ausztrál horror filmek

Ausztrál horror filmek kerülnek terítékre ez alkalommal. Nem feltétlen egy horrornemzetről beszélhetünk, de akad néhány különleges és emlékezetes darab a repertoárjukban. Ezeket gyűjtöttük egy helyre.

A legjobb ausztrál horror filmek, amelyeket érdemes csekkolnod!

Piknik a Függő Sziklánál (Picnic at Hanging Rock – 1975)

ausztrál horror filmek

Peter Weir misztikus filmje volt talán az az alkotás, ami felhelyezte Ausztráliát a filmes térképre. Nem hiába, a Joan Lindsay könyve alapján készített film valóban jól sikerült, még BAFTA-díjat is nyert. A történet néhány fiatalról szól, akik szőrén-szálán eltűnnek a piknikezés közepette. Nyilván nem egy echte horror a végeredmény, inkább egy borús történet, egy különleges ausztrál mese, amely a misztikus sztorik kedvelőinek lehet a kedvence. Weir neve egyébként ismerős lehet, hisz a 6 Oscar-díjra jelölt direktor később a Kapitány és katonát, a Holt költők társaságát, A kis szemtanút és a Truman show-t is leforgatta, többek között.

Patrick (1978)

ausztrál horror filmek

A Patrick tulajdonképpen ma már klasszikusnak számít, a történet egy kómás figuráról szól, aki telekinetikus erővel rendelkezik. Akár Stephen King Agykontroll című könyve is eszünkbe juthat erről, ami persze néhány évvel ezelőtt készült. A Patrickot alakító Robert Thompson a forgatásokon speciális szemcseppeket használt, hogy akár egy percig is nyitva tudja tartani a szemét, hiszen karakterek nem pislogott, hogy még ijesztőbb legyen. Ráadásul szövege sem volt a színésznek. 1980-ban Olaszországban, Patrick vive ancore címen készült egy hasonló film, valamint 2013-ban Charles Dance főszereplésével egy újragondolt változatot is összehoztak.

Véres hétvége (Long Weekend – 1978)

ausztrál horror filmek

Everett De Roche forgatókönyve alapján készült el a Véres hétvége, amely tulajdonképpen a korra jellemző légszennyezésre és környezetterhelésre is igyekezett kritika módjára szolgálni. Egy pár indul hétvégi túrázásra, azonban nem feltétlen természetbarát módon viselkednek, amiért az Anyatermészet méltó módon igyekszik bosszút állni.

’Betörő” Morant (’Breaker Morant’ – 1980)

ausztrál horror filmek

Ez az ausztrál film picit talán kakukktojás, ám említésre méltónak találjuk ezen a listán is. A ’Betörő’ Morant ugyanis inkább egy ausztrál háborús film, amely Dél-Afrikába kalauzolja el a nézőt és az ottani háború borzalmait és bűneit mutatja be. Egy elég sötét és bőralámászós film, ami biztosan nem hagyja majd a lelked nyugodni. Ráadásul az ausztrál filmtörténelem fontos darabja.

Vágóhíd négy keréken (Road Games – 1981)

ausztrál horror filmek

Richard Franklin rendezése mindenképpen említést érdemel, hiszen ezen ausztrál horror film főszerepét Jamie Lee Curtis kapta, nem sokkal a Halloween után, míg a férfi főszerepben Stacy Keach látható. A Patrick rendezője még a Köd forgatásain találkozott a színésznővel és ott ajánlotta fel neki a főszerepet saját horrorjában, amelyet az ausztrál autópályákon forgattak. 1,8 millió ausztrál dollárból jött össze a film, ami akkoriban elég komoly költségvetésnek számított – egy ideig a legdrágább ausztrál filmként is számon tartották ezt a horrort.

Next of Kin (1982)

ausztrál horror filmek

Tony Williams rendezése egy érdekes darab, kis költségvetésből készült, ráadásul néhány logikai bukfencet is tartalmaz. A színészi játék és az operatőri munka viszont így is egészen kiváló. A történet egy nőről szól, aki rátalál édesanyja naplójára, amelyben különös dolgokról szólnak a bejegyzések. Ezek a paranormális esetek pedig úgy tűnik, hogy a lánnyal is megismétlődnek.

Pokolszülött (Razorback – 1984)

ausztrál horror filmek

Alapvetően talán legyintünk egyet a Pokolszülött című ausztrál horror film szinopszisát olvasva. Egy őrült és valóban pokoli vadkan kapja ugyanis a főszerepet, illetve néhány ember, aki megpróbál szembe szállni a lénnyel. Egy emberevő gyilkos vaddisznó mint főgonosz megmosolyogtató lehet, viszont a Pokolszülött vizuális effektjei elég jól néznek ki és valóban félelmetes és hatásos horrorfilmről beszélhetünk.

Üvöltés 3. – Az erszényes farkas (Howling III – 1987)

ausztrál horror filmek

Az Üvöltés című franchise első része még amerikai volt, viszont a harmadik felvonásra már Philippe Mora ausztrál származású rendezőnél kötött ki a dolog. Ebben persze nem biztos, hogy volt köszönet, hiszen a végeredmény közelről sem ért az első film nyomába. A történet viszont, ahogy azt a magyar alcím is sejteti, már ausztrál földön játszódik. Potenciál volt a sztoriban, a végeredmény viszont őszinték leszünk: kicsit felejthető.

Halálos nyugalom (Dead Calm – 1989)

ausztrál horror filmek

Nicole Kidman, Sam Neill és Billy Zane. Egészen jól csengő főszereplői hármas. Ráadásul Kidman számára egyértelműen ez volt az a film, ami jegyet jelentett Hollywoodba. A történet Charles Williams regényének feldolgozása, ami az ausztrál filmtörténelem szempontjából is jelentős alkotásnak nevezhető.

Rosszcsont Bubby (Bad Boy Bubby – 1993)

ausztrál horror filmek

A többszörös díjnyertes Rosszcsont Bubby egy egészen perverz alkotás és egy sötét film, amely egy fickóról szólt, akit az anyja 30 évig egy szobában tartott fogva. Hősünk azonban most rászabadul a világra, ami semmilyen szempontból nem egy örvendetes dolog. Bizarr és furcsa film, amelyben a sötét humor is szerepet kap.

Jöjjenek még ausztrál horror filmek az új évezredből is!

Megvágva (Cut – 2000)

ausztrál horror filmek

Olcsó és középszerű film volt, de érdemes megemlíteni a Megvágva című horrort is. A sztori egy stábról szól, akik egy olcsó filmet forgatnak, ráadásul egy horrort, ám kiderül, hogy a gyilkos valóban ott van köztük és tényleg megtizedeli őket. Kicsit Sikoly utánérzésünk lehet, ám sokkal gyengébb minőségben. A filmben viszont többek között az ausztrál énekesnő, Kylie Minogue is szerepet kapott.

Wolf Creek – A haláltúra (Wolf Creek – 2005)

ausztrál horror filmek

Amikor olvastad, hogy ausztrál horror filmek kerülnek ez alkalommal górcső alá, biztosan számítottál a Wolf Creek feltűnésére. Nem hiába. Greg McLean sorozatgyilkosos horrorja remek darab lett, folytatást is kapott és azóta már sorozat formában is igyekeztek életre kelteni. McLean nevéhez azóta olyan filmek fűződnek, mint a Dzsungel vagy A Belko-kísérlet.

Halál a mocsárban (Black Water – 2007)

ausztrál horror filmek

Andrew Trauckiék krokodilos horrorja nem volt rossz. Nem rég egy fajta folytatás is készült hozzá, ami talán már picivel felejthetőbb. Az első viszont ha nem is egy hibátlan, de mégis szerethető darab. Ráadásul a Halál a mocsárban egy másik listánkra is felfért volna, hiszen a sztori alapját egy megtörtént eset adta, igaziból néhány gyerek került nagy bajba egy krokodil miatt. A Halál a mocsárban azért is említésre méltó, mert a stáb igyekezett minél kevesebb CGI-t használni, így praktikus effektekkel és igazi krokodilokkal dolgoztak.

Lake Mungo (2008)

ausztrál horror filmek

Egy kézi kamerás horror a Lake Mungo, persze Ausztráliából. Egy rejtélyes, kísértet sztorival állunk szembe, amely egy fiatal lány halálát követően játszódik. Nem egy pörgős és jumpscare-ektől hemzsegő horrorfilmről van szó, ugyanakkor bele tudjuk élni magunkat és libabőrösek lehetünk, ahogy kibontakozik a sztori.

The Loved Ones (2009)

ausztrál horror filmek

Ha bírod a rossz csajszikat, akkor a The Loved Ones azon ausztrál horror filmek egyike, amely nagyon is neked való. A főhősünk egy csinos leányzó, akivel mégsem akar a kiválasztott srác elmenni a bálba. Sebaj, a lány úgy dönt, hogy akkor is közösen buliznak, legfeljebb bevett néhány nem túl barátságos eszközt. Őrült és a maga módján vicces film a végeredmény. A női főszereplő, Robin McLeavy egyébként valódi sorozatgyilkosokat tanulmányozva készült a szerepre.

Az alagút (The Tunnel – 2011)

ausztrál horror filmek

Lehetek veled őszinte? Nem vagyok oda a kézikamerás horror filmekért, viszont Az alagút egy egészen jól sikerült darab. A sztori javarészt egy földalatti alagútban játszódik, ahová egy kisebb stáb veszi az irányt, hogy aztán komoly slamasztikába kerüljenek. Nyilván vannak hibái, kis költségvetésből készült, ugyanakkor praktikus effekteket használt a stáb és lelkes, profi munkát végeztek.

A Snowtown-i gyilkosságok (Snowtown – 2011)

ausztrál horror filmek

Justin Kurzel egy remek rendező, aki talán az Assassin’s Creed mozifilmmel nem fogta meg az isten lábát, de hátha előbb-utóbb újra izgalmas darabokkal jelentkezik. Mint például ez a szóban forgó darab, amely szintén igaz történetet dolgoz fel. Ausztrália egyik leghíresebb sorozatgyilkosa kapja a főszerepet. A végeredmény tekintetében nem egy durva és pörgős gore filmre kell számítani. Inkább lassan bontakoznak ki a történések, viszont kényelmetlen és lehangoló drámát láthatunk.

Csalétek (Bait 3D – 2012)

ausztrál horror filmek

Adott egy szupermarket, ahol felbukkan néhány cápa. Na, persze nem hétvégi heringvásárlás céljából, hanem egy cunami következtében, amely elmossa a parton lévő házakat, így a szupermarket is víz alá és cápafennhatóság alá kerül. Blődnek tűnhet a sztori, de a Csalétek kifejezetten jól sikerült cápás horror film bátran ajánljuk a figyelmedbe!

A Babadook (The Babadook – 2014)

ausztrál horror filmek

Jennifer Kent 2014-ben egy majd 10 évvel korábbi rövidfilmjéből készíthetett egészestés alkotást. A Babadook pedig remekül sikerült, az elmúlt időszak egyik legjobb ausztrál horrorja. Jó példa lehet a sikerre, hogy még Az ördögűzőt rendező William Friedkin is úgy fogalmazott, hogy minden idők legrémisztőbb története ez a film. Jennifer Kent fülét sokat rágták, hogy készítse el a folytatást, ő viszont konokul ragaszkodik ahhoz, hogy nem teszi meg, hiszen ez a sztori így kerek. Lássuk be, talán neki van igaza.

Wyrmwood – A holtak útja (Wyrmwood – 2014)

ausztrál horror filmek

Az ausztrál horror filmek egyik legjobbja a 2014-es Wyrmwood. Ahogy azt a magyar cím alapján sejtheted, egy zombis sztorival van dolgunk, amely egy másfél órás kaland. Ennek ellenére a forgatások négy éven keresztül zajlottak. Nem véletlen, a csapat javarészt a hétvégéken tudott dolgozni, ráadásul több nehézség és kis híján haláleset is tarkította a munkálatokat. A film viszont elkészült és egy remekül fényképezett, őrült zombifilm lett az eredménye, amit imádunk!

Killing Ground (2016)

ausztrál horror filmek

Egy remeknek ígérkező kempingezés fordul horror történetbe a Killing Groundban. Egy túlélő horror lesz a végeredmény, amire lehet inkább a thriller jelzőt illendő használni. Az ausztrál horror filmek vérengzésben talán sosem annyira erősek, inkább a történet adja el a dolgokat, ami ha belegondolunk nem is baj. A helyzet pedig a Killing Groundban is hasonló. Gore mint olyan nem sok van, a sztori viszont bőr alá mászik, a film végi csavar pedig sokáig a bőrünk alatt is marad.

Scare Campaign (2016)

ausztrál horror filmek

A Scare Campaign talán pont rácáfol arra, hogy az ausztrál horror filmek talán kevésbé véresek. Esetünkben ugyanis ezen a téren nincs hiány, kifejezetten kreatív horror jeleneteket kapunk, amire szükség is van, hiszen a film sztorija esetünkben talán kevésbé jelentős. Egy ijesztgetős műsor házigazdái kerülnek nagy bajba, ebben a véres kalandban.

Farkasnász (Hounds of Love – 2016)

ausztrál horror filmek

A ’80-as évek végén játszódik a Farkasnász, amelyben egy házaspár elrabol egy fiatal lányt, aki végül megpróbál éket ütni fogva tartói közé, hogy így szabaduljon ki a slamasztikából. Egy érdekes horror beütésű krimi a végeredmény, amelyet nagyjából három hét alatt forgattak le.