Vaksötét (2016)Magyar cím: Vaksötét
Eredeti cím: Don’t Breath
Műfaj: horror, thriller
Mozipremier (USA): 2016. augusztus 26.
Mozipremier (Magyar): 2016. augusztus 25.
DVD / Blu-Ray megjelenés: –
Rendező: Fede Alvarez
Forgatókönyvíró: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Filmstúdió: Ghost House Pictures, Good Universe, Screen Gems

 

 

Az uruguayi Fede Alvarez a remekül sikerült Gonosz halott remake-kel hívta fel magára a figyelmet. 2016-ban pedig újabb ígéretesnek tűnő horrorral hallat magáról. Ez lesz az augusztusban érkező Vaksötét.

A film története:

Két fiatal srác (Dylan Minnette és Daniel Zovatto) valamint egy lány (Jane Levy) különös módját választották a zsebpénz beszerzésének. Nem újságot hordanak hétvégenként és nem is a szomszéd füvét tartják karban egy kis zöldhasúért. Ehelyett a környékbeli házakba törnek be, hogy kisebb-nagyobb értékeket lopjanak és ezt váltsák pénzre. Mindhárman elég gátlástalanok, viszont ügyesek és gyorsak is, így eddigi „munkájukat” mindvégig siker övezte.

Legújabb akciójuk igazán simának ígérkezik. Egy vak férfi (Stephen Lang) házát nézik ki maguknak. Az ok igen egyszerű, az a szóbeszéd járja, hogy a férfi milliókat őriz a ház falain belül. Egy vak fickó ellen pedig nem is jelent igazi kihívást a betörés.

A számításokba azonban hiba csúszik. A férfi ugyanis habár tényleg vak, mégis felkészülten várja a betörőket. Ráadásul a fiatalok a ház és az őrült tulajdonos foglyaivá válnak. A kegyetlen, pszichopata fickó terve ugyanis az, hogy egyenként levadássza és megbüntesse őket. A macska-egér játék pedig tényleg vérre megy, a vak férfi számára ugyanakkor mégis csak egy kegyetlen játék.

Szereplők:

Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Sergej Onopko, Jane May Graves, Katia Bokor, Emma Bercovici

Képek:

Előzetesek:

Érdekességek:

A film eredetileg az A Man in the Dark címet viselte. Később aztán angol változatban a Don’t Breathe keresztségen esett át. Itthon mindvégig a Vaksötét elnevezésen futott.

Fede Alvarez rendező egy interjúban arról beszélt, hogy a Vaksötét című filmjéhez az inspirációt még gyerekkori élményei adták, amikor Uruguayban, Montevideóban élt. Ennek fényében nem is csoda, hogy Alvarez a forgatókönyvírásból is kivette a részét. Segítője pedig ez alkalommal, ahogy a Gonosz halott remake esetében is, Rodo Sayagues volt.

Alvarez ezen túlmenően  is megtartotta az akkor szerzett kapcsolatait.  Jane Levy ugyanis ott is női főszerepet játszott. Valamint a Vaksötét producerei közt többek között Sam Raimi neve is megtalálható.

A főgonoszt az a Stephen Lang alakítja, akit több sorozat mellett az Avatarból is ismerhetünk.

A Vaksötét forgatásai Magyarországon zajlottak.

Forrás: Don’t Breath adatlap