Tragedy Girls - Kritika

A tavaly bemutatásra került Tragedy Girls egyfajta szatíra, ami a horror műfaját használja fel arra, hogy görbetükröt mutasson a mai „telefon nyomkodós, like-vadász” fiatalok elé. Ez így leírva nem hangzik rosszul, az én érdeklődésemet is hamar felkeltette Tyler MacIntyre filmjének alapsztorija.

Adva van két tinédzser csaj, akik első látásra tipikus középiskolás fruskáknak tűnnek, azonban hobbijuk közel sem mindennapi. Először is foglyul ejtenek egy sorozatgyilkost, majd arra próbálják rávenni, hogy segítsen nekik kitanulni az emberölés művészetét. A csavar az egészben az, hogy két „hősnőnk” azért akar erre a rögös útra lépni, hogy a netes felületen egyre több követőre tegyenek szert és egyfajta horrorikonná nőjék ki magukat a későbbiekben.

Mit ne mondjak, ez a felállás azért elég eredeti, ritkán készülnek olyan slasherek, melyek képesek ennyire elszakadni az alapoktól. Ezek után azt is hihetnénk, hogy a Tragedy Girls képében egy új horrorklasszikus született, azonban a valóság közel sem ennyire rózsás.

Tény, hogy a cselekmény tartalmaz néhány ügyes megoldást, de a film ütős története ellenére idővel a középszerűség posványába süllyed. Kezdjük ott, hogy nincs megalapozva a két főhősnő háttere, úgymond készen kapjuk őket, amikor már totál pszichopaták. Ezt azért emelném ki, mert a film bemutatja azt is, hogy milyen családi háttérrel rendelkeznek, az alapján pedig egyáltalán nem következik az, hogy nekik vérszomjas őrülteknek kéne lenniük. Persze, ott a másik oldal, hogy a normális közegből kikerülő személyek is bekattanhatnak, de ezen a vonalon már egyáltalán nem indul el az alkotás.

Itt most talán elkalandoztam kissé és igazából a film gerincét sem a fentebb leírtak boncolgatása adja, de nekem azért ez kissé szúrta a szemem. Pedig könnyen eltudtam volna siklani felette, ha a cselekmény kellő mértékben pörög és a szatirikus humor is működik. De ezek se állnak olyan erős lábakon.

Egy idő után előkerülnek a tinifilmekre jellemző klisék, melyeket ugyan kiforgatva kapunk meg, mégsem érződik rajtuk a gúny, esetleg az éjsötét humor. Ha kivennénk a képletből a gyilkosságokat és a főszereplők elborult elméjét, simán kapnánk egy tipikus ifjúsági mozit.

Sajnos a tempó is megbicsaklik helyenként, a játékidő középtájékán akadnak üresjáratok, melyeken túl lehet lendülni, de az összképet azért lehúzzák kissé.

Igazán ütős poénokat se kapunk, leginkább a filmes utalások azok, amik működtek. Az abszurd szituációk általában gyorsan megoldódnak a legegyszerűbb módokon. Pedig itt adott lett volna minden egy nagyon friss, tabudöngető alkotásra. Ám a készítők a meredekebb jeleneteknél végül mindig behúzzák a kéziféket.

De nem kell megijedni, azért pozitívumok is akadnak ebben a darabban. Először is véres és brutális képsorokból nincs hiány, ilyen téren azért nem voltak finnyásak a készítők. Hullanak itt a testrészek, fejek robbannak szét és különböző vágóeszközök hasítják fel a húst. Így ha már történet és poénok szempontjából nem az igazi a Tragedy Girls, legalább látvány tekintetében hozza azt, amit egy kemény horrornak illik.

A két főszereplő, Brianna Hildebrand és Alexandra Shipp is jól alakítanak, még ha karaktereik nem is lettek tökéletesek. Korrektül kiegészítik egymást és a laposabb részeket is könnyebb kibírni ásítás nélkül az ő jelenlétük miatt.

Összegezve a dolgokat, a Tragedy Girls egy középszerű alkotás, amiben ennél jóval több potenciál leledzett. Az alapsztoriból és szatirikus hangvételéből egy sokkal emlékezetesebb és polgárpukkasztóbb őrületet lehetett volna kihozni. A készítők viszont megmaradtak a biztonságos felszínnél és az utalgatásoknál. Sebaj, a végeredmény azért így is szórakoztató a maga módján, csak nem eléggé emlékezetes.

Játékidő: 98 perc
Rendező: Tyler MacIntyre
Forgatókönyvíró: Justin Olson, Tyler MacIntyre, Chris Lee Hill
Szereplők: Brianna Hildebrand, Alexandra Shipp, Kevin Durand

Értékelés: 6/10