Vonat Busanba – Zombi expressz (2016)

Vonat Busanba – Zombi expressz (2016) – Íme az első dél-koreai zombifilm, amely mondhatni egy csapásra siker lett és hamar meghódította a világot. Végre Magyarországon is bemutatják.

Vonat Busanba – Zombi expressz online film adatlap

 

Magyar cím:  Vonat Busanba – Zombi expressz
Eredeti cím: Busanhaeng
Műfaj: akció, dráma, horror
Mozipremier (Dél-Korea): 2016. július 20.
Mozipremier (Magyar): 2018. március 1.
DVD / Blu-Ray megjelenés (Magyar): –
Rendező: Sang-ho Yeon
Forgatókönyvírók: Joo-Suk Park, Sang-ho Yeon
Filmstúdió: Next Entertainment World, RedPeter Film
Forrásunk az imdb adatlapja.

A Vonat Busanba – Zombi expressz (2016) története:

Seok-Woo (Yoo Gong) a munka hőse. De tényleg, igaz ennek pont a családja, egészen pontosan a kislánya issza meg a levét. Ritkán vannak együtt és ha mégis, az apa akkor is a munkával foglalkozik, szerint az nemesít. A születésnapról azonban igyekszik nem teljes egészében megfeledkezni, úgy dönt, hogy elviszi Busanba, feleségéhez a kislányt látogatóba.

A vonatút azonban nem várt módon alakul, hiszen egy sebesült nő kínok között veszti életét az egyik vagonba, majd ragályként terjedni kezd egy pusztító kór, amelynél nem a halál a legrosszabb, hanem hogy a holtak visszatérnek!

Néhány túlélő igyekszik életben maradni, azonban a Busanig tartó köztes állomásokon is hasonló a helyzet, halál és pusztítás tombol szerte az országban. Busanban azonban a hírek szerint biztonságba kerülhetnek, így maximális tempóra kapcsolnak. Persze nem biztos, hogy eljutnak oda élve és az sem, hogy ott valóban élőket találnak majd.

A filmről írt kritikánkat itt találod.

Szereplők:

Yoo Gong, Yu-mi Jung, Dong-seok Ma, Su-an Kim, Eui-sung Kim, Woo-sik Choi, Sohee, Soo-jung Ye, Myung-shin Park, Gwi-hwa Choi, Seok-yong Jeong, Hyuk-jin Jang, Seong-soo Han, Do-im Woo, Hye-Yeong Moon

Képek, plakátok:

Előzetesek, videók:

Érdekességek:

A Vonat Busanba – Zombi expressz (2016) forgatásai még 2015-ben kezdődtek meg Dél-Koreában. A csapat egészen pontosan április 26-án kezdett neki a munkának, majd 2015. augusztus 19-én fejezték be a forgatásokat. Ezzel egyébként az első dél-koreai zombis filmet alkották meg.

Az alkotás egyébként a rendező Sang-ho Yeon első élőszereplős filmje. Korábban animációs alkotásokkal igyekezett felhívni magára a figyelmet. Yeon mondjuk később se hazudtolta meg magát, ugyanis Seoulyeok címen 2016-ban bemutatta a Vonat Busanba – Zombiexpressz (2016) előzményét is. Ez viszont már egy animációs film volt.

A főszereplőt alakító Yoo Gong amúgy tényleg Busanban született. A terhes nő férjét alakító karakter, Dong-seok Ma pedig a valóságban nem színész, Yoo Gong személyi edzője.

A végeredmény nagyon jól sült el Koreában. Ez lett a hatodik legnagyobb bevételt termelő hazai film a dél-koreai mozitörténelemben. Emellett pedig világszerte több rekordot is beállított az alkotás.

Az egyik szereplő, Sohee a K-POP kedvelőinek ismerős lehet, a népszerű Wonder Girls nevű lány banda egyik tagjáról van szó.

A film premierje egyébként nem Dél-Koreában volt. A készítők ugyanis még 2016 május 13-án a Cannes-i Filmfesztiválon mutathatták be alkotásukat.

Később pedig számos díjat zsebeltek be és rengeteg jelölést is elért a film.