Valley of Shadows előzetes

Felkerült a világhálóra a Valley of Shadows előzetes. A norvég horror belezés, vérengzés nélkül, hangulattal próbálja meg a frászt hozni az emberre, úgy tűnik sikerrel.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozhat be Jonas Matzow Gulbrandsen első nagyfilmje, a Valley of Shadows. Gulbrandsen korábban rövidfilmekkel jelentkezett, amelyeket saját maga írt és rendezett. Ez alkalommal sem tett másként, igaz a forgatókönyvírásban Clement Tuffreau (Sam Was Here) is a segítségére volt.

A történet mondjuk akár még ismerős is lehet. Prokofjev gyermekeknek írt szimfonikus műve, a Péter és a farkas juthat eszünkbe. Ha minden igaz az a Valley of Shadows egyébként tényleg innen merítkezik.

Főhősünk egy 6 éves kisfiú, Asklak lesz, aki az édesanyjával él. Úgy tűnik, hogy csendes és nyugodt életük van, amit egy napon felbolygat egy a pajtában talált birka tetem. Asklak nem tudja, hogy pontosan mi történhetett, de eljátszik a gondolattal, hogy bizony egy vérfarkas lehet a tettes.

A skandináv filmek mindig bírnak egy fajta elutasíthatatlan bájjal. Első ránézésre nincs ez másként a Valley of Shadows esetében sem. Hangulatos és a maga nemében elég hátborzongató trailerrel van dolgunk, ami sok mindent sejtett, de igazából semmi konkrétumot nem kapunk akár mondjuk a birkagyilkos kilétével kapcsolatban.

A film szeptember 8-án mutatkozhat be a Torontói Filmfesztiválon, kíváncsian várjuk, hogy ott miként szerepel és esetleg Gulbrandsen alkotása gazdagodik-e valamiféle filmes elismeréssel.

Egyébként ha már norvég horrorfilmek, akkor a szintén 2017-es Polaroid-ot is említhetjük, igaz az inkább egy koprodukciós alkotás. Az elmúlt évekből viszont a katasztrófafilmnek számító Bolgen-t is érdemes megemlíteni, amelyet kis híján Oscar-díjra is jelöltek, vagy ugye ott A trollvadász, esetleg a Náci zombik eddigi két része, amely hamarosan folytatást is kaphat.

Valley of Shadows előzetes: