideus Norman Reedus címen, ahol motorral járja az Egyesület Államokat.

Nagyon szereti a csokit. Lefekvés előtt általában elmajszol egyet-egyet. Emellett a sajtos makaróni is nagy kedvence, a mogyoróvajért viszont nincs odáig.